興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

回覆:wai98785868 的帖子

據聞Nikon 1麻麻地,係咪呢?

子爵府

引用:回覆+keemic77+的帖子 速度可以接受的~

原帖由 tobyyip 於 12-11-22 發表
回覆 keemic77 的帖子

速度可以接受的~
I also consider Olympic EPL5

wai98785868  都係一個很好的選擇  發表於 12-11-22 15:57

禁止訪問

禁止訪問

瑪瑙宮

好媽媽勳章

kitman0924 發表於 12-11-20 07:20
我本身都打算出呢部,兩鏡加埋7298。
但去到Broadway , 同sales 講清楚我想要既,最後買左Olympic XZ-1, 夠 ...
Olympic XZ-用後 comments 如何 ??

多謝你分享

男爵府

回覆 tobyyip 的帖子

我是影相白痴,但都學人買左部550D,老公送左支Tamron天涯鏡,但其實極少用,因為對我黎講又大又重,對呢部有興趣但唔支可唔可以用番我支天涯鏡;同埋外接環既目的係?

複式洋房

回覆 niklaus903 的帖子

因為 EOS M 是全新系統,所以一定要使用接環才可以連上 EF /EF-S 鏡。
如果有興趣買 EOS M ,見議妳帶裡支Tamron天涯鏡去試清楚再決定!

禁止訪問

男爵府

夏天玩到顛 BK Milk勳章

別墅

hello各位,

分享一吓我嘅經驗,我係eos-m一出嗰日買嘅,雙kit連閃。自已用開5d2想買部細機做second camera。咁好自然就買eos-m因為可以加mount用返d鏡。

不過,上個星期响星際放咗。。。個價就

原因係對焦因係好慢,唔係因為我用開5d2嘅關係,而真係用係上嚟好唔practical。同個囡去遊樂場玩,生日party,光線充足下就算响安全快門環鏡下都好多對唔中,終於都係頂唔順,諗住襯剛去放咗。

其實部機成像冇問題,跟機嗰兩枝鏡亦唔錯,影景好靚,加咗ef-mount之後操作亦ok,相信canon亦“可能“係較後時間靠update firmware可以解決對焦慢嘅問題,不過我比較心急。

最後加錢入咗sony nex-6雙kit愉快影囡中。

別墅

畀面勳章

回覆:keemic77 的帖子

十五十六想入手,想問你買左未?

男爵府

回覆 chankct 的帖子

sony nex-6可以用番canon既 lens嗎?

大宅

BK Milk勳章

Sony Nex6 係咪對焦快好多﹖我都心思思想買相機呀﹗

別墅

回覆 niklaus903 的帖子

正廠冇出,metabones出咗一個不過超貴,成399美金!

淘寶都搵到一隻,國內做嘅,1500人仔。

我都心思思諗緊買唔買,定去敗枝SEL1018F4算數,因為NEX6我買咗雙鏡KIT SET,買埋枝超廣角都差不多齊晒!

男爵府

回覆:Canon EOS M 試用分享

對焦真係好慢, 即使用usm 都慢到呢… 我死心了。

別墅

回覆 janice007 的帖子

NEX6同EOS-M比較,個對焦速度真係差好遠,起碼NEX6未試過係正常燈光下有失焦嘅情況。對焦速度又快又爽。

有一點要提吓,NEX6枝KIT鏡SEL1650係電子對焦,你可以想像扭一吓個鏡頭,枝鏡會自動ZOOM前啲啲,呢樣我個人就覺得怪咗D,一來好似用緊DC仔咁,二來扭嘅方向同正常手動變焦鏡頭反轉咗,手勢唔太習慣。

最後我買咗枝二手SEL1855 (NEX3,5嘅KIT鏡)嚟玩,$800,呢家好順手,順心!

別墅

seenfu 發表於 12-12-3 17:48
對焦真係好慢, 即使用usm 都慢到呢… 我死心了。
C HING你買咗未?如果買咗想放就要快啦,呢部機負評太多個二手價跌得好快。我賣嗰日個店長話你有冇見5D3賣咁多廣告,呢部嘢得嘅CANON就唔使賣廣告啦。。。

大宅

chankct 發表於 12-11-30 18:34
hello各位,

分享一吓我嘅經驗,我係eos-m一出嗰日買嘅,雙kit連閃。自已用開5d2想買部細機做second came ...

Canon 最初 announce 出 EOS-M, 我一路有留意. 後來, 見到有測試評論, 話對焦好慢. 我一睇, 就決定轉軚, 留意同期新出o旣 sony nex-6. 同師兄一樣, 最後買o左 nex-6, 都好滿意.

大宅

BK Milk勳章

好在你講聲﹐ 咁我唔買了﹗
另想問EOS 650D 如果想買﹐應買咩鏡﹖(我係初學﹐影BB用的﹐又想有景深)
我用緊 550D (水貨 kiss x4) 有支 kit鏡﹐同埋一支 $790 定焦鏡。

Thanks.

首頁

尾頁

跳至