自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆:中學男生被搶手機 持鉸剪插穿同學肺

悲劇 個男仔都唔知比人蝦左幾耐,爆煲了

男爵府

引用:校園欺凌,真係恐怖,被欺凌應不止一次,才

原帖由 lulumelody 於 15-01-20 發表
校園欺凌,真係恐怖,被欺凌應不止一次,才會做出此行為,被插的先錯,當然,插人亦有錯。

...
同意

用戶要求終止服務

shareholder 發表於 15-1-20 16:59
我覺得好驚訝, 咁多人認為受傷果個係抵死, 而重手傷人既係受害者, 而家D是非觀念, 我覺得真係變得好模糊, 就算點俾人蝦都吾可以出手傷人架嘛

我諗你由出生至現在都從未被欺凌過, 在你過往的生活,也沒見過被人欺凌, 所以對被欺凌者沒有同理心.

首先我都認同出手過重.

有人被搶手機----> 仲要刪除人地裡面的重要程式---->被搶的那位知道後,往大興問罪----> 更復以被對方彈耳仔

你想唔想像到幾咁侮辱呀? 10 幾歲仔你DELETE 我D 野, 仲夠膽彈我耳仔.當我死架? 唔怕不單止, 仲要旭手彈我耳仔..佛都有火啦..仲唔情緒失控咩

我只望法官的判刑, 可令雙方都上到人生寶貴一課.

用戶要求終止服務

shareholder 發表於 15-1-20 17:05
傷人或對他人身體加以嚴重傷害

任何人非法及惡意傷害他人或對他人身體加以嚴重傷害,不論是否使用武器或器具,均屬犯可循公訴程序審訊的罪行,可處監禁3年。

咁阿富家子咪有可能被判3 年監.

子爵府

引用:

原帖由 Toy.Poodle 於 15-01-20 發表
吾系肉體傷害就大過心靈上傷害。
有學生因為欺凌事件自殺,就知傷害幾深。
校園欺凌可能不犯法“如孤立對方“但仍是極卑劣行為,學校仲話個欺凌者操行中等,冇積怨,可想而知有幾“了解“學生!

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 secretrose 於 15-01-21 發表

原帖由 wendykaka 於 15-01-21 發表
下次唔好行近佢,記低今次嘅事,可能有用。
謝謝!

Nice to meet you!

大宅

Toy.Poodle 發表於 15-1-20 18:33
好多時精神虐待比起身體上的虐待造成更大的創傷,但前者不會被法律制裁 ,所以好多人便為所欲為。
不是講呢 ...
是的

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

唉,俾人蝦既小朋友父母,唉,有時緊張,都會隨時俾人冠以怪獸家長!

侯爵府

侯爵府

引用:Quote:原帖由+wonderlulu+於+15-01-21+發表

原帖由 winnie11597 於 15-01-21 發表
其實我女同佢地隔幾個班房,唔認識只是佢回來同我講,啲人怕麻煩唔去告訴老師傷人者長期被受傷者蝦,但傷人 ...
希望妳個女可以講俾學校校長老師聽傷人嗰位同學其實一直受到欺凌,希望除咗警方可以輕判外,學校都唔好罰得太重。

男爵府

我以前有個同學都係成日比人欺凌,試過被人拉去公園打
後來佢家長報警,攪到好大件事
學校d老師仲針對佢(被欺凌學生),認為佢攪事出黎令老師多野做

我覺得d老師同學校完全唔想理呢d事,
後來呢個女仔問我地班fd可唔可以同佢玩,
埋左我地堆先無人再蝦佢, 可能當時我地都有d勢力,
我唔知大家做學生個陣會唔會有小圈子,但我地學校就有好多

禁止訪問

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

子爵府

引用:我祇想講:先撩者賤,打死無冤

原帖由 momo06 於 15-01-20 發表
我祇想講:先撩者賤,打死無冤

首頁

尾頁

跳至