自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hfl2000 發表於 18-7-2 20:02
www.legco.gov.hk/yr11-12/chinese/panels/ws/papers/ws0514cb2-1904-1-c.pdf
其實你可以睇返最初2012年建 ...

其實你有無睇清楚我講咩呢?

子爵府

回覆樓主:

反對老人2蚊優惠嗰D人,老來有個錢剩嘅老人家就唔應該享有2蚊褔利。唔知果D人有冇拎政府派果幾千蚊呢?

珍珠宮

ivycowcow 發表於 18-7-2 19:24
我嘅意思同你一樣,但無啦啦比人追住黎鬧。

因為用嘅人覺得人哋係針對佢,嫌佢哋洗緊政府錢。我嘅用意只係應洗得洗,明明可以搭$5嘅巴士,但係就用$2優惠搭$10,本來只須補貼$3,但依家無端端補貼$8。原本補貼$3係無問題,多咗嘅$5定確係浪費,但係大家就咩都唔理,一見話浪費,就要 chur 住講。

水晶宮

Heixsap 發表於 18-7-3 01:37
我覺得可以考慮兩項調整:
1. 繁忙時間無優惠,或者比非繁忙時間少d 優惠
2. 唔好劃一收$2, 而係折扣形式, ...

點解要繁忙時間無優惠呢?唔通搭$2特登依個時候出街?你知唔知醫院開幾點,appointment 由9點開始唔係果個時間出門日幾時出?我電療日日9:15要到醫院去足25日,政府幫忙我地真係要比你地正常人計得咁足?
而人地有車就上都有問題?老人家唔企得耐有車就上好正常喎?唔洗同人迫短途車唔洗比人話咗住矖, 依d錢相比起綜緩真係蚊比同牛比,擺得既都係前半生係香港有出力既人,依家老咗少少甜頭都唔比攞咩?我雖然後生,我都交咗好多年稅,我唔係冇建設的白食的人!

公爵府

JoanC 發表於 18-7-3 07:18
因為用嘅人覺得人哋係針對佢,嫌佢哋洗緊政府錢。我嘅用意只係應洗得洗,明明可以搭$5嘅巴士,但係就用$2 ...

根本由頭到尾都冇人反對呢個優惠。

男爵府

luvkaka 發表於 18-7-3 08:20
點解要繁忙時間無優惠呢?唔通搭$2特登依個時候出街?你知唔知醫院開幾點,appointment 由9點開始唔係果個 ...
同意,我係直情叫我媽㨂貴車搭,一家人個個都要納稅,除咗退稅,其他乜都唔關我地事,唯一係兩老有兩蚊車搭下,同拎下生果金,咁點解要佢搭最平又最多人嗰架去同人逼,見到邊架啱方向唔使逼就上,就算要轉車都照上,搭極都只係幾蚊有限錢,都唔知佢地有得幾年命可以用呢個福利,點解要刻薄佢地?!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

因為用嘅人覺得人哋係針對佢,嫌佢哋洗緊政府錢。我嘅用意只係應洗得洗,明明可以搭$5嘅巴士,但係就用$2 ...

咁你其實根本都無好好了理過個計劃囉,我自問已經好理性討論,我前文已經俾哂link俾哂圖計埋數俾你地好好去了解吓,但你有無開來睇呢?正所謂講者無心、聽者有意,喺你自覺人地對牛彈琴、蠻不講理既時候,你自己有無真正檢討吓先?
再次計俾你睇:政府係按實際支出去補貼的:
原價$5-本身有的長者半價優惠(2.5)-$2=實際補貼0.5
原價$10-本身有的長者半價優惠(5)-$2=實際補貼3
如果以上係有交通公司提供既轉乘優惠/特別乘車優惠/免費日,實際金額低過$2,政府係完全無需要補貼
請你認真好好了解吓先,謝謝你

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主

我老左都會攞兩蚊優惠搭車遊下香港,工作左大半世人,社會回饋下都唔過份啦

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

假如住某d 屋邨,地點係响山上 / 半山(祖堯麗堯呢類)
d 老人要去老人中心做運動,都要倚賴交通工具,唔通叫老人家攞住手扙,腳震震上山落山?普通正常人都唔會啦
假如一個意外,政府嘅醫療更重

珍珠宮

以前嗰代人,勞勞碌碌,一分錢都計住,慳慳埋埋養大我哋呢代人。
而家老了,仲要求佢哋要下下計住數,比佢地盡情下,豪多幾蚊比佢哋出街行下,在情在理。我覺得無問題!正如我哋比家用老人家,唔通會check住佢哋去邊間酒樓飲茶,太貴唔比去,都係嗰籠包啫,問佢哋點解唔揀間平少少,唔好洗多咗我哋嘅錢咩?

話要限時限坐邊間車嘅,唔可以話係無道理,但個道理不太近人情!

水晶宮

waynewon 發表於 18-7-3 08:31
同意,我係直情叫我媽㨂貴車搭,一家人個個都要納稅,除咗退稅,其他乜都唔關我地事,唯一係兩老有兩蚊車搭 ...
我地香港人就要幾蚊都計到足又話咩繁忙時間唔比搭, 咩事先依家? 唔講我自己, 人地老人家辛苦咗大半生, 真係幾蚊都要計, 要計唔該計D新港人係咁生係咁攞錢果D啦果D幾千幾千咁攞架, 我自知冇能力只生一個, 但果D仲冇能力過我既人竟然生足2-3-4個呀!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

wan_sosin 發表於 18-7-3 08:56
以前嗰代人,勞勞碌碌,一分錢都計住,慳慳埋埋養大我哋呢代人。
而家老了,仲要求佢哋要下下計住數,比佢 ...

我原意就係話,如果吓吓要同佢地咁樣計、set咁多條件,當中所涉及既人手、行政費用、build up咁複雜既system(唔只係政府system,仲要各交通公司要相應配合返自身systems &人手),攪到咁複雜,除咗受惠人本身因爲咁麻煩而失去興致、記唔到咁多嘢之外,有無諗過各交通公司願唔願意去支持一個咁複雜既計劃?所以正如我前文都已經講過,政府係已經計算咗當中既得失,學特首話齋,推行德政,理應大刀闊斧,唔應該計較咁多微不足道既細節

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

2024年龍年勳章

Heixsap 發表於 18-7-3 05:37

人老咗多病痛,
知唔知有好多病人/老人家朝早要去覆診,
唔係個個可以負擔得起預約私家醫生慢慢出門口去睇醫生,人哋唔行得多唔企得耐,
唔係搭幾個站咁都要限制吧

珍珠宮

hfl2000 發表於 18-7-3 09:08
我原意就係話,如果吓吓要同佢地咁樣計、set咁多條件,當中所涉及既人手、行政費用、build up咁 ...

無錯,改system係需要人力物力,行政費用唔少!
難得個政府做返少少有貢獻嘅政績,都仲要去挑剔!

相信呢度好多jm的小朋友都讀緊官津免費學校,咁不如改為按成績來做交學費的比例,成績好唔洗交,成績差交兩折學費又如何?
等成績差嘅認真D讀書,家長跟足D, 唔好浪費納稅人嘅錢又唔努力讀書!
仲要有時請假去旅行,知唔知學費有人比咗,學唔去返,晒緊人哋嘅錢架???

當然,我以上例子都係專登誇少少去講,但請真係好好思考下,兩蚊優惠背後實在的意義,唔好只睇個錢字。

luvkaka    發表於 18-7-3 09:29

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

點解要繁忙時間無優惠呢?唔通搭$2特登依個時候出街?你知唔知醫院開幾點,appointment 由9點開始唔係果個 ...

吾好甘勞氣
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Heixsap 發表於 18-7-3 01:37

你講繁忙時間無優惠之前有無用腦諗下, 長期病患/老人家通常要朝早空肚好抽血
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

子爵府

回覆樓主:

吓吓同長者計住,就好似買枝鼓油,都要等惠康星期三長者卡有95折先好嚟買 。我都話鬼我媽多餘,格價都睇情況,又唔係鼓油當可樂飲?
乘車優惠,一日搭得幾多程吖,又話計時段又話計路程,政府豪比長者乘車資助,已經係計算在內(多謝上面jm附上的資料),香港人後生一輩,咪鬼咁長者咁小器又縮骨啦!老公同你計住,點解唔等特價時段先買柴、米、油、鹽,大家又會點理解呢?要慳得慳,但總有一仟個理由,要使的都要使嘅

水晶宮

我比全費無任何得益,不過做人思想人在做天在看,唔係下下因為威脅到自己先覺得人針對,係憑良心發聲

大宅

我絕對明白有好多人真正有需要,亦都好贊成有需要既人可以喺任何時段搭任何路線
大家討論下,並無冒犯之意,唔好動氣

首頁

尾頁

跳至