婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:Quote:原帖由+Babe小熊+於+13-09-22+發表謝

原帖由 kiki_kittyhk 於 13-09-24 發表
有冇試過
未試呀,呢幾日好似又無咁痕,可能全凍水沖妹妹有幫助... 不過仲係有點腫的感覺,(但不痛)琴日開始試蟲草丸... 睇下成效。我次次都係 m 後發作,沒完沒了咁。

複式洋房

應該用凍水洗底底喎
因為分泌物或者 M 都帶有蛋白質, 如用熱水洗蛋白質好難分解洗淨
我有個專用洗底底膠盆, 會用凍水加滴露浸一浸
再用$12 店賣專洗底底清潔劑清洗, 個隻幾好如有 M 漬都洗得好淨

大宅

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+kiki_kittyhk+於+13-09-24+發

原帖由 Babe小熊 於 13-09-24 發表
未試呀,呢幾日好似又無咁痕,可能全凍水沖妹妹有幫助... 不過仲係有點腫的感覺,(但不痛)琴日開始試蟲草 ...
有幫助努力加油

男爵府

我上幾個月就好似你甘,初初係念珠菌,之後食左抗生素都係痕,睇左幾次婦科都搞唔掂,不停甘搽類固醇,又種唔到菌,但係又好痕好吉既感覺,最後去睇皮膚科,原來係毛囊敏感,搽左兩日藥膏就好返晒啦

別墅

引用:我上幾個月就好似你甘,初初係念珠菌,之後

原帖由 checklok 於 13-09-24 發表
我上幾個月就好似你甘,初初係念珠菌,之後食左抗生素都係痕,睇左幾次婦科都搞唔掂,不停甘搽類固醇,又種 ...
想問下你睇邊個皮膚科呀?可否PM我?我都想去 check 下。謝謝!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:念珠菌痊癒後

有機會係入面仲有菌,因前兩日睇中醫話我有念珠菌係入面,搞到下巴無了期爆瘡,間唔中就有少少痕,但我一直冇察覺,希望呢個中醫得,另外,蕃茄,南瓜、魚湯,濕毒食物都要戒

別墅

回覆:coffeejoeybb 的帖子

係呀,我覺得念珠菌測試時有時無,所以未必確實真係完全清晒。我見西醫醫咗大半年都未能完全控制,依家考慮再試番中醫。(之前試過兩個中醫唔得,再轉)不過其他衛生清潔會照病發時一樣。務求唔俾任何機會念珠菌再發惡!大家加油!

男爵府

回覆:Babe小熊 的帖子

我想問下念珠菌係邊個位置痕?係陰唇定外邊(即有陰毛既地方)

男爵府

引用:有機會係入面仲有菌,因前兩日睇中醫話我有

原帖由 coffeejoeybb 於 13-09-25 發表
有機會係入面仲有菌,因前兩日睇中醫話我有念珠菌係入面,搞到下巴無了期爆瘡,間唔中就有少少痕,但我一直 ...
乜原來會影響下巴爆瘡架?

別墅

回覆:2女女 的帖子

嚴重的時候,陰部內外連毛位置都痕,因為念珠菌都會依附在毛髮上咖(醫生告訴我的)

大宅

之前都試過念珠菌感染,睇完醫生,塞左4日藥,同醫生份咐,無食甘多甜野,話糖份會幫助念珠菌繁殖〜之後日日自己洗底底(用立x肥皂),底底曬太陽先著,仲有經過屈人寺有個sale 介紹隻,法國含黃同(增加下面既抵抗力)既洗下面,見($60蚊到)平平地試下,自己好怕搽藥膏搽薄晒下面d皮膚,仲加容易感染。

大宅

我吾痕但黎完m就有味

別墅

引用:我吾痕但黎完m就有味

原帖由 rainbow613 於 13-10-03 發表
我吾痕但黎完m就有味
有無睇過醫生呀?通常裡面發炎才會有味的。

大宅

回覆:Babe小熊 的帖子

有呀 睇過好多次

複式洋房

BK Milk勳章

一定要介甜野, 中西醫都有甜野係幫念珠菌繁殖, 另外要介牛和蝦, 我之前有第一次西醫, 之後中醫就好返, 跟住介口2 week , 就完全好返晒, 當然好返都要注重清潔。但我覺得唔洗用特別洗下身清潔劑 (我試過, 短暫性就得, long term 唔ok), 有化學成份都唔係咁好, 用清水得啦。

別墅

引用:有呀+睇過好多次

原帖由 rainbow613 於 13-10-03 發表
有呀 睇過好多次
不要用護墊,勤換內褲(一日三次)看看有沒有改善。我依家都好多了,只是怕經前經後再發作啫

大宅

引用:Quote:原帖由+rainbow613+於+13-10-03+發表

原帖由 Babe小熊 於 13-10-03 發表
不要用護墊,勤換內褲(一日三次)看看有沒有改善。我依家都好多了,只是怕經前經後再發作啫

...
我無用的,一日都換兩三條 可能我戒吾到甜野

大宅

我自上個月經期之後好痕好痕左兩晚,之後用凍水沖陰部同晚上無著底底訓就好好多,到而家都無痕啦。但陰部外面有毛髮既地方就生左好幾粒瘡,有少少痕,咁係咪念珠呀?

大宅

BK Milk勳章

chows 發表於 13-10-5 00:27
我自上個月經期之後好痕好痕左兩晚,之後用凍水沖陰部同晚上無著底底訓就好好多,到而家都無痕啦。但陰部外 ...

咁你生果幾粒瘡係唔係白色圓形或橢圓形

大宅

回覆:kiki_kittyhk 的帖子

好似暗瘡咁既紅色但無膿,有點似係毛囊位置,而外陰就好似破損左咁赤赤地〜之前用熱水沖完就好痕,而家用凍水就無事。定係你地有無婦科醫生介紹呀?

首頁

尾頁

跳至