自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

0q.cathy 發表於 20-5-9 13:50
係呀,好似我亞爸,無咩讀書,可以學門手藝,跟著自立門戶,由低層做中產。

或一些人年少無讀書架,係出 ...

你爸爸學得成真係好 以前資訊唔流通, 做學徒 都係身邊人介紹, 學唔成錯配嘅亦唔係冇見過, 法制唔完善, 工傷咗之後 冇得再努力亦見唔少

我記得某個親戚 a 打算跟佢姑丈去行船, 點知嗰年法例改咗, a 就 underage 去唔成, 究竟法例係保護咗佢 ,定係阻礙佢上流機會?

以前係有上流嘅機會, 但係包含咗法制 唔完善 有一 定嘅危險性, 你好彩冇事就冇事, 然而家嗰班後生想要擁有以前上流機會但係佢哋唔願意犧牲呢啲嘢,佢哋又想同時擁有 依家 完善法制嘅保障~這我只是嘆氣,不關你 事
總有離別的時候

珍珠宮

Chowying 發表於 20-5-9 14:39
你爸爸學得成真係好 以前資訊唔流通, 做學徒 都係身邊人介紹, 學唔成錯配嘅亦唔係冇見 ...

無錯,而家年輕人,最想不勞而獲。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Chowying 發表於 20-5-9 14:39
你爸爸學得成真係好 以前資訊唔流通, 做學徒 都係身邊人介紹, 學唔成錯配嘅亦唔係冇見 ...

其實我都唔知佢學唔學得成,只係有本錢就去創業,因為佢無落手落腳做,佢叫人做多。

我身邊有執紙皮都有幾層樓個d,所以我覺得以前真係好易搵錢,遍地黃金。

大宅

畢業幾年已月入5-7萬,已經好叻,向上流既意思係咩先?人比人比死人

珍珠宮

0q.cathy 發表於 20-5-9 15:55

其實我都唔知佢學唔學得成,只係有本錢就去創業,因為佢無 ...

遍地黃金?!

而家都係,睇你執唔執到啫!

男爵府

你已經好叻,只係未有樓啫,再慢慢儲錢,等上車。
我都系基層出身,無讀大學,都係一蚊一蚊儲。

加油!
不談政治,不論顏色,一齊加油

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

全世界既人要向上流梗係有難度。 響度呻不如諗辦法點去發奮向上。

子爵府

如果你認為買樓咁重要,
其實你有冇為買樓計劃過啲乜?

珍珠宮

搵到幾多錢都係你既本事,咩5-7萬好好啦好多人搵緊xxxx 咋既論調可以不理。

無謂俾向上流三個字困住自己,以世道循環既定律黎講香港唔係60-90年代個個向上行既時期,逆流而上去走社會階梯,肯定係比起個代人撘順風車難。唔好俾固有中產印象框住自己,唔係個 d 出身就唔係,唔承認呢點就算你有佢地收入都唔會有已經向上流左既感覺。

我好實際,只求我生活比以往越來越安穩舒適,身心健康,思想 keep 住進步,眼界思維心境會隨年紀開闊,呢 d 野絕對要錢,但掛住搵錢就唔會有。如果你仲係貧窮線掙扎緊,朝不保夕,就話要掛住搵錢。如果已經過左呢個時期,就應該要好好豐富生活。總好過埋頭枯燥咁追樓價,人生乏味到無樓唔做中產就唔知為乜。當你有工餘既樂子,覺得活著美好,可能你會多 d 自信心,無咁在意甚麼階層問題。

你眼中點追都追唔到既「中產」,同你最大既分別唔係屋企有無錢有無樓,接受過咩培育,係佢無須為錢煩同有自信,前者你已經唔使,後者先係你要努力既地方。

珍珠宮

仲有,呢度好多 loser, 上黎可以學習既對象唔多,保持獨立思考。互勉之。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

大姑娘 發表於 20-5-9 16:45
遍地黃金?!

而家都係,睇你執唔執到啫!

我係窮鬼比人養,呢啲好野唔到我

大宅

所以要投資,要懂得錢搵錢,點投資就睇閣下的風險承受能力,只一味儲錢是沒有用,通漲會把你的錢偷去。

首頁

尾頁

跳至