自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 尋找合適骨髓-急

push

想問下骨髓基金的資料庫是否永久保存?
我記得自己好似7,8年前捐過血檢驗同意捐骨髓給合適者

其實,抽骨髓不會太痛, 有麻醉藥,我小時候都抽過, 印象中也不及拔智慧齒及生仔痛

希望小bb 可以找到合適的骨髓, 我會將資料forward出去

大家幫幫手!!!!!!!!!!!

複式洋房

Dear all,

我剛剛去左紅十字會登記, 你地呢?

大家一齊幫助一下這小生命, 非常有意義..

大宅

up

JadeCheung 寫道:
同事朋友的女兒患了急病,要尋找合適的骨髓,請各位幫幫忙,請聯絡以下電郵或到紅十字會check check是否合適,是真事來的!多謝幫忙!

我們的女兒患上"大理石骨病", 正尋找合適骨髓, 需要你們的幫忙, 請馬上到紅十字會, 我們不能再等!

http://fongheiman.bravehost.com/

如欲希望與我們聯絡,可電郵到 [email protected]

Casy & Vincent 敬上

2007年3月26日

男爵府

如果去到紅十字會, 點講? 駛唔駛指明驗骨髓for這個妹妹? 定係只須抽血, 將骨髓存檔, 以後一有病人有須要就通知我?

大宅

不可指明…但合適的話,就會通知你.
謝謝各位的熱心!

複式洋房

複式洋房

有冇人可告知, 這小女孩現在的情況如何??

男爵府

up

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

剛聽到收音機,佢個主診醫生話暫時搵到16個(10個香港,6個國外)初部合適捐贈者.

但有個6個月BB仔同一個3嵗既小朋友都病危, 希望佢地都搵到match到佢地既骨髓 :-(

大宅

我都想, 不過我有乙形肝炎, 問過紅十字會我唔可以捐

:-( :-(

由 NGAIMANYI 於 2007-03-29 13:20:15

Dear all,

我剛剛去左紅十字會登記, 你地呢?

大家一齊幫助一下這小生命, 非常有意義..

大宅

畀面勳章

我都係A+

push

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

為左呢個bb, 我都再次踏入5,6年無去既紅十字會
好消息係, d職員話, 由於熱烈呼籲, 呢排多左好多人去登記捐贈骨髓.........
希望真係幫到手啦.....

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係啊! 之前睇報紙, 話有d doner臨時縮沙, 個病人明明有一線希望都無左, 真係好hurt
如果真係有咁既"緣份", 再痛我都一定say yes!
PINKAVA 寫道:
不過想提一提, 捐骨髓者真的要有決心去捐骨髓出去才去做記錄, 當骨髓吻合而捐骨髓者改變主意, 除了浪費資源外, 亦打擊了病人生存的希望。

大宅

已經在香港及台灣找到初步合適的配對了。希望一切順利啦!

禁止訪問

大宅

真係天大喜訊
祝一切順順利利!

JadeCheung 寫道:
已經在香港及台灣找到初步合適的配對了。希望一切順利啦!

王國長老

希望搵到啦
我係 o+, 可能今次唔適合, 不過都希望將來有機會幫到人

複式洋房

多謝你的祝福, 6個月個BB亮言而家係非常危殆, 他現在需要吸氧氣來幫助呼吸, 因卡介苗菌嚴重曠散至多個器官及肺炎影響, 他飲奶都需要插鼻喉幫助, 而家他的情況如沒有合適骨髓一般都過唔到一歲, 請大家再幫幫忙呼籲各朋友們往紅十字驗血是否有合適給他, 他是一個非常可愛既BB, 他的父母為他都哭乾了, 而家他們都希望大家可以幫幫忙, 由今天開始東方日報會連載刊登他的情況及呼籲, 請大家有時間就睇睇

香港電台第一台亦有呼籲詳細可收聽以下節目
亮言患左重病 <嚴重免疫能力缺乏症>
需要做骨髓移植手術或更換臍帶血, 才有一線生機 !
請上綱收聽 30.03.2007日, 香港電台第一電台 13:00~15:00,
紹國華主持 <精靈一點>節目, 尾段約14:00~15:00,
便會清楚知道我地非常需要各位好心人幫忙 !
亮言時間無多, 請立刻施予援手!
懇請大家即到紅十字會登記捐贈骨髓 !

<精靈一點> 第二段第35:40分鐘開始聽
http://www.rthk.org.hk/rthk/radio1/adwiser/20070330.html

洋房

係咪一定要一模一樣既血型先得??
O- 可以嗎/?

大宅

不需要一模一樣我血型也可以捐骨髓!任何血型也可能是合適的.

首頁

尾頁

跳至