懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 有無當教師而又剛bingo的mani, 入來傾下啦. (part 2)

whitebunny,
等我去買番本睇下先.
whitebunny 寫道:
卡樂B的相比你早一期登在"媽媽寶寶"呀!
你在今期的雜誌會見到卡樂B&軍曹呀,我的舊同學看到認得出卡樂B,send e-mail通知我呢!
今期的"媽媽寶寶"還有介紹上奶的湯水,餵人奶的分享架!

禁止訪問

好媽媽勳章

Re: 有無當教師而又剛bingo的mani, 入來傾下啦. (part 2)

別墅

好媽媽勳章

sweetcouple,
呢排好忙,日日放學後要開會,我要改8叠考試卷(依家只改完一叠),星期日又要去家教會旅行BBQ,下星期開始比校長觀課,準備2月外評,真係好忙、好忙、好忙!
你唔好唔開心,湊new born baby 要好有耐性,當bb適應咗我地嘅生活後,就會好湊好多。你得閒可以上吓BK嘅媽咪會,睇吓其他媽咪嘅分享。我記得我坐月時,上BK係我嘅精神食糧。大家互吐苦水,講吓講吓,bb就大架啦!唔好冇心機啦!我記得我唔開心嘅時候,你la,jb-bb la,whitebunny等媽咪都安慰過我,真係好多謝大家。可惜我最近好忙,冇時間與你分享湊b心得,你可以pm我留電話,有空與你談談。

別墅

好媽媽勳章

whitebunny,
你的b女越大越可愛,我老公見到都讚佢得意。我同我老公講bb以前都有d似卡樂b,佢話邊似呀,bb似豬頭丙就真!

我都打算買本「媽媽寶寶」,捧吓卡樂b場呀!

別墅

好媽媽勳章

jb-bb,
唔好咁擔心啦,依家醫學咁昌明,醫生咁有經驗,佢識得點樣處理。不過我記得胎盤鈣化應該係响過咗預產期先至出現,不過唔好擔心咁多啦,記住要多d休息,唔好咁夜瞓,比bb吸收多d。你得閒同bb講,叫佢乖d,唔好咁快出嚟,佢識聽架。

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

唔好唔開心啦...得閒上來呻下,又可以問下一d湊bb的難題,真係好好多架!

你現在正經歷緊最艱難的時期,唔夠訓之餘,又有荷爾蒙影響你,心情是會大起大跌架...

如果真係唔想餵人奶,便唔好餵囉...唔好push得自己太緊要呀!

有一樣野想提下你,小boobee扭計的時候,你有沒有留意自己的神情?你是不是皺哂眉頭,沒有笑容,成個樣子都好緊張好煩厭?

下次小boobee扭計的時候,試下放鬆自己,對住BB微笑"tum"下佢呵下佢ar∼∼∼幾work架!我試過咁樣提醒我老公,卡樂b真的沒有咁扭計架...

你試想想如果你是小boobee,扭計的時候,見到抱住自己的人個樣都咁忟憎,一定會繼續喊架∼∼∼

初生BB都好容易扎醒架...你可以試下用米袋放在BB的胸口以下,BB訓時儘量唔好發出大的聲浪...情況再嚴重,便要出動保嬰丹或珍珠抹這些皇牌了!

加油呀!等小boobee大d,你便可以上來跟我們分享佢d得意野了!

子爵府

applebb06,
哎∼呀∼你老公話個女似豬頭丙咁衰?!
將來話番俾阿女聽,等佢嬲下daddy!
applebb06 寫道:
whitebunny,
你的b女越大越可愛,我老公見到都讚佢得意。我同我老公講bb以前都有d似卡樂b,佢話邊似呀,bb似豬頭丙就真!

我都打算買本「媽媽寶寶」,捧吓卡樂b場呀!

男爵府

applebb06,
咪係, 個個bb細細個時都係面圓圓, 鼻扁扁 ga la, 點可以話似豬頭丙呢? 大個D 收晒水, 咪有番個樣囉.
係呀, 等BB大個話番畀佢知 DADDY 話佢細個似豬頭丙.
哎∼呀∼你老公話個女似豬頭丙咁衰?!將來話番俾阿女聽,等佢嬲下daddy! [quote]
applebb06 寫道:
whitebunny,
[/quote]

男爵府

真的不要唔開心, 小boo bee 知道的, 你笑多d 佢可能真係會乖d 架.
我明白bb不停喊, 自己又唔知點做時, 真係會好沮喪, 但係情況會有好轉的一日的. 如果真係覺得好煩厭時咪交畀工人抱下, 自己睡一睡, 睡醒抖足精神再同小boo bee 鬥過.
我贊同whitebunny講, 唔想餵人奶咪停一停囉, 千其唔好強迫自己做一些唔想做的事, 要盡量令自己放鬆同開心.
你試下整個米袋呀, d 老人家話真係有效架.
努力!! 學校d 衰人都頂得順, 點會咁易放棄呢!! 支持你

男爵府

applebb06,
我都好相信我的醫生, 佢好識得照顧我的情緒, 令我放鬆. 亦好慶幸自己一早決定開刀, 因為從醫生的說話中我知道我係冇法子捱到預產期等順產的.
現在只希望唔會早過預定開刀的日期, 我怕小b不夠磅.
醫生話胎盤鈣化一般最多只會在38-39週出現, 過佐預產期出現鈣化更非常正常, 但我覆診時只係33週3日, 真係實在太早.
我會好好休息的了, 唔知點解上星期開始成個人都好攰, 攰到坐在sofa 都可以瞓成個鐘.

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

<br>咁我係咪要整定一個米袋呢?
<br>咁以你mami 咁講, 小boo bee 真係唔算百厭, 佢只係夜晚有時唔多肯瞓啫, 我真係見過一d bb真係不停咁喊ga.
<br>如果一晚食兩次奶都算好 ok ga la, 仲有3.5oz喎, 如果佢朝早食得唔多, 我諗都唔怕的, 佢肚餓自然會醒, 不用擔心.
<br>你要對小boo bee 同自己有信心, 小boo bee 知道你辛苦會慢慢適應你的時間安排的了, 現在只係大家的適應期.

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

whitebunny,sweetcouple and jb-bb:
我好耐無上黎,原來開jor part 2 喇。

子爵府

Waikiki,
好耐沒有見到你on-line了...你好嗎?
好彩你醒目搵番我地呢!
Waikiki 寫道:
whitebunny,sweetcouple and jb-bb:

男爵府

照你的做法米袋真係好易整喎.
我見過一個人整的那個好似個枕頭仔咁的.
但你的方法方便快捷好多, 一於用你的.

男爵府

waikiki,
我地有咁多心得要交流, 有咁多怨氣要呻......最緊要係有個地方互相支持, 當然要part 2...part 3.....咁繼續落去la.
Waikiki,
好耐沒有見到你on-line了...你好嗎?
好彩你醒目搵番我地呢![quote]
Waikiki 寫道:
[/quote]

男爵府

whitebunny,
點解冇佐 "卡樂blog" 個 link? 我仲諗住入去 update 下 d 相添.
卡樂b 坐學行車嗱?
我聽有d人話唔好畀 bb 坐學行車, 話對腳仔唔好, 究竟可唔可以畀bb 坐呢? 我個人見過我好bb都係咁坐都冇問題, 搞到我唔知點好.

子爵府

jb-bb,
我delete左卡樂blog的link是因為bk有個mami被人盜用左佢囡囡的英文名和homepage,當做自己的囡囡和homepage呀∼∼∼ 那個衰人還冒認受害者跟其他 bk mami見面添呀!聽到都心寒呀
我當然信得過在這兒chat慣的人..但我怕d變態人見到我地這個topic(教師喎..咁大膽自揭身份),入來做壞事呀!

我跟你對學行車有相同的問題,我又係見我姐姐d仔女都沒有問題,結果是採取中庸之道,儘量唔好俾卡樂B坐咁多學行車囉!
大佬呀..我媽&我屋企又唔係幾千呎豪宅,邊有地方讓BB學爬呀
jb-bb 寫道:
whitebunny,
點解冇佐 "卡樂blog" 個 link? 我仲諗住入去 update 下 d 相添.
卡樂b 坐學行車嗱?
我聽有d人話唔好畀 bb 坐學行車, 話對腳仔唔好, 究竟可唔可以畀bb 坐呢? 我個人見過我好bb都係咁坐都冇問題, 搞到我唔知點好.

首頁

尾頁

跳至