在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

jessicawong_sh 發表於 13-10-25 15:02
湊仔湊到我腰痛 手痛⋯真係返工都無咁辛苦!
Me too 我係ftm一個湊2個,細仔得5個月大,勁扭計成日要人抱,搞到坐骨神經痛發作,仲有人話:生兩個有d野做下啦,唉,有苦自己知,盡量苦中作樂囉,見到bb對我笑都幾甜嘅

男爵府

回覆:比人話我大把時間

Ftm 其實好忙ge!

大宅

係,有時忙到想喊

水晶宮

引用:Quote:原帖由+beebabybee+於+13-10-23+發表

原帖由 pingu_k 於 13-10-25 發表
第—个朋友既説話係会令人難受,因為好多ftm都好忙!至於第二个講既野,我覚得冇問題,如果佢真係負擔到, ...
認同,好多富貴ftm架嘛,又唔係問人攞,我覺得無問題

伯爵府

育兒性格勳章

回覆 beebabybee 的帖子

依句説話我老公成日對住我講,開頭我都無理佢,後來有一日太眼訓,又要趕住去餵奶,即刻火都嚟

大宅

引用:湊仔湊到我腰痛+手痛⋯真係返工都無咁辛苦

原帖由 jessicawong_sh 於 13-10-25 發表
真係,ftm嘅身體勞損比做文職多好多倍。最常見面嘅幾個朋友只有我做左媽媽,所以我都好少同佢哋交流湊b嘅野,因為佢哋一定唔會明,同認同。
至於我家人及c6家人,佢哋嚟我屋企玩b一日,臨返去時都一定會話我真係忙到便便都唔得閑去。
不過,最重要係要c6知。如果我請幾個鐘假同朋友食飯,佢就一定體驗到

伯爵府

育兒性格勳章

jessicawong_sh 發表於 13-10-25 15:02

返工有時可以hea住做,小朋友睇少一陣都吾掂!

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

anna_my_baby 發表於 13-10-24 01:48
其實我唔明點解有D FTM個C6都會以為FTM好得閒??日日一齊生活,老婆有幾忙,有眼見架啦!
...

係,我都唔明
但我老公就係咁
成日話要同我掉轉
佢在ftd(full time dad)
我去返工
因為佢好辛苦
但……佢明明都睇到我教仔教到嘔血
又要日日趕買餸做家務煮飯執屋一腳踢……
唉……
有時真係好frustrated

大宅

ftm係一份比任何工作都忙嘅工,冇假期,冇病假,冇一個鐘食飯時間,工作24小時。。。果啲話好羡慕ftm嘅人,又話ftm好得閒嘅人,係世上最無知嘅人。。我地ftm,中家一齊加油!

yi_arashi    發表於 13-10-27 21:32

大宅

引用:朋友(單身)問我點解要side一個朝早去整返

原帖由 beebabybee 於 13-10-23 發表
朋友(單身)問我點解要side一個朝早去整返好1件BB用具,跟住話,不過你大把時間……
雖然我理解唔係個個明 ...
我都好似你咁有個朋友成日串我話我好得閒,又話咁得閒點解唔去做d有意義既野。。最近果次佢打黎話番工果度人事好煩,又諗轉工等等。。之後無啦啦彈左句“你係咪唔明呀?可能你已經同呢個社會脫節啦!”我知佢係心直口快,但我已經同佢好少聯絡lu...
我同老公講呢個朋友既說話,佢話“咁唔通佢阿媽湊大佢就係無意義既事??”

子爵府

回覆:beebabybee 的帖子

真係好羨慕有工人既ftm,鍾意去邊就去邊,又唔駛做家務,煮飯買餸,喂飯俾小朋友,而家我咩都係自己做,冇工人,啲時間永遠唔夠用,有時想訓晏覺都唔得,仲慘過返工呀

大宅

引用:Quote:原帖由+beebabybee+於+13-10-23+發表

原帖由 angel619 於 13-10-27 發表
我都好似你咁有個朋友成日串我話我好得閒,又話咁得閒點解唔去做d有意義既野。。最近果次佢打黎話番工果度 ...
得閒,仲要脫節,都幾hurt下
無返工,唔等於住係個井入面咯唉……

首頁

尾頁

跳至