自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

我接受到,我生佢出黎,係要佢開心,唔係要佢令我開心

newcook    發表於 13-1-8 13:42

大宅

沒有科學證明同性戀係天生。說同性戀是天生的是同性戀或支持同性戀的人。

精神醫學界對同性戀的觀感經歷了很大變遷:一九七三年前,同性戀被視為「性異常」(Sexual Deviation),是一種需要治療的精神病。

一九七三年,很多同性戀者示威遊行,反對把同性戀視為精神病,於是美國精神醫學會舉行了一次全體會員投票,結果有六成精神科醫生反對把同性戀視為精神病。所以自一九七三年開始,精神醫學界把同性戀分為兩類:當事人自己接受的同性戀(Ego-syntonic Homosexuality)及當事人自己不接受的同性戀(Ego-dyntonic Homosexuality),前者不算為精神病,只有後者算為精神病,即只有「不接受自己是同性戀」的同性戀者才需要接受治療。

但同性戀者仍然不滿意,覺得同性戀一詞帶有歧視成分,所以從一九八七年開始同性戀一詞已不再出現在美國精神醫學會的精神病診斷手冊內,取而代之的是「性取向困擾」診斷(Distress About Sexual Orientation),即不論同性戀或異性戀者,只有被自己性取向困擾的人士才需要接受治療,這不單包括「不接受自己是同性戀」的同性戀者,亦包括「不接受自己是異性戀」(想做同性戀)的異性戀者!

http://www.youtheart.org.hk/index.php?id=120

『「什麽是精神病」是由一班所謂專家投票決定, 1973年的表決之前, 同性戀也列入手冊內為精神病, 「是否精神病」的判斷竟受文化背景影响, 因時間而改變. 而此等的判斷亦無客觀及生物理論可驗證. 因而亦受到一些該方面專家質疑. 同時亦指出精神科專家等與藥廠有多有利益関係.』

男爵府

好媽媽勳章

lauslau 發表於 13-1-6 00:42
在這種情況己經不是說大不大方了,雖然是自己的子女,對這問題不接受就是不接受,我看那位媽媽口講接受但紅 ...

我同意你所講, 節目中都睇到個媽媽的無奈, 但如果個仔與生俱來就係鍾意同性, 我覺得佢見到媽媽咁佢更無奈....

禁止訪問

民房

好明白做父母面對子女是同性戀那種痛苦心情﹗

簡單分析,同性相戀不是自然定律,所有生物都必須是異性配對才能傳宗接代,不致滅絕;還有就是同性戀不是社會主流,生活在這世上,我們不是獨居,始終要面對別人的審判目光和竊竊私語,對同性戀者、父母和家人都是一件很難面對的事。

同性戀者自己因為沉醉在戀愛裏,快樂與痛苦或可抵消,父母就不同,那種痛苦不難理解。

不過,人生不如意事十常八九,子女走了一條不如己意的路,做父母的也只好接受。只要自己問心無愧,盡了做父母的責任,從少關心愛護子女,教導他們分辨是非對錯,最後是龍是虫也無所謂了;反正是自己生、自己育,一手製造之餘,也得一力承受。連父母也摒棄的同性戀孩子,也實在很可憐﹗

但話說回來,為人子女的,也應該明白父母的心情,同性戀是你自己的選擇,你當然心甘情願去面對重重困難,但父母卻是在別無選擇的的情況下要去面對,怎樣說,你也該對父母好一點啊,還要「聲大夾惡」,就天理不容﹗

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

大宅

港台這個節目欠缺深度。沒有訪問學者、專家的意見和研究;也沒有提及同性戀者的同居生活如何?

大宅

回覆:同志己令父母傷心,還要迫父母接受, 殘忍

睇完gum多頁post真係覺得好好笑!我係同性戀者,見到大家拉埋戀童癖,人獸戀,真係覺得天大的笑話!首先唔好話同性戀係咪天生,我覺得中意一個人係無錯,等於唔同國籍,膚色,年紀的人可以相愛,點解唔同性別的唔得?有無人話80歲男人同20歲結婚有問題?黃皮膚同黑皮膚可唔可以結婚?係古時。
講到婚姻合法化,個人覺得香港真係好難做到,因為思想根本未開放!我地亦好難勉強人地要接受,其實有頭髮邊個想做瘌痢?一樣道理,邊個唔想同相愛的人一齊,行到最後可以結婚,可以生一個愛情結晶品,睇住bb又似自己,又似相愛的人。但係我地唔的,好奢侈,唔好話生bb,連組織一個家庭都難!因為同性一齊係香港唔可以定義為一個家庭!我地吾係轉登選擇愛上同性,而係可能愛上的剛好係同性,或者每次都只對同性產生愛,而呢個真係唔可以控制
而有某些sis話我要歧視同性戀,其實我睇到唔會嬲,我會覺得你好無知,我根本唔需要在意你講咩,父母真係我地覺得最在意的人,我地希望可以獲得支持!
有sis擔心親戚歧視自己,原因就係社會風氣未開放,等於以前覺得寡婦一定要孤獨終老,同宜家覺得寡婦再嫁人係正常。當風氣改變,歧視咪會慢慢消失!再者,你唔接受我都無辦法,唯有大家不相往來,我無理由為左d親戚而放棄自己愛的人,放棄自己幸福

大宅

仲有sis假設埋,香港同性戀合法化會令到拐賣兒童案件增加,附近東南亞地區同性戀者移民香港,笑大人把嘴!我唔好移民去加拿大,貪你香港夠細,樓價夠高啊?拐賣兒童係某部分不法分子做的壞事,請問為何要將同性戀合法化拉埋落水?你唔好話到時個天落狗屎都關你地d同性戀者事??

大宅

回覆 sam299 的帖子

Agree.
Actually, we might not only think whether we want to support/ accept/ disagree/ discriminate homosexual.
Maybe we have to worry about 逆向歧視 in the future.
If the law of forbidden discrimiantion of homosexual were passed, the people expressed their opinion/ view of not accepting homosexual would commit the crime.
In some foreign country with this law passed, the school would provide education on homosexual.
In 2005, one American, David Parker was caught by police when he intruded the kidergarten for stopping his son to receive education on homosexual. The court verged that the kidergarten had the right to provide homosexual education and the parent had no right to stop it.
In Hong Kong, the book shop refused to display the booklet of one Lesbian group and the book shop was disturbed by the group member in 2005.

禁止訪問

回覆:arjo 的帖子

男爵府

引用:Quote:原帖由+dala+於+13-01-06+發表唔會,

原帖由 木土土 於 13-01-07 發表
不知所謂!
係,同性戀不知所謂!

男爵府

如果你父母想你係"同性戀", 你就可以變同性戀嗎?? 你只可以慶幸你係大多數....

男爵府

對我黎講,..... 無論佢中意同性, 定異性, .... 佢都一樣係我既仔囡, 我都一樣咁愛佢!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

咪係囉~~
我唔反對同性戀, 佢有佢地天地.

但作為父母, 只能無奈.
仲要父母祝福?!
我覺得, 係咪應先關顧父母感受, 跟住先係你自己感受呀?

咪鬼咁自我中心先得架~~~
你難為你阿媽阿爸, 十幾廿年來, 一直只知你係男OR 女,
跟住你晴天霹靂咁話俾佢地知.
阿媽, 你攪錯左.

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+13-01-07+發表不知

原帖由 dala 於 13-01-08 發表
係,同性戀不知所謂!
我係講「會恥笑同性戀人」既x不知所謂,呢d x至應該被恥笑!:;pppp:

男爵府

回覆 sam299 的帖子

道德標準係會變.... 以前D女人, 死老公要守寡~ 婚前唔可以失身....~

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

本來以前我都同情同性戀俾人歧視。但呢幾年同性戀團體惡晒。簡直走火入魔。你睇睇外國case.接納詎地之後要求什麼。小學圖書館裹反對圖書淨係有爸爸媽媽書,冇兩個爸或兩個媽

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

學校吾準教屋企有爸爸媽咪。等等。我冇作。

首頁

尾頁

跳至