跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

回覆:內地同胞攻入屯門小學

幼稚園我估都係,早先輪候交表嘅熱門幼稚園,網上有媽咪見倒兩個b6媽咪每人手攞十份報名表報名,唔係b3組圑都唔信啦。b3或b3x 沿途各站嘅請小心。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

剛剛去完何日東簡介會,臨走時有成7-8位操流利普通話的家長,不停問校長有關跨境生的問題啦。
校長講明冇校車,冇專人照顧他們。但是家長仲問校長會不會明年開一條校車線,特別為跨境生。校長明示,暗示你們咁遠到屯門,好難做到家校合作......但他們仍然死纏難打煩住校長囉!

Clarielulu    發表於 13-9-22 11:55
765830  good  發表於 13-9-21 23:35

別墅

回覆 kaman_sweet 的帖子

青天早女幾個月觀過課,同一時段都有最少三批不同的b6家長黎到,每批大約5-8人。就算冇跨景車佢地去返學都有b3x啦!

複式洋房

回覆 Auathena 的帖子

HI

Auathena

, 可以分享下今日何日東簡介會的重點嗎??
何日東無校車只有保姆車嗎??

男爵府

兆霖都有

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 走了 的帖子

hi走了,今日校長講學校很重視學生品格,校風樸素。
她話學校唔係多功課,應該話有“唔少“功課。
學校很著重閱讀啊,因為完了之後,有家長問叩門之事,她話冇小組形式,但會見埋小朋友和家長,了解家庭生活,她話當然小朋友要有禮貌,會回答校長問題。校長話,俾埋一個hint,就是小朋友愛閱讀了。

不過,我冇留意校車/保姆車喎。

大宅

引用:剛剛去完何日東簡介會,臨走時有成7-8位操

原帖由 Auathena 於 13-09-21 發表
剛剛去完何日東簡介會,臨走時有成7-8位操流利普通話的家長,不停問校長有關跨境生的問題啦。
校長講明冇校 ...
佢地暫時主力係二線學校,貪會有校車/教學安排,但將來唔排除會攻佔一線

男爵府

Auathena 發表於 13-9-21 16:50
校長講明冇校 ...
㨂何日東真識貨!幸運入到嘅都要祝佢地好運,難為D老師要執佢地手尾!

男爵府

圓玄都係目標

大宅

引用:圓玄都係目標 +

原帖由 bbeasy25 於 13-09-21 發表
圓玄都係目標
圓玄英普教學,入到都未必跟到。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔怪得何式南校長話唔系第一志願唔考慮扣門,原來轉移目標,唔恨本地學生!

2009年11月15日8點半穿水入醫院,11月16日凌晨2點半在QE生咗 囡囡。 囡囡有3.21kg~

大宅

引用:唔怪得何式南校長話唔系第一志願唔考慮扣門

原帖由 vicki23126 於 13-09-21 發表
唔怪得何式南校長話唔系第一志願唔考慮扣門,原來轉移目標,唔恨本地學生!

...
佢收內地生好易收爆,個個填何式南首志願,話唔定第一輪就收夠生。

複式洋房

回覆 Auathena 的帖子

多謝你既分享啊~~~
我有同事既仔仔係何日東讀, 聽距講每日都有十幾樣功課 (宜家讀小五), 到小測前就更加多, 而且有時候d功課都幾難, 拎返公司問我地時都幾深嚇~~~所以係選擇時我都有考慮對小朋友會唔會造成太大壓力

大宅

何式南有哂簡體版跨境專頁,真係好快變內地學童學校。

http://www.hosiknam.edu.hk/sh_mainland/bus.html

珍珠宮

回覆 走了 的帖子

校長講:中文,英文及數學必定有1樣;而且中,英,數每科又要改正的話,即是每科又加多1樣功課了;仲有學校要小朋友回家讀文章俾家長聽代表中,英又加多1樣;有時候要做下中文科找部首的剪報又多1樣了;同埋,仲有中文,英文預習課文又多1樣啦!!!(如果我記錯,請其他媽媽更正)

大宅

引用:食飯時,坐係旁邊五位內地媽媽,組團落嚟睇

原帖由 qqsunday 於 13-09-21 發表
食飯時,坐係旁邊五位內地媽媽,組團落嚟睇睇小學。

目標:何式南、鄧肇堅、劉皇發。
今曰去何曰東open day 好多B 6父母去聽

大宅

熱血勳章

興德學校仲搏啲內地人唔清楚報小一程序 上星期開放日已經捉住佢地幫佢地即場填表收表影印証明文件 咁樣偷步收表都已經呃左一大班無知內地人入佢學校了

sblam  偷步收表? 咁都得? 向教育局投訴啦!  發表於 13-9-28 14:27

複式洋房

雖然明白對呢D近乎白紙的小朋友唔應該過多歧視同排斥, 但選擇時又真係忍唔住會留意呢方面既因素~~~哎

大宅

引用:興德學校仲搏啲內地人唔清楚報小一程序+上

原帖由 maggieddie 於 13-09-21 發表
興德學校仲搏啲內地人唔清楚報小一程序 上星期開放日已經捉住佢地幫佢地即場填表收表影印証明文件 咁樣偷步 ...
依間好需要依啲學生

大宅

引用:Quote:原帖由+qqsunday+於+13-09-21+發表食

原帖由 rabbitbee 於 13-09-21 發表
今曰去何曰東open day 好多B 6父母去聽
何日東比佢地入到都跟唔上進度啦

首頁

尾頁

跳至