自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

原帖由 jena2468 於 09-10-31 14:20 發表
一口氣睇完全部post, 真係群情激憤 , 我個仔係A仔, 今年讀六年班, 係五年班開始佢都遇到欺凌事件, 由於佢唔識報告比老師知道, 自己屈埋係心, 最後佢忍唔住係課室大發脾氣, 從此, 老師會特別留意蝦人個幾個同學, 不過 ...

A仔響主流學校多數都會比人蝦!
我朋友同我個仔都係A仔。
一個讀主流
一個讀特殊
主流教學果D老師都話我地唔係專業好難教到A仔既同學!唯有多D關心同留意!
但主流既學生多數知道佢係A就專選擇佢地黎蝦佢。
總之整估佢地用說話挑釁一定有。等個小朋友有情緒就當睇戲咁!

子爵府

原帖由 bbfish1992 於 09-10-30 06:47 發表

1) agree with keroroee

2) in what circumstance that ur son was hitted by the other school children, this is the main point instead of directing fault to the parents; children's world is comparative ...

睇曬D post,終於明白點解當日有mama走上魚毛校車生事,因為e度嘅mama大部份都認為要自己出頭幫自已小朋友對付其他小朋友!尤其不認同學校處理方法的時侯。

事隔一年,知唔知個位走上校車mama嘅小朋友現在如何?魚毛說無同學夠膽同佢講嘢或者坐佢隔籬--->那同學孤獨都不得了。

又或者叫自已小朋友〈义番佢個鼻〉,是否要個世界變得暴力?那就不要說「社會的錯」!

男爵府

好媽媽勳章

最緊要係解決媽媽同仔仔咖問題先。 根本個問題好明顯係樓主同佢個仔溝通出現左問題,個仔比人打成個月,佢唔知道,個仔又唔講。

學校現在做咖野,你可以講話佢地唔夠好,但係個幾樣野應該都可以幫到個小友人,可以試吓先,日日反到屋其要個仔講吓學校咖情況。

其實四個c仔如果一早比人發現,我諗佢地唔會甘過份,如果小朋友自己唔出聲,學校唔知道都唔奇,佢地都會冇人先打佢啦!

轉校係教個小朋友途避,佢咖性格唔改,去到邊都係甘! 唔好再罵樓主喇,比小小時間佢地去諗同修正啦!

子爵府

原帖由 jerma 於 09-10-31 15:37 發表
最緊要係解決媽媽同仔仔咖問題先。 根本個問題好明顯係樓主同佢個仔溝通出現左問題,個仔比人打成個月,佢唔知道,個仔又唔講。

學校現在做咖野,你可以講話佢地唔夠好,但係個幾樣野應該都可以幫到個小友人,可以試吓先,日日反 ...

你講了我想講的

子爵府

原帖由 ilovefamily 於 09-10-28 11:47 發表
今早仔仔死都吾肯番學(二年級)問佢佢就話眼訓,眼見就遲到,我就鬧佢,仲打左佢2下騰,點知....佢一路哭一路講.....

原來佢係學校比4個同學打,仲打左成個月有多,其實佢之前有同我講過話人地打佢,我以為係人地同佢玩,佢 ...

唔知樓主仲有無上e個post
但係我都要說聲
多謝你的分享
做父母的會引以為鑑
多些同子女溝通

現在不要再埋怨自已
同阿仔一起向前走,相信都未為遲
向學校社工尋求輔導(both u & yr son)

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 哈哈媽咪 於 09-10-31 15:00 發表

A仔響主流學校多數都會比人蝦!
我朋友同我個仔都係A仔。
一個讀主流
一個讀特殊
主流教學果D老師都話我地唔係專業好難教到A仔既同學!唯有多D關心同留意!
但主流既學生多數知道佢係A就專選擇佢地黎蝦佢。
總之整估佢地 ...

冇錯, 佢地直頭係火柴, 一擦就著火 !
不過, E+好多時受欺凌嘅對象唔止係佢地, 一般正常小朋友都會遇到, 我覺得呢D施虐者部份來自家教問題, 部份就係佢地自身都有情緒/心理上問題, 所以佢地除左要一番訓導之外, 更要係心理上作出輔導 ! 可惜唔係間間學校肯出時間精神去面對 !

大宅

bbfish1992 (魚媽),
agree.
當日我知到個仔給一班同學欺凌也是心痛得要死,不過,我知對那些小朋友用「以眼還眼」是打不開兒子和同學間的心結,也無法幫到兒子,只會令兒子被人長期孤立,所以要用柔性的手法,慢慢去令其他小朋友接納兒子。

水能穿石,

如果間學校係好的, 值得家長這樣做的, 就可用柔性的手法。
無需下下攪大件事。
Share

民房

你不如同你仔仔報d興趣班呀,好似游水、樂器咁,等佢同多d人相處,慢慢建立自信,唔會下下俾人恰都唔識點應付嘛

首頁

尾頁

跳至