夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

Re: 七月十四鬼節有冇人要返奶奶處做節?

我99叫我哋番去做節,不過我老公唔得閒,佢就叫我同個仔去,我話如果唔落雨才去,因為抱住bb攞唔到傘,我諗今日都唔會落雨了,唯有去啦,去到我99實叫我留低bb比佢湊,我又要諗計拒絕佢 :-(
Priscilla

伯爵府

如果掉轉, 係自己亞媽叫返去食 飯, 唔知大家會唔會返呢?

男爵府

都吾一定返架...最緊要睇埋自己有無空先...如果要ot or 有街去...都無計啦

別墅

我6299度好少做節ga...通常都係d大的節日先會做,例如團年、清明等,佢地做節前都會問我屋企幾時做費事撞日,但我屋企有婆婆,可能老人家係咁,成日都有節做包括大節日,例如7月14、大暑等等都會做。開頭我老公好唔習慣,覺得點解成日返去外家做節,現家慣左就無啦

複式洋房

吓!我都係第一次聽到有人屋企要做大暑! ?-(
manman721 寫道:
我6299度好少做節ga...通常都係d大的節日先會做,例如團年、清明等,佢地做節前都會問我屋企幾時做費事撞日,但我屋企有婆婆,可能老人家係咁,成日都有節做包括大節日,例如7月14、大暑等等都會做。開頭我老公好唔習慣,覺得點解成日返去外家做節,現家慣左就無啦

洋房

我都要返去做節~我亞媽都話:吓!鬼節都要做?
次次都要我地好似去拜山咁,帶好多唔知勼野紙紮同香,坎到坎唔知邊到山卡啦,跟住做好多儀式,我見人地好府無咁多野攪架。不過我都費時問佢。唔係一陣佢又哦我話我唔識野,唔好亂講野,跟住就要聽一大輪佢既理論。

大宅

我奶奶唔興拜神
所以無呢d嘢
其他日子做節也是她來我們家或出街做
而且通常我和老公都好識做
大時大節一定主動聯絡兩邊家庭排日子做節的

大宅

99唔會叫我地鬼節出咁多夜街.同埋囡囡仲細,唔想佢野到D"WOOD JO"野~~~

洋房

florence0204 寫道:
基本所有大節都要返奶奶處做節~

我好同意

複式洋房

基本上咩節我都唔會去bb阿嫲度做節,好開心呀

男爵府

我都好想好想吾駛返去呀..可惜個c6 :tongue:
火星人 寫道:
基本上咩節我都唔會去bb阿嫲度做節,好開心呀

公爵府

禾一找去左lu~~有咩問題呀

禾提早左一個星期做囉
該用戶已被刪除

大宅

我奶奶唔興呢樣野 所以唔洗返佢到
阿媽上個星期返左lu

翡翠宮

你點可以咁講野架 雖然鬼節唔係d咩大節黎, 但亦有人借d意想齊人食飯啫, 大家開開心心做咩講埋d咁既說話呀 你唔鍾意咪唔好返去囉 呢個節唔齊人都可以一樣平安咁渡過的 我之前有個親戚把死人口又係唔收, 人地要做呢個節關佢鬼事咩 又話人地係鬼黎所以要做呢個節......等等多多難聽既說話..... 真係無你地收呀
0269annie 寫道:
佢又未做鬼,鬼節又關佢事,去到食飯成日問我個仔做乜唔打電話比佢,我個仔都未夠4歲呀!痴痴地線

伯爵府

ringoivy:

你講得好好呀, 完全AGREE你.

JOYCENGYW

ringoivy 寫道:
你點可以咁講野架 雖然鬼節唔係d咩大節黎, 但亦有人借d意想齊人食飯啫, 大家開開心心做咩講埋d咁既說話呀 你唔鍾意咪唔好返去囉 呢個節唔齊人都可以一樣平安咁渡過的 我之前有個親戚把死人口又係唔收, 人地要做呢個節關佢鬼事咩 又話人地係鬼黎所以要做呢個節......等等多多難聽既說話..... 真係無你地收呀 [quote]
0269annie 寫道:
佢又未做鬼,鬼節又關佢事,去到食飯成日問我個仔做乜唔打電話比佢,我個仔都未夠4歲呀!痴痴地線
[/quote]

翡翠宮

我明白亦感受到現時既婆媳關係有幾咁差 :evil: 但我覺得口得呢樣野好重要, 姑勿論個人有幾咁乞你憎都好, 有時做人對事都真係要過到自己個關先好 [quote]
JOYCENGYW 寫道:
ringoivy:

你講得好好呀, 完全AGREE你.

JOYCENGYW

男爵府

有個問題想問:

如果屋企得父母,而男家有一大班人,咁過節應該去邊度好呢??我真係好煩!

珍珠宮

joeyma 寫道:
有個問題想問:

如果屋企得父母,而男家有一大班人,咁過節應該去邊度好呢??我真係好煩!

同一日嗎? 如果係同一日, 我唔會理邊邊多人d, 會睇邊邊約先囉~~

不過咁耐以黎好似未曾撞過~~ 因為我婆婆通常會早一個星期做節,(我媽咪而家日日去痴餐, 好少煮飯, 如果唔係上年結婚, 真係成年未食過阿媽煮既飯 ) 而99就會係正日或近d先做節, so咁耐以黎都未撞過~~

同埋我老公好醒既, 試過我婆婆生日, 但99打電話黎想叫我地過去食飯, 老公都會搵借口唔去, 但又唔講真正理由, 費事99呷醋話我地去同婆婆過生日!!
因為我99之前同我講過d好難聽既說話, 令我覺得好難過, 我老公都知, 都覺得佢阿媽把口唔收, 但都冇計, 唔通鬧佢咩, 所以佢之後都盡量令99覺得我已經斷六親, 咁佢就冇咁妒忌!!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至