時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

mickeyeva 發表於 19-7-31 15:37
台灣旅遊業界周三(7月31日)上午傳出,大陸周四(8月1日)起將暫停辦理所有前往台灣個 ...

其實大陸人香港人都唔應該去台灣, 因為當地和我們未有引渡逃犯條例, 咁我老公如果想和二奶一起又唔想分身家比我送我走, 佢咪帶我去台灣, 我被消失後, 老公又安全回到香港, 我咪死不閉目

中國為了國民安全理由, 萬一被殺後, 個犯逃走, 好難呻怨, 菜菜子又唔合作

又要玩人, 又鬧人又要人地比錢你駛, 邊有咁著數呢

補充內容 (19-8-1 14:57):
去台灣殺人滅口, 真係乾手淨腳
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

mickeyeva 發表於 19-7-31 15:37
台灣旅遊業界周三(7月31日)上午傳出,大陸周四(8月1日)起將暫停辦理所有前往台灣個 ...

幾好!给條臭菜還以顏色!

珍珠宮

開心吸收勳章

硬任務 發表於 19-8-1 19:43
幾好!给條臭菜還以顏色!

搞黃她的選舉

男爵府

Mm233 發表於 19-7-31 18:35
其實你對中國了解有幾多呢? 哦 深圳5000 即係低過台灣 你話台灣人工低=差 原來深圳係差過台灣

問題係咁湖 ...

我覺得你對中國認識都唔係好了解。唔好睇少湖南湖北同貴州。。貴州舊年既gdp係全中國第3...湖南金融業起飛有錢過首都。。十年前京師已經唔係好管到。深圳既人工官家報既中位數係2千幾3千。。但冇可能請到人。我北京公司人工最低個位都5.6k rmb, 我公司出15 個月糧。仲有勞保健保社保加埋每個月仲要供多20% 比政府。我台灣總部請個大學生係32台幣。但台灣揾唔到錢,靠大陸公司養。所以32k 台幣個位只係得13 個月糧。 我係一個打台灣人工。。但公司係北京既香港人。

複式洋房

子若 發表於 19-7-31 23:08
咁辛苦你? 咁又要有其他國家肯認你先得, 一係去台灣申請政治庇護囉,係香港,大陸一家唔會比係獨立,你 ...

多謝關心 好多年前已獲得澳洲藉
但唔代表我再唔係中國人
我仍然以身為中國人爲恥
我都好希望有一日可以見到
中國人受大家尊重

首頁

尾頁

跳至