自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

kwokdicken 發表於 22-12-1 11:19
漁護署將紙係講無證據證明狗主有疏忽責任

你睇張紙隻狗係進行左隔離觀察

如果証明危險既, 有主人既狗都可以拎去人道毀滅。(第167章第5條)

其實作為狗主, 不論係咪因為小朋友百厭而俾狗仔整親, hi 又好輕咬自衛又好
一般黎講都唔介意賠返醫療費用, 只係爭議在個賠償金額
如果你面對好似麥生麥老太, 要賠埋D 石祟魚花膠第時整容心靈受損, 係咁E 7 萬蚊先, 但係唔係免責wor
之後再有費用再 claim , 咁你係咪幾多錢都會照賠呢? ?

第167章 《貓狗條例》 第5條 危險狗隻
(1)如裁判官在接獲申訴後,覺得任何狗隻有危險性而沒有受有效控制,裁判官可作出命令,規定該狗隻須予毀滅或有效控制。(2)該命令可針對任何屬[color=#00ff !important]畜養人的人而作出。(3)如該命令所針對的人沒有遵從該命令,可按他沒有遵從該命令的日數,處以罰款每日$500。 (由1981年第390號法律公告修訂)(由1997年第97號第6條修訂)

水晶宮

BK Milk勳章

Q2010 發表於 22-11-30 15:13
由始至終,小朋友的確是比隻狗整傷流血,隻狗真的有弄傷小朋友,就算家長一時冇看管小朋友而引至意外,狗主 ...

你絕對放心,如果係隻狗咬或者隻狗有攻擊性,漁農處根本吾會放過隻狗,會人道毀滅既,
你要知道唔係你同我講一聲吾係隻狗咬就會放過隻狗,大家相信既係香港還有法律既,
法援都唔接受佢哋,
真係大家心照啦,

我擺把刀响到,
你就走去攪,
攪到把刀郁整親,
又要人哋賠償俾你?
至多咪意外,
嗰家人肯收醫療費賠償一早收左啦,
講真幾多錢姐,
三幾千我相信狗主絕對唔會拒絕賠償,
唔係嗰家人大咬貪心?人哋會唔理你?
佢依家講只需要收番醫療費用咩?
三幾千咋喎?佢哋一家人肯咩?
呢件事父母係要負全責,
點解做父母唔自責?

既然係有理有據
咁咪法庭見囉

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實大家都知係狗整傷,賠醫療費用好合理,但係麥太由day 1開始係話隻狗咬實小朋友塊面再撻落地喎,如果咁個傷口都唔符合佢講啦,講到咁嚴重

而且仲要講賠補品同後續心靈創傷同面部整型,冇可能囉

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

kwokdicken 發表於 22-12-1 09:20
其實要拗唯一就拗過程, 個小朋友做左D咩令隻狗而咁做, 而唔係拗成因

網絡時代就係咁, 覺得一邊衰, 就要盡辦法講到佢係有咁衰得咁衰, 而唔係睇事實
過程:麥小朋友自己都唔清楚、唔係好記得嘅事,狗狗又唔識講嘢,咁好難搞喎!

假如:今次網民風向係一面倒覺得狗主唔啱,全民覺得狗主衰,想盡辦法講到狗主係衰到無得再衰都好。

但麥生喺呢度同 fb 都未決定要賠幾多,上佢聘用的律師樓先傾,對狗主係唔公平的,就算所有責任係狗主錯晒,狗主都有保護自己權利。

再者,決定交俾網民公審的係麥生麥太,如果唔係都唔會搵東張,風向不是如期,怪網民太 harsh的話,對網民都好唔公平。

公爵府

2024年龍年勳章

kwokdicken 發表於 22-12-1 10:29
動物牙本身就係有撕扯功能
而且被咬者本能反應係縮後, 所以呢種snap bit, 好多時個傷口都係撕裂型 (因為佢 ...
依家咪就係冇CCTV,全憑雙方自己講
大家亦唔係專家,只係因為漁護署冇下一步
再加上基本得麥氏一直响個網絡上,自己推翻自己前面講過嘅嘢
當然可能大多數人嘅閱讀理解都唔好,誤會咗麥氏

絶對支持佢哋從正途爭取自己應得嘅賠償,因為確實整傷咗
而唔係响個網絡度不斷解釋自己曾經嘅發言
網民實際並不關心,都係吃瓜MODE

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

bongbongpatty 發表於 22-12-1 12:14
你絕對放心,如果係隻狗咬或者隻狗有攻擊性,漁農處根本吾會放過隻狗,會人道毀滅既,
你要知道唔係你同我 ...

作為狗主,就算萬幾蚊其實都唔介意
講真,睇一次醫生入下院都無左啦
獸醫幾鬼貴
我領養既貓睇過2次醫生,每次檢查留院做手術治療都萬幾蚊係咁e
不過佢無事就得啦
好多主人當寵物係仔女架
當刻小朋友受傷俾萬幾2萬銀免除狗狗唔知有咩後果都俾得過
但咁多未知數,對方又呢樣果樣就難免會卻步
保障啲都係等官判算數

水晶宮

BK Milk勳章

littlefunpig 發表於 22-12-1 12:29
作為狗主,就算萬幾蚊其實都唔介意
講真,睇一次醫生入下院都無左啦
獸醫幾鬼貴

真係有咩就法庭講
不過家長真係再請律師處理?
輸緊架喎

翡翠宮

黃二少奶 發表於 22-12-1 12:21
其實大家都知係狗整傷,賠醫療費用好合理,但係麥太由day 1開始係話隻狗咬實小朋友塊面再撻落地喎,如果咁 ...

麥生自己都唔知自己想要賠幾多,少又話驚對唔住個仔喎,多又驚俾人話大咬!
既然佢自己都唔知,咁咪等個官同佢諗囉

水晶宮

BK Milk勳章

我做左幾十年貓狗行業
見過數以百計人比狗咬, 狗比狗咬, 貓比狗咬, 人比貓咬既傷口
果種傷口就一定係狗咬, ...

即係漁農處錯?
你職業係獸醫?

咁就支持你幫下個小朋友啦

你記住响到講番个跟進情況

建議麥先生聯絡你

如真係事實,
希望可以攞番個公道

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littlefunpig 發表於 22-12-1 12:48
麥生自己都唔知自己想要賠幾多,少又話驚對唔住個仔喎,多又驚俾人話大咬!
既然佢自己都唔知,咁咪等個官 ...

總之咪法庭見,老實我係狗主而家完全唔會睬你

大宅

我做左幾十年貓狗行業
見過數以百計人比狗咬, 狗比狗咬, 貓比狗咬, 人比貓咬既傷口
果種傷口就一定係狗咬, ...

兩邊都係大人責任 狗唔應該去果度做佈景 小朋友唔應該被人公開學校信息

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

黃二少奶 發表於 22-12-1 12:50
總之咪法庭見,老實我係狗主而家完全唔會睬你

一係搵專業調解應該平好多,上律師樓分分秒秒都係錢,邊個埋單?

不過,怕到時結果唔滿意,麥生又會話調解員偏頗

水晶宮

ning.. 發表於 22-12-1 13:10
一係搵專業調解應該平好多,上律師樓分分秒秒都係錢,邊個埋單?

不過,怕到時結果唔滿意,麥生又會話調 ...

根本冇得調解,如果可以傾得掂一早傾咗

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

ning.. 發表於 22-12-1 13:10

不過,怕到時結果唔滿意,麥生又會話調 ...

小額追都會有調解員架,雙方又唔使律師,大家都無咩成本,不過而家姓麥一家揾左律師,錢已經開始使左,怕Claim唔返而欲罷不能。

民房

回覆 黃二少奶 的帖子

啱呀,其實佢一開始去小額錢債仲有機會傾調解,因為未有律師費,而家麥生一方至少比咗$35000,比著我係狗主至多肯賠醫藥費+少少心靈創傷費,咁麥生筆律師費點計,所以我就唔信佢後尾所講只要一聲道歉,呢點亦係點解啲網民話佢獅子開大口,補品又好, 律師費都好最好個狗主賠返晒比計,唔係點解佢會報東張就係想比群眾壓力逼狗主認數

珍珠宮

yuyueng 發表於 22-12-1 13:18
小額追都會有調解員架,雙方又唔使律師,大家都無咩成本,不過而家姓麥一家揾左律師,錢已經開始使左,怕 ...

佢仲諗Claim律師費?
現在是旦搵到位落台都當自己贏咗,俾咗交代個仔算啦!

複式洋房

JSLee1229 發表於 22-12-1 13:38
回覆 黃二少奶 的帖子

啱呀,其實佢一開始去小額錢債仲有機會傾調解,因為未有律師費,而家麥生一方至少比 ...

個35000唔係家長vs 狗主,係家長vs 法援?咁好似點都入唔到狗主數wor

水晶宮

ning.. 發表於 22-12-1 13:45
佢仲諗Claim律師費?
現在是旦搵到位落台都當自己贏咗,俾咗交代個仔算啦!
...

佢咁點落台呀

水晶宮

BAU_225 發表於 22-12-1 13:55
個35000唔係家長vs 狗主,係家長vs 法援?咁好似點都入唔到狗主數wor

法援都唔批,佢呢3萬5點都要自己吞

水晶宮

JSLee1229 發表於 22-12-1 13:38
回覆 黃二少奶 的帖子

啱呀,其實佢一開始去小額錢債仲有機會傾調解,因為未有律師費,而家麥生一方至少比 ...

以為好型諗住一句搵律師就壓到狗主,以為狗主會驚,點知衰咗

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊