婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:ling_hk 的帖子

我都 plan 咗係自己阿媽屋企坐月
我阿媽不喜歡外人家訪
所以講明謝絶tam訪

大宅

引用:我都+plan+咗係自己阿媽屋企坐月我阿媽不喜

原帖由 Myangelbobo 於 13-10-25 發表
我都 plan 咗係自己阿媽屋企坐月
我阿媽不喜歡外人家訪
所以講明謝絶tam訪
咁你老公有咩反應?點同6299講?

大宅

引用:Quote:原帖由+Myangelbobo+於+13-10-25+發

原帖由 ling_hk 於 13-10-25 發表
咁你老公有咩反應?點同6299講?
老公冇所謂
6299 冇出過聲

大宅

引用:Quote:原帖由+ling_hk+於+13-10-25+發表咁

原帖由 Myangelbobo 於 13-10-25 發表
老公冇所謂
6299 冇出過聲
真係令人羡慕…
我6299…以關心為名…成日做啲野令我都幾為難。口就話為你好,其實要你聽佢果套…
到時一定會黎「關心」我同bb…

伯爵府

環保接龍勳章

回覆:好擔心坐月

我諗你老公要攪清楚一件事:嗰度唔係自己屋企,係人哋屋企。我都想唔理6299由佢自己招呼自己,但有嘢唔見,有嘢俾人講老公你一定硬食。你自己諗諗。

ling_hk  我有話始終媽咪都會係度,唔方便,希望99自己醒水  發表於 13-10-26 07:26

大宅

引用:Quote:leeleechau+發表於+13-10-25+19:22+

我覺得一個星期一次夠喇...我老公都係放一日假咋,都貢獻埋比6299...
我就係知有好多JM坐月比99攪到抑鬱,所 ...
啲男人咁蠢,你暗示無用!

ling_hk  開宗名義同佢講婆媳關係,佢又覺得我不滿佢阿媽架喇  發表於 13-10-26 07:27

伯爵府

引用:bb出年出世…依家我同老公係外家同我阿媽住

bb出年出世…
依家我同老公係外家同我阿媽住,
當然,坐月我堅持係我自己屋企坐啦,
坐完月先見得唔得? 話妳攰要休息!

侯爵府

回覆:ling_hk 的帖子

叫C6同佢阿媽講:叫佢過左12朝才嚟探你,話佢知你坐月期間的飲食和照顧有你阿媽,唔使佢操心。

水晶宮

我生完就搬左返屋企住,坐月其間我係冇聽過99電話,好彩c6知我唔鍾意佢屋企人,都同我擋唔少

ling_hk  暫時99係無我電話,到時亦唔會聽。老公孝順,比6299哄幾句就覺得無咩唔好…  發表於 13-10-26 07:33

大宅

回覆:kalonice 的帖子

一定唔得囉…我諗我入醫院嘅時候,佢兩老已經諗住去醫院「探」我了…
到時有個bb, 佢地仲點會咁客氣,我諗,都係靠我到時發難

大宅

引用:叫C6同佢阿媽講:叫佢過左12朝才嚟探你,話

原帖由 Meir079 於 13-10-25 發表
叫C6同佢阿媽講:叫佢過左12朝才嚟探你,話佢知你坐月期間的飲食和照顧有你阿媽,唔使佢操心。

...
我盡量叫佢啦,況且12朝前又唔補得,佢阿媽都係以煲野我飲為名je,…

侯爵府

ling_hk 發表於 13-10-26 07:31
我盡量叫佢啦,況且12朝前又唔補得,佢阿媽都係以煲野我飲為名je,…

試下個口氣轉過黎講,

話坐月既時候, 自己阿媽又要返工, 又要照顧個坐月婆, 又要照顧個初生BB, 要照顧個家, 咁多野做, 自己阿媽真係唔可以招呼親家黎架喎, C6又唔係到幫手, 自己阿媽要面架麻, 亂七八糟的, 邊個上黎都黑面架, 咁得罪6299點算呀? C6又唔係到幫手. 雖然6299話黎幫手, 但係要親家山長水遠咁黎幫手, 即係明落自己阿媽面JAR. 6299 到自己阿媽家, 又唔知D野放邊, D野點用, D野點洗, D野點放返好, 到時唔知頭唔知路咁, 又好落6299面架, 又無左C6打圓場, 一陣攪到好似雀占鸠巢, 兩個親家面左左就唔好啦. 自己個女, 咁自己阿媽會照顧了, 幾十年都係咁啦, 6299煲野黎咪明落自己阿媽面, C6都唔想阿外母驚女婿食得唔好, 煲野佢飲又羅埋上男家掛, 6299咪好無面? 6299 點大方, 個心都有條剌啦.

哩個時間咁忙, C6又唔係到, 如果到時做得唔好, 招呼唔到, C6又要埋怨自己, 埋怨自己阿媽, 委屈6299. 對6299 唔好, 對自己阿媽唔好, 對C6都唔好啦, 萬大事都要等C6黎主持大局啦, 如果唔係出左事就唔好話我了, 點可以迫自己阿媽招呼親家黎架, 自己阿媽唔係到仲慘, 親家明知你唔係到, 上你家開P, 又食又玩, (唔通上黎唔比人飲杯水?) 你話咁對6299 得唔得呢? 襯6299唔係家, 招呼自己阿媽上去煮餐飯???? 尊重下6299 得唔得呀??

ling_hk  呢個講法唔WORK,因為老公知我阿媽唔係呢類人~況且佢覺得6299好意唔應該唔受  發表於 13-10-26 08:49

伯爵府

環保接龍勳章

回覆:好擔心坐月

樓主,唔係話你媽咪係度唔放便,而係你c6冇話事權呀。唔係話佢阻止唔到就唔理,而係一定要阻止!因為屋主,你父母,唔鍾意呀!

大宅

chingcging 發表於 13-10-26 08:38
樓主,唔係話你媽咪係度唔放便,而係你c6冇話事權呀。唔係話佢阻止唔到就唔理,而係一定要阻止!因為屋主, ...
我阿媽就係無所謂,因為都知無理由唔比6299睇孫~(唔鍾意果個係我,呢度係我外家)

其實我擔心既原因,就係因為老公根本都好似認同6299既諗法~
所以我先擔心無人幫我撐~
無既,最多比佢地黎一兩次,之後我一定會搵理由唔比佢地黎~
坐月都係一個月JE~咁都唔等得既話就唔好見個孫囉~

所以我都話,如果真係要見孫既,叫老公自己湊出去~我屋企唔開放~到時天寒地凍

大宅

引用:Quote:chingcging+發表於+13-10-26+08:38+

原帖由 ling_hk 於 13-10-26 發表
我阿媽就係無所謂,因為都知無理由唔比6299睇孫~(唔鍾意果個係我,呢度係我外家)

其實我擔心既原因,就係因為 ...
通常對住6299,c6都會龜縮,搵籍口話阻止唔到架嗱,唯有自己企硬表明立場有乜野唔鐘意唔想就開聲講,唔係一陣到時要硬食之餘自己又唔開心....要照顧初生bb已經好攰好大壓力,要為自己同bb出面打算下

ling_hk  嗯我會努力啲企硬架喇!真係要為自己爭取  發表於 13-10-26 10:32

大宅

引用:Quote:ling_hk+發表於+13-10-26+07:31+我盡

原帖由 yamaneko 於 13-10-26 發表
試下個口氣轉過黎講,

話坐月既時候, 自己阿媽又要返工, 又要照顧個坐月婆, 又要照顧個初生BB, 要照顧個 ...
啲男人點會咁諗丫,只會覺得自己爸媽好易話為,成日淨係識得話唔洗理佢地啦,當佢地透明得啦

大宅

leeleechau 發表於 13-10-26 11:10
啲男人點會咁諗丫,只會覺得自己爸媽好易話為,成日淨係識得話唔洗理佢地啦,當佢地透明得啦 ...
無錯...佢覺得自己阿爸阿媽一番好意,又覺得自己父母實照顧到我咁囉...但佢真係無諗過我唔想比佢父母「照顧」....
透明...我就真係想透明喇

首頁

尾頁

跳至