自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

用到$2代表老人家無病庝,行得走得都幾好呀,想去邊就去邊,有時見到兩個老人家一齊去行街

用在老人家身上,好過再出三糧

珍珠宮

hfl2000 發表於 18-7-1 22:13
我諗你都誤會咗我前文意思,我係話如果經濟環境係好境,都唔會有人鍾意拎呢d福利,就係相反因爲有經濟困難 ...

我知道計劃目的,我由始至終都無話有須要嘅人唔應該用。只係話無須要又怕人目光嘅可以唔用。

如果生活有困難,根本無須要理會別人目光,自己行得正,企得正。我只係覺得用$2優惠,唔理車資原本幾多照搭,加重咗全個計劃嘅負擔啫。

公爵府

JoanC 發表於 18-7-2 19:16
我知道計劃目的,我由始至終都無話有須要嘅人唔應該用。只係話無須要又怕人目光嘅可以唔用。

如果生活有 ...

我嘅意思同你一樣,但無啦啦比人追住黎鬧。

公爵府

2024年龍年勳章

藍寶石公主 發表於 18-7-2 10:16
聽過巴士佬親身講
最怕d 2蚊長者搭巴士
D老人家又要上上層睇風景

做職業司機係要對乘客嘅安全負責,
佢受唔到壓力應該同工會、公司反映,
甚至可以轉行,但睇唔到同$2優惠有咩關係

大宅

回覆樓主

老人家冇收入 2蚊好岩丫
個計畫係想多d長者出外多走
好過比錢綜緩囉

公爵府

2024年龍年勳章

吉蒂0603 發表於 18-7-2 19:48
悲觀的去睇,現今社會進步了,D人學識好咗,生活水準亦提高了不少,可惜,心理質素卻下降。我們細路仔時, ...

同意,真係睇到好心寒,
難聽講句,有啲反文明似原始弱肉強食嘅世界,
無包容,似野獸咁老弱病殘就要消失,
唔好阻住族群,否則就應該被消滅。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

JoanC 發表於 18-7-2 19:16

如果生活有 ...

www.legco.gov.hk/yr11-12/chinese/panels/ws/papers/ws0514cb2-1904-1-c.pdf
其實你可以睇返最初2012年建議推出呢個優惠計劃既撥款,當時只得地鐵,巴士&渡輪,當年預算開支4億,3年後2015年檢討時,加咗12歲以下殘疾兒童&首階段專線小巴,當時已經預算咗隨著分階段擴展專線小巴路線,2015-16年度預算開支約為9億。
https://www.legco.gov.hk/yr14-15/chinese/panels/ws/papers/ws20141110cb2-1065-1-c.pdf
其實一直都係政府預算之內,沒有超標/沒有加重負擔,只係政府分階段擴展涵蓋範圍&加上傳媒渲染,先令人產生“越來越多人濫用/加重負擔”呢個錯覺,希望jm們可以好好理解吓先

子爵府

loveclementine 發表於 18-7-2 19:48
同意,真係睇到好心寒,
難聽講句,有啲反文明似原始弱肉強食嘅世界,
無包容,似野獸咁老弱病殘就要消失 ...

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

iceicedog 發表於 18-6-30 08:34
見過好多次唔係長者都用,有學生,大陸啲自由人都見過,但唔係個個司機會捉佢地,成日都好唔明點解可以任何 ...

我都係撘 $ 2 車,我果張係傷殘八達通,攞傷殘金時社署寄埋份表黎比我申請傷殘八達通,後面係有相,唔可以就咁買
愛 我 就 別 傷 害 我

珍珠宮

lska808 發表於 18-6-30 05:37
做左大半生人 都係用下$2 去下飲茶 點解都咁計較? 有時覺得生活在香港 真係只可做有錢人:laugh ...

Totally agree..!

水晶宮

回覆樓主:

我覺得出post的人應該本身係有便宜唔使洗頸,有著數就R盡,平時貪心到極點,否則唔會眼紅老人家果2蚊優惠。。。佢應該係乜都R盡但就未R到老人優惠所以出post發洩

水晶宮

回覆樓主:

唔抵得既話,就自殘一腿,攞埋一份囉!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

gec 發表於 18-7-2 18:42
有人自己住公屋
用緊政府資源 納稅人的錢補貼
相反要反對長者$2乘車優惠

子爵府

hfl2000 發表於 18-7-2 15:22
有錢就唔可以用$2?言下之意,即係就算65歲都依然要用成人八達通、俾原價?先至合你意?明明巴士/地鐵本身 ...

BK真係講乜都會比人鬧,論壇原意何在。
正正就係我識嘅人,唔揸車,唔搭的士,因為$2優惠搭巴士,我担心佢哋喺巴士仆親跌親多啲。
咩政策都會幫倒人同有人abuse,講啲case出嚟,駛唔駛咁勞氣。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

sambebe 發表於 18-7-2 22:38
正正就係我識嘅人,唔揸車,唔搭的士,因為$2優惠搭巴士,我担心 ...

「担心佢哋喺巴士仆親跌親多啲。」你d思維... 我真係不敢苟同,正常人例如我應該會擔心佢地自己揸車,突然身體有事/暈一暈出意外、擔心佢地會俾的士佬呃多d囉

珍珠宮

sambebe 發表於 18-7-2 22:38
正正就係我識嘅人,唔揸車,唔搭的士,因為$2優惠搭巴士,我担心 ...

唔會搭巴士先有機會跌襯吧!出街都有機會跌襯啦!如果擔心老人家企唔穩,買支拐杖比佢勸佢出街用吧!

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

大開眼界, 老人病人傷殘$2搭車都俾人眼紅, 唔知喺呢班涼薄人心中, 係唔係覺得應該將欠生產力既人好似"楢山節考"掉哂去深山呢??!!!

子爵府

luvkaka 發表於 18-7-2 09:37
因為你依個post,我見識到好多嘢,老人家行得慢唔得,坐矖d位人地冇得坐唔得,出入要限時,傷殘睇唔出唔得 ...

嗰D人已忘記了自己9年免費教育D錢係邊度嚟!

忘本涼薄的人,唔駛指意有運行!

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

而家唔止學生係原罪,年老都係原罪

大宅

回覆樓主

我覺得可以考慮兩項調整:
1. 繁忙時間無優惠,或者比非繁忙時間少d 優惠
2. 唔好劃一收$2, 而係折扣形式,例如五折咁,就可以避免d 人揀貴車搭兩三個站落車既情況

首頁

尾頁

跳至