跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

男爵府

醒目開學勳章

MM2005 發表於 12-7-25 13:48

為何嘆氣?
雖然而家好似無嘜進展,但唔好嘆氣,留番d氣力去對抗班反維修人仕!
必定要還我寧靜家園!
加油! 加油! 加油!

大宅

唉!!樓下又嘈啦!!

子爵府

回覆 win818win 的帖子

成班工程介代表及呀伯呀毛, 已經神經衰弱, 狂性大發, 見人就鬧. 大家出入小心.

別墅

回覆 momokwan 的帖子

我雖然唔係住係新屯中,但都有朋友住係個度,你講個次跌紙皮石事件,又冇人報警都算好彩,因為只要一有人報警,不論有冇傷亡都會驚動屋字署(有人話消防處同環保署都會黎埋)檢查,一查唔理你幾多年樓都會出維修令,一出維修令就大劑,因為維修令一定係針對全屋苑,甘你地十座既業主都唔駛旨意去賣樓,因為好多銀行都唔會批按揭俾有維修令既屋苑,極可能都係少數銀行(可能只有一間TIM)接受申請,LEE個絕對係大問題,而且維修令有期限,期限內搞唔掂全屋苑釘契,而維修令下而因為樓宇結構問題令人有傷亡,保險都唔會賠,甘個傷亡賠償就係全屋苑業主一齊負責,記得94年添喜大廈事件,都係維修令下工程又係傾唔掂,終於有簷篷倒塌搞到1死10傷,搞到立案法團清盤,最後全座業主一齊俾錢賠,有D業主根本俾唔起錢就唯有向房協借。講真如果當時業主一早傾掂,就唔會搞到一身蟻(不過當年房協未有維修資助及津貼既)

依家都有先例跌紙皮石,其實早搞早著,好過等到真係出左事先搞就死得人多喇!

yan_ma    發表於 12-8-10 13:25

別墅

回覆 sachu 的帖子

我個FRIEND住3座...佢就係冇幫個班人簽名,根住就俾人日日塞張畫左龜兼寫住縮頭龜既紙係信箱,想報警但諗諗下差佬最多都係備案,同管理處講,佢地話會盡力阻止
有一次我同佢地一家四口一齊上樓,遇上叫佢簽名既瘦師奶,我個FRIEND講左一句「縮頭龜」個師奶即刻勁鬧佢,嘈到咩甘,連我都忍唔住講,嘈咩即,家下又冇指住你,又冇望住你講,甘大反應即係你做啦,跟住佢見我地三個嘈佢一個,就好快甘走左,不過把口都係唔收架

yan_ma  應該要報警, 係佢地吳岩吳使怕   發表於 12-8-13 12:10

大宅

回覆+sachu+的帖子 我個FRIEND住3座...佢

原帖由 幼稚園老師 於 12-08-11 發表
回覆 sachu 的帖子

我個FRIEND住3座...佢就係冇幫個班人簽名,根住就俾人日日塞張畫左龜兼寫住縮頭龜既紙 ...
樓下又開片!!

男爵府

回覆:win818win 的帖子

班人女人細路都打,大家小心

男爵府

醒目開學勳章

小熊肥肥 發表於 12-8-12 02:20
班人女人細路都打,大家小心

據說昨夜有一家中立人士經過L4 見有簽名就行去問一問何事,知道為反對支付維修費用後有C要求女士簽名,
但佢唔想簽便想離開,跟住後面有一女C拍打女士令佢肩膊紅腫發瘀其後報警,但打人者已逃離現場!

呢類事件已經唔係第一次係呢個屋苑發生,但係班反對維修嘅人重係咁樣! 佢哋經常持住人多欺人少,
持住年紀大無人敢欺負佢哋,點何以係眾目睽睽之下咁橫行霸道,如果咁都唔受法律制裁,
咁呢個地方已經唔係民主社會,而係靠惡同人多就可以做嘜都得! 而且警方都無佢哋辦法!

民主社會唔係應該互相尊重,即使各有唔同意見都可以理性去爭取自己嘅訴求!
唔係一有反對就動粗同用暴力去傷害他人!咁同落後國家有嘜分別?

究竟香港社會重有無規則同法治?究竟香港係唔係已經無法無天到咁樣地步?

大宅

我昨天4點幾我落樓下去百佳, 經過平台聽到佢地其中一個C奶同佢D C講: "車, 邊有人打佢呀, 係佢自己打傷自己走來屈我地之嗎, 只係輕微拍佢博頭唶, 邊有咁傷呀??? " 我聽見只有O咀囉......咁即係有人士真係有拍人博頭啦.

大宅

大佬呀, 吳該吳好再係平台搞搞震啦, 個平台吳係你地架, 你地有冇過份D呢, 請問??? 吳好再好似之前咁成鬼日在平台開檔好冇, 見都呢D人真係好討厭啦...

別墅

回覆 yan_ma 的帖子

有腦的居民都知道班屍所做的行為可恥,為了利益損害居民的寧靜,
所以何主席各委員加義勇軍你地加油,支持你們

男爵府

睇完都覺好過份. 業主有權對屋苑嘅事出聲及行動, 但秩序問題係管理處負任. 法團亦可要求管理處負責其他業主嘅安全. 要求管理處24小時派人係L4看守, 見有事發生唔單只可以制止, 仲可以做證, 報警都有證人. 亦可跟據有人投訴嘈音時叫佢地降低聱浪, 免得影響他人. 如果管理處唔做嘢, 同啟勝總部投訴佢地失職.

男爵府

醒目開學勳章

yan_ma 發表於 12-8-13 12:02
我昨天4點幾我落樓下去百佳, 經過平台聽到佢地其中一個C奶同佢D C講: "車, 邊有人打佢呀, 係佢 ...

你講得啱!有分析力嘅人都會想下!
若果當時真係好似佢咁講受害人自己打自己,咁點解個女人要離開現場?
點解唔係即時為自己辯證? 現場咁多佢哋嘅人(起碼3-40人)唔會無人出嚟做証人咖?
若果輕微拍膊頭都可以做成咁,佢平時重手d 咪可能會拍到人骨折?
而且點解要郁手拍人?同你好熟好好朋友?

昨天收到何主席一份再次平台傷人事件通告, 有事情經過同傷者照片!

男爵府

醒目開學勳章

3509 發表於 12-8-13 12:55
睇完都覺好過份. 業主有權對屋苑嘅事出聲及行動, 但秩序問題係管理處負任. 法團亦可要求管理處負責其他業主 ...

我哋管理處真係得就唔會搞成今日咁,比班野蠻人士霸佔平台咁耐都毫無辦法!
只要班野蠻人人多同用凶狠粗言鬧d管理員,管理員就會無能力做到管治工作!
我哋即使已向總部投訴多次,仍然交回到屋苑自行處理!根本就無用同!
以為一間有規模嘅大公司能做到應有嘅水準同服務,原來都只係虛有其表!
呢間管理公司嘅話事人做嘢真係:;pppp:

大宅

男爵府

醒目開學勳章

各位 土審已經出咗期, 雖然只係過堂,希望快d可以審結 !

係10/9/2012 10:00am , 有興趣可自己上網查閱:
案件編號 : LDBM 152 / 2012

http://e-services.judiciary.gov.hk/hr_enq/LD_hr_results.jsp?lang=TC

男爵府

http://hk.news.yahoo.com/新屯門中心縱火案7人不適-000807803.html

好恐怖...... (雖我唔係住呢道, 不過因有fd住新屯中, 所以都有留意你地呢個post)

子爵府

收到準確消息:

一班正義街坊已決定星期六開檔
邀請王竹筠出o黎回應工程問題
佢出仲可以傾下計
佢唔出勢必演變成聲討大會

日地:1/9(六)
時間:3pm
地點:L4 水池

各位業主務必出席!!!!
王竹筠唔出現,大家都可以商討下對策,SHOW OUR POWER!!!!

王竹筠,星期六見 !

子爵府

為自已, 為屋苑, 為家人安全 ! 站出來喇 !

今次3200戶街坊, 一定要站出來支持呀 ! 誓要迫走害群之馬 !!

第一期工款已經比左文記, 點解有人日日繼續阻攔工程 ? 3200戶日日燒緊銀紙, 最慘後果有機會被人告違約, 更慘的就係有機會攪到法律訴訟, 成個新屯中3200戶都要被釘契。到時真係大L鑊。

王竹筠女士, 點解你硬要令3200戶賠償比文記 ? 你要想點至收手 ? 星期六比機會你向3200戶業主解釋及交代。

王竹筠女士, 求你不要再歸縮。比你做主席冇問題, 起碼你肯行出來先有計傾。

首頁

尾頁

跳至