自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:greenpea 的帖子

你又知道改名係隨便改?
你又知本身人地英文唔好而亂咁改?

如果照咁講,應該唔係好多人好似你英文咁叻識得衍生呢個字。

不論是中文名或英文名都是父母改俾小朋友,其他人說三道四之前先想想別人,不要只用你單方面想法去猜測別人所做的

講明先我唔係想吵架,但只不過我覺得要尊重別人。我從來唔會批評別人的名字改成點,因為我根本無這個權利。

radish  讚同!難道叫李嘉誠就個個係首富咩,重咩要話人哋噃  發表於 14-4-25 00:43
Never Too Late!

侯爵府

畀面勳章

回覆:八卦下。。大家仔女叫咩英文名

大女 Nickole

細女 Tanya

同中文名差吾多音

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

Karen124 發表於 14-4-25 00:29
你又知道改名係隨便改?
你又知本身人地英文唔好而亂咁改?

呢個名本身就已經包含貶意,就算一般香港人唔識呢個衍生字,好難避免呢個小朋友第時會出國和外國人接觸,一定比人笑到無地自容,我明知都唔出聲咪等同睇住人地去送死?

當然基於所謂的尊重,我也可以冷眼旁觀,反正事不關己

如果我係父母,不小心改錯了個咁不雅既名比自己個女,我會好希望人地話我知,等我可以早日補救,免得自己個女做笑柄

amoslu  x3  發表於 14-4-26 14:03
creamybaby  x2  發表於 14-4-26 09:27
ngannatalie    發表於 14-4-25 03:55

大宅

回覆:greenpea 的帖子

Agree

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:Karen124+發表於+14-4-25+00:29+你又

原帖由 greenpea 於 14-04-25 發表
呢個名本身就已經包含貶意,就算一般香港人唔識呢個衍生字,好難避免呢個小朋友第時會出國和外國人接觸, ...
說真的多謝你的用心,但在你提醒別人的同時,是否要用這種態度呢?什麼叫做好心啦D人唔該唔識野就唔好亂改!?如果你客氣地討論我覺得可以接受,但奈何不是這回事。

你的擔心可能白費了,因為在外面其實很多地方、公司就算人都有改這個名字,其實根本沒有你想像得那麼差。曾經我喜歡的一位歌星也用這個名字做歌曲,但又未見得有人為了這個曲名而大動干戈。說真的我自己外國人朋友,亦有跟外國朋友們說過及討論這個名,但沒有人向你的方法想。外國人的名字無奇不有,反而只是香港人少見而覺得奇怪。可能自己接觸外國人多,見慣好特別的名字,見到特別的名字只是見完就算或問問當事人的意思,從來唔會再去研究個名字會衍生什麼,難道別人的名字是食物名我又說什麼什麼?

怎樣也好,感謝你的提點,我也不再討論這個課題了。

Never Too Late!

大宅

2018復活節勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Angie

大宅

引用:Quote:Karen124 發表於 14-4-25 00:29 你又

原帖由 greenpea 於 14-04-25 發表
呢個名本身就已經包含貶意,就算一般香港人唔識呢個衍生字,好難避免呢個小朋友第時會出國和外國人接觸, ...
算吧!提了就是了!我一直沒有回,但我也有同樣想法……

大宅

大女 Chesley
細仔 Chester

佢地係我心肝寶貝,所以想用chest 胸懷呢幾個英文字母做開端

男爵府

lovelykitty 發表於 14-4-20 22:06
名就係老闆第一樣接觸到嘅,印象係好重要。
如你咁講,如果一個老闆因為個名難讀唔請係膚淺。
咁如果老闆因 ...
如果我老闆撞正有人英文名同佢一樣
一係唔請
一係叫佢改第二個英文名

公爵府

姊妹都是善意的!鬼佬答案。

From Yahoo Answer:

Question:
Baby name Aphrodite...?
I want to name my baby girl Aphrodite after the Greek goddess of love. What is a middle name that would sound good with the name Aphrodite? Any suggestions would be awesome (:

部份Answer

Answer:
Aphrodite would be a beautiful name in high school and college, but it might be too much for a little girl. Maybe make Aphrodite her middle name so that she can switch to it later if she wants to? Not to mention, she might get teased by her classmates-- "hermaphrodite" and that kind of thing.

Answer:
Do you want your child to be bullied?

**如果鬼兜口兜臉問鬼佬朋友意見,佢地會答得好正面,乜都話good,nice,have a try。唔會講負面既說話,(除左係網上。)特別係已發生既事情。**

Link : https://answers.yahoo.com/questi ... 090911142002AA32jAb

這裡答得更精彩和直接!

Answer:
i get why you like Aphrodite - i love the concept of it, but i just dont think it will sound right. people will call her 'Aphro'. otherwise i would really like it. what about somehting that means love or a different ancient name that sounds better?

Answer:
All I can think of when I hear Aphrodite is Hermaphrodite

Answer:
no offence, im a teenager and if my name was aphrodite i'd probably get made fun of

Link : https://answers.yahoo.com/questi ... 090625214426AAPolwO

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

Evita

子爵府

我屋企湊個小朋友叫 Macy , 跟返佢中文名

男爵府

2024年龍年勳章

回覆:ching1124 的帖子

我兩個表妹都係叫呢兩個名

男爵府

2024年龍年勳章

引用:大女:Miki細女:Miko

原帖由 ching1124 於 14-04-19 發表
大女:Miki
細女:Miko
是這兩個

子爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

BB仲細叫albee,我覺得可愛D。大個女之後,佢唔鍾意就自己再改過名

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

我個仔中英文名同一意思, Promise

首頁

尾頁

跳至