懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

Re: 請分享baby plus的效果!!!

Hi All Mamas,
I have one extra "99% NEW" baby plus, $1400.
Please pm me if interested, thanks!

男爵府

KPB4000
請問你第一胎時, 幾時開始聽古典音樂呀 ?

別墅

咩原來聽音樂一定要對住個肚BB先聽到?
我而家只係聽MOZART,
有時用mp3聽,咁係咪無用?

大宅

MelodyLeung11,
妳好,我第一胎時大約在12-14週便開始聽的了,因為我老公當時時常也要出trip,只得我一個人在家,而自己又很喜歡鋼琴音樂,所以我很早便開始聽了。
大約到20週時開始聽正宗古典音樂,有些是有人唱的那種,但那些比較悶,我會放在晚上作為睡前音樂,通常我會先set timer off,那睡了也會在cd播完後自動off,都不錯的。

大宅

samsung915 寫道:
咩原來聽音樂一定要對住個肚BB先聽到?
我而家只係聽MOZART,
有時用mp3聽,咁係咪無用?

我諗聽ear set話bb是聽不到的,不過自己聽音樂時心情可以得到放鬆,對胎兒也是好的,不過如果是想讓bb自己聽和感受的話,就一定要把音浪開放的了。

洋房

我都有用過baby plus, BB 出世後十二日後夜晚就訓到六至七個鐘連我個陪月都叫她神奇女俠,而且很少哭,成日笑,我都唔知是不是真係有用架呢?不過我下一胎都會再用.

大宅

DTM,
很多謝妳保貴的分享,因為我很希望多聽到像妳一般真正用家的"公正"公享和經驗。
另想請問妳是否跟足它公司所言,每天使用兩次,每次一小時?用的時候是否在清靜的環境下進行呢?

別墅

今日生果日報都有提到 babyplus ....

我老婆都係每日用兩次,不過就好難做到固定時間啦,例如要返工的日子就七點開始聽,唔使返工就.....而晚上通常都八點到啦,不過有時遲返屋企咪又要遲聽。

大宅

我上胎有用, 個仔好'正', 好喜歡笑, 未夠20個月已經識背a-z, 又有節奏感.

今胎也一樣, 由18週開始用. 其實早一次, 晚一次, 在相約時間便可, 不用給自己太大壓力, 有時晚上太忙, 忘了時間, bb便會踢我, 提醒我(上胎同今胎都係).

Cheers,
Kam

別墅

睇完大家的分享,終於忍唔住去左銅鑼灣間kinder-u到買,上到去仲見倒一個預產期係6月的媽媽買新機,只用三個月都買,baby plus都威力認真!
其實我都覺得好貴,有d肉赤,個機操作原理極簡單,成本亦相當低,老公看過宣傳單張話佢將所有最好,媽咪最想要的效果寫哂落去,難怪成千幾蚊都有人買
算啦如果真係有效果咪試一試囉!比老公笑都無計!

大宅

見到你地甘講, 有d心思思想買........15/16????

前幾天買了一隻for bb及媽咪聽的古典音樂cd, e+用cd 機在房播, 早上起身刷牙換衫時, 聽20 mins, 晚上睡前又聽一會, 不像 baby plus 一般扣在肚位置, 唔知亞b聽唔聽到 & 有冇效??

民房

我由18wks用到而家26wks啦!我唔知出來效果會點,但係現在每次用佢, BB 都會有反應!
如果大家想用不防去聽下佢地個 seminar, 知多D都好!其實佢地有租機服務,都係幾百 (要另加按金, 會退回的),可租8個月!都值得一試!

大宅

我都由18W用到生, 仲要用得好準時...

不過BB出左世個半月都一樣飲夜奶...夜晚唔瞓喊....就算俾他聽番BABY PLUS架機都係咁.....

唔知係唔係我BB特別, 所以無咩效呢...

大宅

kamtsk,
妳的case很有趣和吸引,如果所有用過些機的bb出生後也有這個反應就好了。

kamtsk 寫道:
我上胎有用, 個仔好'正', 好喜歡笑, 未夠20個月已經識背a-z, 又有節奏感.

今胎也一樣, 由18週開始用. 其實早一次, 晚一次, 在相約時間便可, 不用給自己太大壓力, 有時晚上太忙, 忘了時間, bb便會踢我, 提醒我(上胎同今胎都係).

Cheers,
Kam

大宅

綜觀了這裡的分享,我也決定會去買部返來試下,雖然bb出世未必一定有預期的效果,而且價錢也不便宜,但到底也不會有壞。
希望可以找到二手出讓或租機時有貨吧,不然便一定要買新機了。

大宅

[quote]
KPB4000 寫道:
kamtsk,
妳的case很有趣和吸引,如果所有用過些機的bb出生後也有這個反應就好了。
[quote]

因為我信胎教的.

其實2年前, baby plus 是很新的product, 我最初也抱着試一試的心態買, 只要安全, 我覺得試試無妨, 其實真係無人知道個分別, 自己用得安心, 覺得有用便好了. 媽媽覺得幫了bb, 心情好, bb自然好啦!

Cheers,
Kam

別墅

哈哈,我而家用緊,佢d聲好似打樁機咁!我老公笑我話都唔知會唔會嚇親呀b! 我話佢再笑我就要佢日日唱2個鐘兒歌!!

男爵府

哈哈, d聲似打樁機咁攪笑?
我仲諗住朝早臨起身前一個鐘係 bed 聽 tim!

大宅

我家有琴, 得閒彈下琴囉! 我有時都會聽classic, especially chopin....hope my baby will feel more peaceful...hihi

子爵府

我就好懷疑呢部野的功效

睇上期孕媽媽,就講到部野好似好神奇咁
但最後睇返個婦產科醫生訪問,就發覺呢類野根本無科學根據。個醫生話最有效的胎教,就係個媽咪保持心情開朗。

呢樣野真係好重要。我姨姨陀我表妹時,成日同前夫嗌交,bb 出世時時皺眉頭的,皺紋差不多一歲先消失。

我唔會俾咁多$ 去買d 無科學根據o既野。同埋睇返呢樣野係話播咩心跳聲比較,我覺得對bb 會好嘈囉.... bb 在子宮裡已聽到媽媽心跳聲、血液流動聲、胎水聲、媽媽其他內臟聲、媽媽爸爸講野聲、行街d 車聲人聲嘈聲(我睇外國的懷孕網頁話真係聽到)、有時播俾bb 聽的音樂聲.....已經好嘈啦!唔使再加多把聲!

講咩食奶好唔好、會唔會夜晚唔訓、有無節奏感等,都係d 好短期o既野,終有一天 bb 的作息都會回復正常。反而幼兒教育就重要得多。我第時會成日帶佢去大自然玩,咁對佢o既智力發展更有幫功。

首頁

尾頁

跳至