論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個姐姐去年剛做滿一年,又係因家事返印尼一趟,我俾足十日假期佢。當時我仲撞正屋企裝修完,要從短租的單位搬返自己屋企,老公剛轉新工無大假,我一個人湊住兩個女(11歲及10個月大)及搬屋。所有人都話我仲乜放姐姐返鄉下。

好彩是她依時依候回來,還帶了正宗印尼蝦片給我們吃。不過她已決定唔續約,介紹了她的朋友接手。

大宅

我家姐姐(賓), 今年12月先完約, 星期日放完假返黎同我講, 星期五要放14日大假返菲律賓, 同佢媽(佢媽都係香港做緊)一齊返去
唉...雖然佢買左來回機票, 又話一定返黎....但始終擔心ma
好多人都話一去不返...又話係香港做滿1年可申請去加拿大wo, 我家姐姐雖然不算最好, 但話哂都大學nursing 畢業, 佢黎我地家係佢第一份contract, 一黎就係湊我半歲大個仔, 湊到依家2歲...佢又後生...高危law....
真係擔心, 但又無得唔放佢返去...唉...突然話放假, 無人湊個仔已經煩, 仲要諗定如果咁唔好彩佢唔返, 我又要準備定點請假, 點安排....煩到爆

大宅

我姐姐都係兩個星期前話我知要返菲律賓renew她既medical license, 她只做左一年, 她下星期返去啦, 希望會返黎啦, 如果唔係又要請人啦! 唉!

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我個姐姐做左.10 個月.. 話阿哥結婚要佢返去..
跟住我放左佢2星期無薪假..

之後, 佢都有返黎做..

水晶宮

bobozoe 發表於 13-6-17 08:47
我工人做左兩年,續左約,買了來回機票,未出糧都無返!

下!!

唔係怪,咁都得

大宅

引用:Quote:bobozoe+發表於+13-6-17+08:47+我工

原帖由 eggcarol 於 13-06-19 發表
下!!

唔係怪,咁都得
我果個講返去結婚,會返黎架,可能返去唔捨得咪唔返……

侯爵府

回覆:有無姐姐沒有『一去不返』

我姐姐有返過去一次,兩星期,無事返黎。

複式洋房

引用:我家姐姐(賓),+今年12月先完約,+星期日放完

原帖由 carmen225 於 13-06-19 發表
我家姐姐(賓), 今年12月先完約, 星期日放完假返黎同我講, 星期五要放14日大假返菲律賓, 同佢媽(佢媽都係香 ...
原來有很多case都係未夠2年就話要放假,個個都跟風!人得你唔得,後果無法想像!直頭攞命到爆燈!

男爵府

回覆:有無姐姐沒有『一去不返』

嫲嫲一過身(主要照顧嫲嫲),第三日就話佢婆婆病左要回鄉探親,我地仲買埋機票俾佢,同佢講一個月有薪假,準時返黎,會俾佢做到完約(仲有年半),最後佢喊住走,無消息,無返黎

首頁

尾頁

跳至