跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 tinlingyuetka 的帖子

开学了廿多天,請問你囡囡適应到?开心嗎?你觉得學校及老師如何?

大宅

回覆 lauywa 的帖子

我而家先見到你的留言.....

老師: 2個有年資的老師, 1個年輕見習老師負責一班新來的細BB.... 每到家長離場時, 大家喊呀喊. 不過呢個係正常的

學校: 環境唔光猛, 個廁所地磚幾靚, 但個BB廳應該裝下佢, 整到COLORFUL D 就最好, 個色好鬼灰, 天花的燈建議應用白黃相間的LED燈, 又平又光猛; 選隻光管白燈, 加上咁沈色的底色, 個LOOK好唔掂; 若然佢加個PVC的COLORFUL牆紙(以暖色為底色), 加埋換燈, 成個感覺應該唔同D...

開後後一個月評語: 女女學到幾個廣東話: BUBU去廁所, 食蛋糕(估計係茶點), 坐呀, 書包....

有次佢係屁屁有米田共地離開學校, 但多數都係換左片, 有次唔記得係佢書包裝片, 係用學校提供的片.....

下午班: 1.30到4點放...咁同家長一齊早會都2點到, 即係返2個鍾.........

午會: 一大堆小朋友唱下歌, 跳下舞......

功課: 無 (暑假作業有幾張紙油下色)

總評: 同我地舊年代讀的屋邨幼稚園差唔多啦, 唔係頂班, 又唔係包尾的, 小朋友讀得都幾開心, 開學後十幾日己經知道要返學着校服

大宅

回覆 tinlingyuetka 的帖子

謝謝你的回复!似乎你囡囡都喜欢係依間学校返学!
唔知学校有無意見箱,可以比家长反映下意見呢?
暂時我对学校的意见係学校的網址內容不足又不夠update,連升小一派位结果都無,很难对学校有信心呢!

大宅

我個女係鍾意玩者........---其實FEEL到間學校今年的用心, 想係兔年龍年時多提高校譽........
所以佢請左好多PARTTIME返黎照顧呢班BB仔............
-------仲有唱歌跳舞......... 我個女係短短3個月內識左好多野, 平日仲話要返學啦, 書包(即係要去玩)
-------佢返學後一個月開始有功課--每日油下顏色咁..........
只係----------每個月都有好多新黎的BB.........
--------老師每個月都要照顧好多新黎bb........
而同時, 好多家長都同時考左其他幼稚園要走.......原因係話: 好差......
其實問心果句.......好差又未必........ 去其他村校, 邊有人特意請咁多新黎老師教小朋友跳舞玩呀咁.......
FEEL到老師校監校工都盡力咁勉留學生的啦.......
但係......好多都因為人地話差而差而走.......
就好似標籤効應咁: 你一日係監犯, 你終身係監犯, 即便讀者法律咁唔通又可以做律師? (係LAUGHING哥戲中的對白).......
.........英皇因為當初的N班超收而被人話差, 然後便個個都話差.......事實上好多村校學D野都係差唔多......
我覺得把2, 3歲小朋友封為BAND幾學生真係好無聊及白痴的行為......
不過, 我都想轉校, 唔係因為佢差, 而係自己住得太遠, 日日係坑口等她放學幾個鍾好難頂........
好多時, 係好學生入晒A學校, 所以A學校成為好學校, 就好似中學時好多叻同學CE考得好去左恒商, 但聽佢地講恒商的MISS仲懶過自己間學校, 因為佢日日放假俾勤力的同學自修, 所以成績都係靠班好底子的同學自己修返黎的.......

大宅

tinlingyuetka 發表於 14-3-16 17:56

我個女係鍾意玩者........---其實FEEL到間學校今年的用心, 想係兔年龍年時多提高校譽. ...
感謝你詳细的回复!聽到学校有改善,安心好多!
但学校又偷步3月收人学费,有家長話教育暑指引係5月收咋。
你天天係坑口等,又好慘!

大宅

回覆:有無人讀將軍澳英皇幼稚園

有無人交咗學費?

大宅

未,五月份先收

複式洋房

之前話3月,前日又通知5月先交

大宅

平售英皇校服,書包,書

男爵府

cbb428 發表於 14-3-27 18:00
平售英皇校服,書包,書

hi 我有興趣, 請CHECK PM。

大宅

回覆:cbb428 的帖子

Boy or girl?

洋房

你0地好! 請問大家有冇N班上下學期的書簿,書包,茶杯碟, 男仔冬夏季校服等!
謝謝

大宅

平售英皇校服,書包

複式洋房

回覆 Tomatofong 的帖子

請問有女仔細碼冬天校服嗎?

大宅

引用:回覆 Tomatofong 的帖子請問有女仔細碼冬天

原帖由 Yanngch 於 14-11-27 發表
回覆 Tomatofong 的帖子

請問有女仔細碼冬天校服嗎?
是夏季

男爵府

回覆 Gjessico 的帖子

我有N班上學期書

男爵府

請問有冇坑口KINGSLAND 幼稚園 K1 書放賣?THANKS

複式洋房

成日見人問呢間幼稚園
但我一直都好懷疑佢地係咪真係可以收兩至三歲既學前班
佢地呢個問題已經存在左好多年
連我個囡都已經小二
http://kgp.highlight.hk/website/schoolinfo.php

首頁

尾頁

跳至