論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:kelyung 的帖子

帶囡囡睇醫生會好啲

複式洋房

回覆:終於出事!好嬲!

睇完都心痛!樓主快d帶囡囡睇醫生。我家常備一支蘆薈啫喱膏,燒傷燙傷擦咗冇咁痛,你可以考慮放支係屋企作急救用。希望囡囡快d好番!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實你明知個工人咁蠢,你又要幫緊4隻貓剷毛,你應該叫工人嘜都唔好做睇住D小朋友,家務唔做好閒最近要小朋友安全!

珍珠宮

2024年龍年勳章

炒啦,好在今次係手指,如果係塊面就慘,留個炸彈響屋企做乜?

Minniemouse:-P

大宅

B女現在有無好些呀..?

侯爵府

佢始終係一個工人

我覺得你做媽媽應該小心些

如樓上所講,

佢已經有咁多次前科,冇可能你唔留心

廚房直情唔俾入,要關門

如果熨斗跌落來, 咪重傷?

你自己小心d啦, 工人唔係咁可靠架咋

男爵府

其實你明知個工人係咁, 就要自己多加小心.
而且, 你咁忙仲要養4只貓? 係咪應該先以BB為大前提, 照顧好BB先呢?

工人今次係好錯, 但係即使你成功炒左佢又如果, 受傷害的是你BB, 冇野可以彌補倒.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

燙傷, 最好搽燙火膏。
我以前試過被燙斗燙傷,冇處理好, 又甩皮又含膿, 好痛架~
希望妹妹快點好返。

個工人咁冇危機意識, 如果佢平日做野OK, 一係WARN 佢俾多次機會,
如果平日已經表現差, 一係索性炒佢。
Childhood is journey, not a race.

水晶宮

睇到工人做野唔留意安全,會好嬲。我仔细時,我廚房安了門欄,唔比個仔入廚房,亦交带工人不可以比個仔入廚房;熨衫,等我带仔去街或個仔返學先至熨。
不过始終工人是不太靠得住,我要從個仔細時就開始教佢安全意識。

樓主囡囡現在只傷了手指,是不幸中之大幸(冇傷面),相信小朋友以後會知熨斗是危險的。

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

如果工人話極唔改同無安全意識我會炒

男爵府

以前我女細個,我也是要女返學出街才比工人熨衫,同唔比小孩入廚房。呢D野唔可以大意。D工人,係無責任心的!

zitzai  無錯!我工人今朝先’又’貪方便無關露台個閘。老公未返工見到即剷佢  發表於 13-6-13 14:11

男爵府

引用:用牙膏幫佢塗在水泡上,都幾有效架

原帖由 星星嘟嘟 於 13-06-13 發表
用牙膏幫佢塗在水泡上,都幾有效架
Yes!急救course都有教希望小公主快啲好番同唔會有疤

大宅

我屋企都有兩隻貓, 但每次都等兩個女瞓咗覺先打理兩隻貓, 而且家居安全人人有責, 既然你一早知道個工人咁無安全意識, 你就要做多d工夫去防止意外發生, 只靠工人唔得, 你話得多, 佢都當你耳邊風, 邊度聽得入耳, 佢地做野最緊要方便佢自己
我地係廚房度裝一隻會自動關門的鐵欄, 就係怕個工人開咗唔記得關, 比bb走咗入去, 用熨斗一定等bb瞓咗或我地放工返去睇住才可以用

大宅

快啲睇醫生啦,即時要工人簽warning啦!

大宅

我屋企而家用steam機,如果真係要熨衫,一定要等小朋友訓左先可以。

男爵府

引用:依家妹妹有冇事?有冇睇醫生?俾我會報警,

原帖由 阿布媽咪 於 13-06-12 發表
依家妹妹有冇事?有冇睇醫生?俾我會報警,告佢疏忽照顧兒童。
報警? 警察會告嘅係-媽媽!

男爵府

細路就係鍾意去d唔俾佢去嘅地方, 裝kitchen 閘係少不了。 樓主同工人無咩默契, 各做各, 就無人睇細路。

大宅

BK Milk勳章

明天帶妹妹去睇下醫生!睇咗安心些架!同叫醫生寫返張證明是燙傷!到時你告佢都有證據!

大宅

回覆:kelyung 的帖子

多謝大家既意見!
我今日帶妹妹看醫生了,醫生說幸好皮外傷,好快好返,亦唔會有疤痕。
另外,發生意外時父母在家都有責任,告唔到佢疏忽!
我已跟姐姐agent聯絡,agent都話佢離普,warning letter已比姐姐簽了!佢話佢會好好記住今次既教訓,以後一定唔會再犯!
但我認同姊妹既意見,明知佢係咁,我都應該小心D!但其實全屋無人知佢開咗熨斗係我女間房,衫一早已熨完!而當時佢入咗我間房既洗手間,佢話執返D野!亦因為無人知房裏面有開咗既熨斗,所以家姐先會同妹妹入到去!anyway,我同佢講咗,以後只可以係我D 小朋友返咗學或瞓咗覺先可以用熨斗,其他時間必須先問我或先生先可以用!
Thanks all of u !

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至