自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

我開頭本來想建議

L'isle joyeuse (快樂島)

Les fleurs du mal (惡之華)

前者太obvious 唔夠 chic
後者啜核(甜點本來就係evil 既)但D出品都要match得到先得。
There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

禁止訪問

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

公爵府

小蘅媽媽 發表於 12-11-4 09:52
咁你知係咩意思嗎?
我明呀,但唔識法文既人真係唔知意思之餘,仲因為唔識讀得啖笑,我無挖苦你的意思架。正如comment allez vous D人會話今晚打老虎一樣
唔該唔好同我打招呼,不要點評!

公爵府

不如老土D,用D係法文,但用英文讀法都明,都易理解果D,例如sincère (英文係sincere), passion (呢個英文,法文都係passion,係讀法唔同)

伯爵府

好媽媽勳章

應該用 prétentieux,除非賣既係法式甜點。
There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

引用:+本帖最後由+mishabella+於+12-11-4+08:54+

原帖由 mishabella 於 12-11-04 發表

今晚打老虎
磅書夏娃

公爵府

prétentieux? 你真係好用心諗,亦好特別。

我諗樓主最後唔會打算用法文名了,呵呵

大宅

引用:Quote:小蘅媽媽+發表於+12-11-4+09:09+Le+c

原帖由 alik 於 12-11-04 發表
會唔會用1至2個字既名好些?我突然忽發奇想,如果我向朋友推介le coeur sur la main糕餅,會有以下對話:

...
你好搞笑,不過又好到 point !

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+fatchu@home+於+12-11-04+發

原帖由 晴B媽 於 12-11-04 發表
咁高唔高貴先?
好高~~~

大宅

你地好搞笑呀
我自己本身都用緊一個名........亦只係想諗過比較再好聽d嘅名啫
見到好多人嘅店名或者網上店舖都有d...............所以咪想.................

大宅

回覆:alik 的帖子

珊瑚宮

環保接龍勳章

唔好介意,蛋糕/甜品,最緊要好食較重要,如果唔好食,個名幾特出都無意思

公爵府

引用:唔好介意,蛋糕/甜品,最緊要好食較重要,

原帖由 cherryblossoms 於 12-11-04 發表
唔好介意,蛋糕/甜品,最緊要好食較重要,如果唔好食,個名幾特出都無意思 ...

我諗賣相先吸引我去幫襯,然後味道令我決定會唔會返轉頭幫襯同向朋友推介定係無下次。

公爵府

原帖由 cherryblossoms 於 12-11-04 發表
唔好介意,蛋糕/甜品,最緊要好食較重要,如果唔好食,個名幾特出都無意思 ...

我諗賣相先吸引我去幫襯,然後味道令我決定會唔會返轉頭幫襯同向朋友推介定係無下次。

公爵府

伯爵府

我都覺得店名唔好太難讀
好似Amanda S自己餅店都只係叫Petite Amanda,容易叫又容易記

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由+kanas526+於+12-11-03+發表有

原帖由 晴B媽 於 12-11-04 發表
法文高貴d? 咁有間非常非常出名叫「cafe de coral」的食府,你知是哪間嗎?

...
家陣你玩野咩

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

引用:Quote:小蘅媽媽+發表於+12-11-4+09:09+Le+c

原帖由 alik 於 12-11-04 發表
會唔會用1至2個字既名好些?我突然忽發奇想,如果我向朋友推介le coeur sur la main糕餅,會有以下對話:

...
爛腳小拿媽

水晶宮

回覆:有冇人識法文可以幫幫忙改店舖名.......

Sa Lune(你好嗎)
簡單易讀,小丙都識

alik  係 salut呀  發表於 12-11-4 18:35

別墅

回覆:有冇人識法文可以幫幫忙改店舖名.......

fleurs du mal好聽!

首頁

尾頁

跳至