自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

Koala_Chu 發表於 16-8-31 18:51
如果要因應天氣,環境而選擇嘅寵物真係好少 ... 大白熊,大丹,阿富汗,聖伯納都喺香港見過,但的確唔啱香 ...
其實我對狗既認識不深,不過感覺就係,香港地方細,始終環境有限,就算幾千尺屋,都唔及俾佢有大草原跑。
至於冷氣,是否真係有令狗狗(例如雪橇果d)感覺很舒適,定係有好過無?我自問真的不懂。

Jm你懂的可能比我多,謝分享!

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

secretrose 發表於 16-8-31 18:23
廢話!一係咁,養呢d狗的人要上堂,考曬牌,合格識教先可以養囉。佢d狗傷人狗主要判監,不容許假手工人去 ...

我覺得係情意結,我鐘意大狗,所以一係唔養,一係要養大狗,細狗唔係我杯茶

不過如果我養狗會住遠d,靜d地方,真心唔想騷擾人

不過如果我

男爵府

secretrose 發表於 16-8-31 18:23
廢話!一係咁,養呢d狗的人要上堂,考曬牌,合格識教先可以養囉。佢d狗傷人狗主要判監,不容許假手工人去 ...

Totally agree 唔好話唔俾d人養,要受過訓練先可以養,如果真心鐘意養既,一定會養,無時間唔係藉口,咁無時間跟本唔應該養,下下張隻狗交俾工人睇,有咩責任就推俾人,叫得主人唔係虛名,小朋友打破人地既阿媽都要陪啦,好憎呢個咬傷人既主人

珍珠宮

zola 發表於 16-8-31 17:43
我明你意思,即係,隻狗會咁樣係因為主人無好好管教同埋無做足預防措施。

其實我都同意你所說的,但我上網 ...
藏獒本來生活在高原, 唔係城市, 天氣惡劣, 又有野獸, 所以佢天性係兇猛, 太純良係生存唔到.
佢只會忠於佢主人一個, 連主人既家人都唔會理 (有jm話因為佢地蠢, 記唔到咁多個人), 所以藏獒係應該跟住主人一齊, 而唔係放低比工人照顧.

不過聽聞而家d藏獒好多都唔係純種lu, 真正既純種藏獒仲惡

珍珠宮

vet 發表於 16-8-31 15:17
係一面倒認為香港唔應該養藏獒

只有一位爭論用低智商黎形容藏獒主人唔正確
其實好多品種既狗都唔應該在香港養, 香港既氣候同環境唔適合佢地, 戥d狗辛苦

珍珠宮

rhinegarden 發表於 16-8-31 15:26
你不應該怪責狗,教得好的藏獒,是可以和嬰孩相處的 ....... 唔係掛, 叫阿筆者Bowie試吓!
...
個人覺得馴服到咁既藏獒唔可以稱之為藏獒

大宅

Lorican 發表於 16-8-30 20:00
個女仔好慘,後生細女應該開開心心出去玩,唔係出入醫院。
其實個到d居民好厚度,遇著衰既,掉2隻有毒雞脾 ...

我都糸敢話

禁止發言

禁止發言

子爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

zoie_w 發表於 16-8-31 10:25
係唔係呢隻呀?
我有次去西貢, 喺西貢碼頭度見到有隻好大隻既全黑色既狗喺欄杆度, 我仲唔識死咁走去佢隔離 ...

你呢隻係佰恩山犬,比金毛尋回犬更温順架!

公爵府

好媽媽勳章

公平d講,唔係狗品種有問題,而係養佢嘅人有問題

身邊有朋友養,其實幾乖下⋯⋯

如果講唔適合香港,其實雪撬都唔適合⋯⋯

水晶宮

HY2007 發表於 16-9-1 22:27
同意!
對唔住,人人都識講!

Agree x 100000

禁止訪問

大宅

mom06 發表於 16-8-30 21:40
應該全面禁止養大型狗隻。完全沒有足夠空間給牠們活動,等於虐待。

何謂大型先,我養金毛,其實養狗呢,每日只要有足夠活動時間帶佢外出散步同活動已經足夠。佢地返到屋企主要係休息,你做人係屋企都唔會24小時跑黎跑去啦狗都一樣咯,唔識就唔好亂up啦

首頁

尾頁

跳至