跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:移民走櫃,一個月內可到嗎。。但跟身行李要帶乜?

我當年走半隻櫃,90箱左右,Crown服務幾好,由送箱嚟(因有d野我自己pack)到師父嚟pack箱到黎到澳洲既customer service 我都無野complaint。半隻櫃兩年前要四萬幾,包一隻櫃就五萬幾,但我無帶甘多野嚟所以只要半隻!而家知澳洲d野又out 又 貴我早知要一隻櫃,梳化電視餐檯乜都帶過黎!

伯爵府

咁你覺得乜嘢會係香港帶來會好D? 除傢具外.

別墅

引用:咁你覺得乜嘢會係香港帶來會好D?+除傢具外.

原帖由 1mocha 於 13-12-13 發表
咁你覺得乜嘢會係香港帶來會好D? 除傢具外.
樓主你呢個問題其實好難用文字去解釋及盡錄!雖然話呢面乜都有得賣但其實要睇你個人對生活既要求。我既意見未必有人應同但以下只係我本人呢兩年經歷所得既體會。我明白有好多jm會見意你大件電器嚟到澳洲先買因有保養,但澳洲d電器好少high end野,如果有都超貴!好多香港有既牌子呢邊都無!Panasonic / Philips /Siemens家庭電器呢度一係無就算有既選擇都好少,如電風扇呢邊無panasonic,多數都係本土或從未聽過既牌子,質數、設計真係呵呵呵!。Delonghi/Haier向澳洲都可以扮high end牌子賣得都唔平,所以如果再比我走一次櫃過黎,我會帶多d我有信心既牌子既電器過黎,我深信如果件電器牌子/質數好,其實都唔需要保養!

伯爵府

引用:Quote:原帖由+1mocha+於+13-12-13+發表咁你

原帖由 Princema 於 13-12-14 發表
樓主你呢個問題其實好難用文字去解釋及盡錄!雖然話呢面乜都有得賣但其實要睇你個人對生活既要求。我既意見 ...
謝謝你,你講得真係幾到point. 所以呢d 小家電我上年係準備過來時都買咗唔少,全部都係hk 用一年才入櫃,試用吓怕佢過咗來才壞冇保養,但其實現在d 大牌子嘢都係容易壞,係hk 買的berad machine,電磁爐洗衣機,全部都係你講的大牌子,唔夠一年都壞過,所以都心大心細再唔再買多d,有d 啱心水價錢的電壓又只係得220v 買過來又怕佢過熱或好快壞。

唯有博一博,電磁爐,電飯煲呢d 勁貴,細細件,又唔係到到有的就係hk 打孖買,heater ,fan 呢d 就買係澳買,雪櫃洗衣機咁大件就澳買。

重有什麼提點吓?

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我同老公講明,一家人既衫我一定會買多好多過去,aussie的衫真係又貴又
out。

別墅

引用:Quote:原帖由+Princema+於+13-12-14+發表樓

原帖由 1mocha 於 13-12-15 發表
謝謝你,你講得真係幾到point. 所以呢d 小家電我上年係準備過來時都買咗唔少,全部都係hk 用一年才入櫃,試 ...
樓主用開乜牌子化妝品/護膚品,呢邊專櫃牌子都好貴我買咗好多寄櫃用完都叫屋企人幫忙寄過黎!加上就算同一牌子條line都有d唔同如港人喜愛既美白系列通常澳洲都無因外國人鍾意tan唔鍾意白!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至