跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: BB識自己食飯未呀?

我老公又係咁講呀, d男人諗野好唔同架

阿囡都唔肯自己拎奶樽飲奶, 對於飲奶真係懶懶閑 . 不過我覺得呢樣野, 我有小小責任, 因為我一向好緊張阿囡飲奶, 所以我緊, 佢咪唔駛緊囉. 況且一向都有專人幫佢拎奶樽, 駛咩佢煩呢.

但係飲果汁, 飲水, 食餅時要開餅餅盒仔等等, 我唔緊既野呢, 阿囡就好緊張, 唔比我地幫佢開蓋, 一見到我預備開蓋, 就鬼殺咁嘈, 我都怕左佢, 等佢自己開囉, 佢要扮大人呀麻, 懶醒咁.

我覺得其實肯唔肯自己拔野食, 有dd都要講吓小朋友既性格, 我阿囡性格就係'唔想人幫佢架' (有dd似我), 佢以為自己好掂, 所以有咩都自己做, 所以佢肯自己學拔野食 (累敗累試). 另外, 就再加上照顧者對佢咩反應囉. 原本阿囡一向都係工人餵飯仔, 但某月某日, 阿囡要自己拔, 我工人都幾細心&明白阿囡心意, 所以比支匙佢自己拔, 有d工人怕小朋友拔到周圍係(怕最後又要自己清潔), 唔肯比小朋友自己學拔, 小朋友就錯過左熱衷學拔野食既時機, 所以有d小朋友無機會學自己食飯. anyway, 小朋友大大吓始終到會識自己拔飯食, 順其自然囉.

YuYuMother 寫道:

我老公就話佢唔係lazy, 係醒喎. 佢話有人餵有人幫手拎奶樽, 駛咩自己黎喎....

別墅

我仔仔而家已經自己"畢"飯食,都唔使我地幫佢,佢仲識得自己"烏"埋個碗到食等

複式洋房

我仔仔就不懂自己"畢"飯食, 我本想訓練佢, 但佢現拿着匙更"dun"下"dun", 不放粥仔入口, 激死我.

大宅

薳然媽媽 寫道:
我老公又係咁講呀, d男人諗野好唔同架

阿囡都唔肯自己拎奶樽飲奶, 對於飲奶真係懶懶閑 . 不過我覺得呢樣野, 我有小小責任, 因為我一向好緊張阿囡飲奶, 所以我緊, 佢咪唔駛緊囉. 況且一向都有專人幫佢拎奶樽, 駛咩佢煩呢.

但係飲果汁, 飲水, 食餅時要開餅餅盒仔等等, 我唔緊既野呢, 阿囡就好緊張, 唔比我地幫佢開蓋, 一見到我預備開蓋, 就鬼殺咁嘈, 我都怕左佢, 等佢自己開囉, 佢要扮大人呀麻, 懶醒咁.

我覺得其實肯唔肯自己拔野食, 有dd都要講吓小朋友既性格, 我阿囡性格就係'唔想人幫佢架' (有dd似我), 佢以為自己好掂, 所以有咩都自己做, 所以佢肯自己學拔野食 (累敗累試). 另外, 就再加上照顧者對佢咩反應囉. 原本阿囡一向都係工人餵飯仔, 但某月某日, 阿囡要自己拔, 我工人都幾細心&明白阿囡心意, 所以比支匙佢自己拔, 有d工人怕小朋友拔到周圍係(怕最後又要自己清潔), 唔肯比小朋友自己學拔, 小朋友就錯過左熱衷學拔野食既時機, 所以有d小朋友無機會學自己食飯. anyway, 小朋友大大吓始終到會識自己拔飯食, 順其自然囉.

欣廷就鍾意自己拎住個奶樽飲奶 . 緊住我會叫佢用毛巾仔抹咀.

飲水我會幫佢開個杯蓋, 佢鍾意自己 close.

食飯佢鍾意自己 '畢', 但我地係會用兩個碗, 兩支 spoons. 大部份係佢 '畢', 小部份係我地餵.

Joycelyn

大宅

阿女開始自己食飯好耐啦,之前都係佢一支匙,我一支匙,佢食完自己果匙,就食我餵佢個匙,或是幫佢將食物推上佢支匙上,食飯都快d。

近日佢開始食飯,就連碗都唔比我地掂,我地就比佢自己but,佢都but得幾好喎,但當然都係成身係,或者成將high chair都係,最多之後執手尾law,要比佢自己試嘛。

我都覺得high chair真係好有用,佢開始食糊仔時都係坐在high chair上食,依家佢知食飯自動自覺要我地抱佢上high chair,坐定定食完就走。

大宅

hi all

我個小朋友自己識得自己食飯都好耐 不過我地每次都唔會比太多佢 因為佢食食吓就會係到玩

不過我個小朋友就無咁乖啦 而家已經唔肯坐high chari啦 要跟大人一齊坐一齊食

男爵府

畀面勳章

hi,我仔都自己畢野食,大人開飯都預埋佢,同埋有隻食飯兜幾好用,好似口水堅0廿既樣,全個都係膠質,但下面最低係個兜,係我幾年前係ikea買,尼個幾方便,我之前無攞番出黎用,攪到成地都係飯,而家用番抹小左.

首頁

尾頁

跳至