自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

回覆:聽新聞話學校最初以為小五女只係暈咗!

暈同墜樓兩碼子事,咁都吾識分?

男爵府

會唔會學校有嘢隱瞞?乜都係佢地講,“冇自殺動機“都係由學校提供嘅資料得出。可能有複雜內情。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

neko138 發表於 13-12-10 10:22
再黑心 D 既諗法﹐係咪有同學夾份丟佢落樓? (早2日大陸有個十歲細路丟歲半BB落街)…

另外小妹妹跌落位置 ...

雖然唔想事實會係咁,但係又真係唔排除呢個可能

水晶宮

KYCHOW1231 發表於 13-12-10 10:28
會唔會學校有嘢隱瞞?乜都係佢地講,“冇自殺動機“都係由學校提供嘅資料得出。可能有複雜內情。

...

有報導話係受同學欺凌所致...生果報講的,話重案組接手調查.

如果係就解釋到點解學校咁"實牙實齒"講話個學生"冇自殺動機"喇.

俾人發現原來個學生一直受言語欺凌,老師同學校冇正確處理同正視,

咁就LAI哂野啦.

翡翠宮

畀面勳章

sasa0208 發表於 13-12-10 10:30
我都有咁諗過,可能係有人上樓梯時推撞佢,引致意外發生
日日是好日

水晶宮

育兒性格勳章 想生BB熱投

死不認錯,教壤細佬
Have a Prosperous Life!

水晶宮

育兒性格勳章 想生BB熱投

死不認錯,教壞細路
Have a Prosperous Life!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔信

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:KYCHOW1231+發表於+13-12-10+10:28+

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 13-12-10 發表
有報導話係受同學欺凌所致...生果報講的,話重案組接手調查.

如果係就解釋到點解學校咁"實牙實齒"講話個學 ...

水晶宮

sasa0208 發表於 13-12-10 10:30

應該唔會咁狼死啩...小五冇理由咁大仇口,要搞到自己犯殺人傷人罪都走去傷害一個同學...

通常蝦同學既人係好識得自保既,唔會自找麻煩...

佢地通常吼正老師昅唔到佢地做咩既情況下蝦同學,

玩到個同學癲咗,就會做舉報人兼受害人同老師講話嗰個同學又發癲鬧/打佢地喇咁,

老師只會見到一個喊到癲哂既學生,

跟住嫌煩就只會集中話係個學生情緒有問題...言語欺凌唔駛郁手郁腳,傷害力強又冇首尾跟,

最緊要自己仲有位扮受害者吖嘛.依家啲細路蝦人好古惑好高招架.

miu~miu  唉, 真係感同身受!!  發表於 13-12-10 17:01
6299daside  依家啲細路蝦人好古惑好高招架﹣﹣﹣同意  發表於 13-12-10 11:02

公爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 13-12-10 10:24
同埋嗰個當時正在响女仔班房當值既老師都冇可能仲以為係個女仔暈咗唔係跳樓啦!

絕對係一個大話嚟!

令人擔心!! 係家長角度, 學校係一個安全嘅地方, 老師同校長都係受過教學及如果有突發事件, 都識得點處理.

想當年我有個同學發羊吊, 個老師呆左企定定do nothing, 我d同學們都識大叫call白車.

呢件案其實好嚴重! 令人好質疑學校究竟做咩?? 究竟孩子係學校就是否受保障? 呢單案一定要查出咩事!!!

侯爵府

引用:同埋嗰個當時正在响女仔班房當值既老師都冇

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 13-12-10 發表
同埋嗰個當時正在响女仔班房當值既老師都冇可能仲以為係個女仔暈咗唔係跳樓啦!

絕對係一個大話嚟!
絕對應同,呢啲係我女學校大部份老師嘅做法,我女小息同個同學一齊做功課,但係我女做咗一條錯答案嘅數學題,同學抄我女,兩個比老師罰,老師未清楚件事一口認定係我女抄同學,佢話係佢覺得喎,我女好唔開心覺得受委屈。後來一兩曰嘅課程我女在堂上表現係完全明白題目及全答對,反觀同學仍末掌握,所以我相信該老師都知係錯怪我女。其實唔好對老師太有期望,以我女學校計,一般老師都無咩愛心,唔好諗住佢地會主動調解欺凌問題,打份工而以。

tsuikw1004  依家好多老師都係抱住打份工心態架咋 呢D要放學後使GE EXTRA 野佢地鬼理咩  發表於 13-12-10 15:13
neko138  無錯係. 而家既老師本身太多野做﹐學生問題有得唔理就唔理架啦!  發表於 13-12-10 12:58

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

~仔仔媽咪~ 發表於 13-12-10 10:38
應該唔會咁狼死啩...小五冇理由咁大仇口,要搞到自己犯殺人傷人罪都走去傷害一個同學...

通常蝦同學既人係 ...
咁如你所講,都可能係同學一齊笑佢,佢一時間受唔住

伯爵府

畀面勳章

見到有該校長家話當時小朋友上哂課室,老師就在門口迎接人,咁上哂課室,唔通老師迎接遲到嘅學生?以為個學生跑番落去暈左?老師為何用儀器急救?又話無人有資格發言,錯勒,發言係因為唔想有同樣嘅事情再發生,人命攸關,指引係死(如果真係只為跟指引做先唔call白車)即使「以為暈左」,都要call白車,個女學生「暈左」,校方應知咩事,應該﹣﹣﹣﹣即call白車。

sammilcm  學校係7:50 先開始班主任堂.  所以當時只係D小朋友返學時間.  發表於 13-12-10 14:31

珍珠宮

neko138 發表於 13-12-10 10:22
再黑心 D 既諗法﹐係咪有同學夾份丟佢落樓? (早2日大陸有個十歲細路丟歲半BB落街)…

另外小妹妹跌落位置 ...

唔會咁恐怖下話?呢度香港喎!而且欄河咁高,唔會咁易推到咁樣跌法。不過call白車只需四分鐘(報紙講啦),學校白白浪費咁多分鐘,點都講唔通!

hin080908  白車如果剛出晒會由較遠的地方調動,只係盡量及盡快到達  發表於 13-12-10 16:20
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

公爵府

佢唔係覺得有人會信丫?!!

珍珠宮

~仔仔媽咪~ 發表於 13-12-10 10:38
玩到個同學癲咗,就會做舉報人兼受害人同老師講話嗰個同學又發癲鬧/打佢地喇咁,

老師只會見到一個喊到癲哂既學生,

無錯呀!我細個比同學蝦都會咁樣!不至於個同學話返我轉頭,但老師會覺得我煩囉!唔想去處理架!加上我唔係成績好嘅學生,老師會當我透明,所以更加比同學蝦!

neko138  非常理解  發表於 13-12-10 12:59

水晶宮

fionakong2008 發表於 13-12-10 10:40
絕對應同,呢啲係我女學校大部份老師嘅做法,我女小息同個同學一齊做功課,但係我女做咗一條錯答案嘅數學題 ...

呢樣我老公呢年開始肯同我一齊去阿囝學校見家長後都有咁同我講過,佢都同我講,在於老師,唔好諗到老師品格咁高尚,依家啲老師都只不過當打份工而已.

所以唔能夠仲好似我地以前嗰代咁對老師期望咁高,基本上唔能夠對老師有任何期望,否則您只會失望同憤怒.

不過其實如果有老師能稍為花點心思用個心去處理問題,不論成效高唔高,只要佢地都肯做番啲為人師表既正面野,其實已經好好.

有時真係唔係話您一心一意願意&完全地配合學校老師,咩都順從哂老師講既一言一語就係啱就係好家長...分分鐘您咁樣,您跟您小朋友一樣都係受緊學校欺凌.我以前就係咁樣,個效果同結果真係強差人意...老師嫌煩唔想處理唔想自找麻煩,就將所有責任掟哂俾家長同個小朋友...跟您又聽哂話,硬食哂所有責任,覺得係自己唔識教囝,個囝質地差爆...結果迫咗自己同個囝埋牆...

相反,有時家長真係要有番自己立場,先清楚自己係咪真係有盡心盡力去教仔女先,係有認真去處理去教養自己仔女既話,就唔好咩都同學校妥協,要相信自己,亦要相信仔女係咩質地...您係幫緊個仔女係教育緊仔女,而唔係生個仔女出嚟奉承呢啲咁既學校同為人師表,亦唔係奉承呢個社會,等呢個社會所有人認同自己有幾識教仔女/生到個仔女有幾出色...

所以我依家唔再好似我囝小學時期咁順從"配合"學校老師...依家我囝已經十五歲仔,已經係初中生,我要求個囝係學會獨立學會咩叫做責任,啲老師仲係要我當個囝係小學雞咁,幫佢跟功課、執書包...etc...我真係聽完就算...我有我既立場同教囝方針,個囝欠交野既係佢責任,老師既責任係教我囝唔好欠交,而唔係一味淨追住家長問學生交功課交回條,始終我地唔係佢地學生,我地仔女至係佢學生...佢地作為老師,係教學生品格品德既,係咪唔應該貪方便自己,而唔去教學生咩叫做責任???所以在於老師眼中,我係一個徹徹底底唔理個囝既學生,佢地學校打嚟我一律唔聽,要打就同我老公講,因現實講句,我呢十五年每天接聽無數學校投訴追債電話既日子,我已經受夠喇!我依家都會教仔,但唔會再當我囝係傷殘再當我自己係老師既奴才咁出手代勞,方法我係會俾個囝,個囝跟唔跟我方法去做,講真佢已經十五歲囝,佢有權選擇跟定唔跟囉,呢樣亦係我俾我囝既另一種學習嚟...冇出錯冇失敗就冇人生經驗,冇人生經驗又何來叫我囝日後能好好地生存融入到呢個社會?呢樣老師絕對費時諗,佢地打份工逗人工而已.佢地平時都識講,佢地淨係顧住做paper work做行政係好叉忙架嘛!講埋出口話冇時間去教書去教養學生的.既然講到出口,我地作為家長又何需費神地期望老師出手相助呢?

neko138  講得非常之好! 你仔學識自立﹐有抗壓性﹐呢 d 書本永遠學唔到!  發表於 13-12-10 13:01

珍珠宮

希望快D查到事實!個女仔好慘!唔係極度唔開心加上覺得無出路,唔會咁!
我更唔想係同其他同學有關連!(話被推落去嗰類!)應該無咁大膽,同埋應該會有人睇到!不致於會咁做!

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆 wan_sosin 的帖子

根本講吾通, 五樓跌落黎一定有血, 點會係暈咁簡單.

hin080908  你在現場嗎?? 不然你知一定5樓跌下來?警方調查中,唔好做神探好唔好  發表於 13-12-10 16:22
sammilcm  真係冇血WO. 有好多家長都睇到係冇血.  發表於 13-12-10 14:32

首頁
12345...9

尾頁

跳至