跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

Re: 有冇住藍澄灣既媽咪呢?

各位好!!

我不是住在藍澄,不過今日去過睇樓,很不錯!!! 強烈考慮中…

想問問:
你地覺得交通o 唔 ok?
廁所沒有窗,大唔大問題?
平時使唔使成日開住冷氣? 今日試過開左窗,聽到風聲好勁,但係好似d 風唔入個廳。
狗仔係咪好應聲? (今日睇樓就不停聽到聲,但又唔見好多人拖狗仔出街。

最重要問題,好唔好住 ?? :p

民房

dormom,

我住係度剛好3年, 我諗都可以比D意見你作參考

交通

交通方唔方便真係見仁見智, 你知有小巴出青衣站同葵方啦, 車程6-10分鐘度, 但有時等耐D, 尤其是繁忙時間, 但有時又有小巴等人, 咁當然無一行出就係地鐵站咁方便啦! 住呢度就要預咗要轉車, 我本人就接受到, 我係灣仔會展個頭返工, 早上就搭九巴948返工, 係青桃樓巴士站搭, 行去巴士站5分鐘, 青衣到上環只係15分鐘, 中環到灣仔有D塞車, 放工就搭地鐵再轉小巴, 無論返工放工都係1個鐘時間, 而又有其他巴士一程到荃灣九龍各地, 如去旺角只需20分鐘, 又可以係青衣站搭巴士小巴去屯門上水元朗天水園, 其實都ok, 事實上只要一出南橋就係市區, 又無塞車情況, 但注意小巴只係去到晚上12點, 如果深夜係九龍返就要搭通宵巴士.

環境

其實呢度都幾靜, 好間唔中夜晚會聽到1至3次船塢聲, 雖然出面D人成日話貨櫃好嘈, 但我真係唔覺, 可能我住得高, 又向東南, 好舒服, 風大涼爽, 我唔係好怕熱, 好多時我無開冷氣同風扇, 嘆吓自然風, 有時仲大風得滯要閂窗, 咁當然有時風向唔啱就無風啦, 度度都一樣.

如果你住向東南又高過40樓, 咁就會有無敵維港景, 日間開揚, 晚間漂亮, 又無樓望樓咁, 私穩度高, 坦白講我真係好鐘意, 講真香港有幾多地方可以以呢D樓價但無敵海景喎, 真係睇到煙花架(遠景), 但聽到嘭嘭聲架!

至於狗聲, 我間唔中都聽到, 但其實唔比養, 除咗咁, 我平時就聽唔到隔離D聲. 都OK啦.

廁所無窗但有抽氣扇, 咁耐都唔覺有咩問題喎, 廁所門透氣, 所以熱水沖涼都唔會焗親.

其實我自己就幾鐘意住呢度, 但因為想住大D, 依家考慮搬去相連單位(B & C), 因為唔捨得個維景, 最近我都有睇樓, 業主話我聽好多都係住係呢度想搬大D, 所以有D人住落就鐘意, 我D鄰居好少搬, 所以其實好唔好都係睇吓呢度符合你要求, 如會所設施少但唔駛一定入會, 泳池幾靚, 買樓喎, 梗係要諗清楚啦, 住得開心最重要. 有其他問題隨時問我啦, 可能我地係鄰居架!

民房

bby,

你收咗樓啦, ok嗎? 幾時搬入來? 我有諗搬去大單位, 所以仲未裝窗花住, 你呢?

公爵府

好媽媽勳章

PCmama 寫道:
bby,

你收咗樓啦, ok嗎? 幾時搬入來? 我有諗搬去大單位, 所以仲未裝窗花住, 你呢?

收左喇, 感覺唔錯呀! 依家裝修緊, 都係攪下牆身就算, 廚房廁所好企理, 唔駛點整, 係就要做過晒d家私

你知唔知why我會買呢度, 其實除左價錢之外都係個間隔好實用, 我唸好多新樓既900幾呎個廳真係冇咁大

依家希望6月尾7月頭可以搬到黎就最好

窗花我問過幾間對面長x村(唔知叫咩)平台個間就$150, 美景要$160 不過長x村街市都好似仲有一間就未問幾錢, 佢話如果要裝, 早一個星期通知佢就可以

等我得閒問左再話你知另外個間幾錢

不過我依家仲1516整唔整蚊紗, 我裝傷期間上去都有d野飛黎飛去, 所以都唔知整唔整好

另外你話有948去上環, 係唔係只係返工時間先有架?

仲有會所入會問題, 係唔係依家仲要比會費? 幾錢? 個次去管理處, 佢話唔駛再比錢既, 可否告知呢?

大宅

實在太好了!! 多謝你的回覆。

你的海景會唔會望到貨櫃的? 因為個 agent 都有帶我地49樓睇過。佢話那個就是無敵大海景(不過佢冇話會睇到煙花),好似有好大部份都係見到貨櫃箱,海得小小…
但我老公鍾意泳池景。都係要聽佢話…… 係咪 a 同 h 應該係望到最多? 如果想要 683那個 size 就選 b ?

陽光唔夠會唔會係一個問題? 因為我睇樓時是下大雨。我怕冇乜陽光,而且週圍濕氣很重,驚潮濕。

民房

bby

我相信係因為你向山會有蚊, 有無諗過用電子蚊香 ? 放係窗前, 我朋友試過很有效的.

948係早上7:45至8:30先有得搭, 放工都有但好以去到6:30, 你可以去九巴個網度查吓.

會所其實唔使入, 除非你想做gym或用其他設施, $150四個人一個月, 可以隨時唔join, 唔入會都可以游水, 大人$20, 小朋友$10, 要去會所買票先, 只收八逹通. 都可以參加會所興趣班如瑜伽等, 比會員貴少少. 你睇吓D班啱唔啱你先, 再考慮入會啦.

希望你住得開心啦 !

dormom
我住低幾層B單位, 所以睇到一半海一半貨櫃, 都OK, 最好的海景一定是B單位, B, C都一定睇到煙花, 我睇咗3年啦! 泳池景都好靚, 只要唔嫌低就得, 唔肯定a同h望得最多池景, 因為如B, C低層望到全池景, 你要比較一下邊個方向靚D. 我向東南, 陽光同風都够, 一般晚間掠衫, 第二日下午就收得, 咁當然唔計回南天啦, 坦白講, 我初時都以為向海又咁高一定好潮濕, 但原來唔係, 回南天時牆同地板都無出水, 我無用過抽濕機, 係落雨同回南天時用風扇吹, 有時都有D味, 但無辦法, 無陽台係差D, 但全年受影響日子只係10-15日到, 我可以接受.

希望你買到心水樓.
:-P

公爵府

好媽媽勳章

PCmama 寫道:
bby

我相信係因為你向山會有蚊, 有無諗過用電子蚊香 ? 放係窗前, 我朋友試過很有效的.

948係早上7:45至8:30先有得搭, 放工都有但好以去到6:30, 你可以去九巴個網度查吓.

會所其實唔使入, 除非你想做gym或用其他設施, $150四個人一個月, 可以隨時唔join, 唔入會都可以游水, 大人$20, 小朋友$10, 要去會所買票先, 只收八逹通. 都可以參加會所興趣班如瑜伽等, 比會員貴少少. 你睇吓D班啱唔啱你先, 再考慮入會啦.

希望你住得開心啦 !

其實我1516緊, 唸緊整唔整蚊紗, 個裝修師傅話咁高, d蚊飛唔到咁高喎, 所以依家睇下住落點先

$150 一個月 4個人, 都以貴喎, 咁可唔可以join埋唔同單位既人一同買架? 因為我同我老公有時都會去做下, 咁個個月比$150都幾貴下 :wink: 我個日收到有d課程既簡介, 不過好多野都要4歲先參加得 (我個仔得3歲) 所以咩都冇睇就放埋左一邊loo

話返你知, 最平整窗花都係長x村平台個間$150/隻

大宅

thanks alot
以我想像,你的單位實在是樓王啊~~~
還想問問,人口分佈如何? 年長的多嗎? 因為老爺奶奶都可能搬進來(分開單位)早上會有人打太極或者做早操嗎?
小朋友呢? 我現在住的算是舊區。以幾年好耐先見到一個bb,d一兩年就好d,可能大家都聽左特首話。。。

食市方面,是不是還是要到青衣城? 洒店內的餐廳 ok 嗎? (我想星期天也會過去看看)附近有街市嗎?

問了很多問題。。。請見諒。。。

男爵府

想問下club house有無playroom, 掂唔掂架?

大宅

Hi Hi, 我也來報到,我是住E室的,住了約三年。覺得幾好住。

至於Club house 的playroom, 就真係冇咩作為。好細,冇咩野玩。所以,我好少帶囝囝落去玩,但係Gym room都幾多機械架。

ricebb 寫道:
想問下club house有無playroom, 掂唔掂架?

公爵府

好媽媽勳章

Mantic 寫道:
Hi Hi, 我也來報到,我是住E室的,住了約三年。覺得幾好住。

至於Club house 的playroom, 就真係冇咩作為。好細,冇咩野玩。所以,我好少帶囝囝落去玩,但係Gym room都幾多機械架。

e.....我都係住E單位架, 你住第幾座呢?
想問下向山有冇蚊呀? 因為仲1516緊整唔整蚊紗

公爵府

好媽媽勳章

dormom 寫道:
食市方面,是不是還是要到青衣城? 洒店內的餐廳 ok 嗎? (我想星期天也會過去看看)附近有街市嗎?

問了很多問題。。。請見諒。。。

商場好似得一間大家樂
街市我呢要去樓下百佳, or 對面既長x村街市(上星期行過, 大約6-8分鐘左右路程) :wink:

男爵府

Mantic 寫道:

唔該晒~

男爵府

我都考慮緊搬黎藍澄灣, 仲去左睇樓添, 但又唔覺有bb玩既地方, 咁邊度可以放b呀?

別墅

Hello PCmama ,
我也是考慮緊藍澄灣的交通問題,如果早點七點幾,小巴去葵芳多唔多人等呢﹖請問20分鐘倒去唔去到葵芳mtr﹖請幫忙

民房

dormom

唔好意思, 去咗旅行啱啱返, 所以無答你.

呢度大部份都係新婚夫婦, 呢2年開始多咗好多BB, 保安話我知佢個人觀察, 1棟樓計, 去年有約15BB,今年約20個BB, 所以將來會有好多小朋友走出走入. 早上唔見有人打太極或做早操, 但會所有太極班同其他興趣班, 你老爺奶奶可以去會所睇報紙, 唔使入會都得.

樓下有大家樂, 酒店都OK, 收費唔貴, 我食過幾次, 但唔多選擇. 青桃樓有街市, 但較細, 行5分鐘就到. 也可以去青衣街市, 小巴到門口, 8分鐘車程, 因為要兜入青衣村先.

民房

shiro

早上七點幾人少D, 所以唔使排好耐, 20分鐘一定出到葵芳, 如八點到就真係等耐D, 大約都係20分鐘出到葵芳. 另外的士好多, 保安會幫手叫的士落來, 他們很好的. :-P

別墅

thank you PCmama
咁我就可以進一步同老公相量。

大宅

pcmama,

唔駛唔好意思, 你咁詳細解答我地d問題, 要多謝你就真! 你有得去旅行真係好開心呀!

上星期日試過坐小巴出葵芳, 連埋等開車五分鐘, 十分鐘就到, 都算好快.

不過我返工係返晏的, 你知唔知如果朝早九點幾十點係咪會唔會人多呢?

mantic & pcmama,

同埋我都想問 ricebb 同一個問題呀, 雖然我未有小朋友, 但正努力中呀~ 所以都想知有無咩地方啱bb / 小朋友玩呢.

好多問題 ... thanksssss

民房

dormom

朝早九點幾十點真係人少好多, 所以有機會係坐係小巴等人齊先開車, 但有時有D遊客一批批等車, 又會好快滿座, 每日都唔同, 但無論什麼情況, 最多都係20分鐘出到葵方或青衣站.

會所有個地方比小朋友玩, 但我就未去過, 應該唔會好大, 但會所有興趣班比小朋友或親子班, 尤其是暑期. 呢度最好就係同小朋友落泳池玩, 有時仔仔扭計, 我就會推車仔同佢沿住酒店行一個大圈, 散散步, 其實唔係太多設施比小朋友, 好多時我會去青衣城個反斗城同冒險樂園, 葵方都有冒險樂園, 我通常會出去多, 好少留係屋企, 我仔仔好鐘意去街. :-P

另樓下商場有間補習社同興趣班比小朋友, 而對面青桃樓附近有間協康會, 有活動比BB同小朋友, 我遲D會同仔仔報D類似playgroup的堂.

首頁
12345...12

尾頁

跳至