烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

acomcom88 發表於 12-2-29 23:22
tammy2008 哈哈~ 佢有冇好 down 呀
妳叫佢小心d油呀...炒洋蔥嗰d油, 盡量唔好要啦....唔知佢會會慣咗多油 ~
一係就連牛油都唔好落 ~ 任選其一

仲有如果係大洋蔥, 就落半個好架啦...唔可以一個..我上次貪心落全個...都好似佢咁呀 ~

開頭10分鐘要比正常一般麵團乾身少少架, 因為洋蔥打打吓會出水, 水多 加 油多 死梗架 ~

加油呀 叫佢.....我會支持佢架......

水晶宮

bb363597 發表於 12-2-29 22:19
tammy2008 都有可能光影問題...好難睇得真...有得試食就好... 發表於 24 分鐘前
tammy2008 目測吓水份 ...
總知個包焗好無收縮, 就係熟透架啦~ 唔洗担心~

下次加多 5-10g 水啦~

不過粟米粉會出水, 妳已經整得唔錯啦~

記住減時間呀......麵包機通病也 ~

bb363597  知道,唔該晒.我會繼續努力!!thx!  發表於 12-3-1 13:45

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

tammy2008 發表於 12-3-1 00:04
妳叫佢小心d油呀...炒洋蔥嗰d油, 盡量唔好要啦....唔知佢會會慣咗多油 ~
一係就連牛油都唔好落 ~ 任選其一 ...

佢訓左,明天同佢講,佢已扣左36g水啦,油,我唔知呀,明天問佢,一般我教佢用那25g牛油抄洋蔥的,唔知佢有無跟,佢話攪第一次的時候好靚架,,第二次就發覺好濕,到焗時又O.K.架,點知行開一陣返黎已經.........

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

COCOKUNSUISUET 發表於 12-2-29 12:04
catjeffcat 想請教:
印象中好像你係citysuper 買左個有蓋的吐司模,
想問下大約几錢, 係不係12兩size.
係呀~~~ 我買左細 size 放 300G 麵團~~~ 大 size 600G 麵團~~你可以問下佢有無, 佢會幫你 check 下分店有無貨, 可以番貨,
其實烘焙店都有呢 D size 既模賣~~

子爵府

大廚勳章

catjeffcat 發表於 12-3-1 08:47
係呀~~~ 我買左細 size 放 300G 麵團~~~ 大 size 600G 麵團~~你可以問下佢有無, 佢會幫你 check 下分店有無 ...

thx .
等我再諗下買不買先再去八下, 因為都不平
二記同上海街我都去睇過了, 好肉酸都要几十元, 但就冇日本野買.

伯爵府

COCOKUNSUISUET 發表於 12-3-1 09:57
thx .
二記同上海街我都去睇過了, 好肉酸都要几十元, 但 ...

咁模具計..我都有2款係日本野.

都係鋁合金...空心8吋 KAI 模同 Cakeland 300g有蓋模.

日本仔野..摸上手..我唔識分..但..起碼唔界手.

台仔多士模我見過d實物..其實都用得過的..只要少心選揀...小心用.

子爵府

大廚勳章

柒子 發表於 12-3-1 10:04
咁模具計..我都有2款係日本野.

都係鋁合金...空心8吋 KAI 模同 Cakeland 300g有蓋模.

不知係不係心理作用, 總係覺得日本野靚的.
果日係citysuper 見果款日本吐司模,
老公摸上手都話几好, 唔界手, 叫我買拉, 只係果日得冇蓋賣, 如果有蓋都應該買左了,
但上海街同二記, 30-60元, 老公就叫不好買, 話好差.
台仔我只係見過相, 同埋SN XX, 我不知係大6 野還是台仔, 見淘X 張相都OK , 實物就不知了.

伯爵府

COCOKUNSUISUET 發表於 12-3-1 10:12
不知係不係心理作用, 總係覺得日本野靚的.
果日係citysuper 見果款日本吐司模,
老公摸上手都話几好, 唔 ...

咁你要幾大Size? 下次行過mama見到話你知啦..哈..
不過屙榮廚唔係平d..定無貨?

珍珠宮

醒目開學勳章

yhk329  我都留了在購物車,好彩近來無咩時間淘寶jack,唔係就買左了  發表於 12-3-1 13:41

珍珠宮

醒目開學勳章

交功課先
抺茶紅豆包
不過今次抺茶太多, 紅豆太少

catjeffcat  好正呀~~~  發表於 12-3-1 12:44
tammy2008  very good ~ 妳用得越來越好啦~   發表於 12-3-1 11:32
柒子  Good呀!  發表於 12-3-1 10:44

伯爵府

GG9190 發表於 12-3-1 10:39
我係 Orange 買咗呢個, 吾好用, 寧願自己切
http://item.taobao.com/item.htm?id=8908444788&ref=http%3A%2 ...
呢個山型包計..係唔夠高的..
但如我用吐司模.就good fit.

之前我都有一個..現入了垃圾堆了.

我現在白手切乍..唔用呢d工具了..

子爵府

大廚勳章

柒子 發表於 12-3-1 10:30
咁你要幾大Size? 下次行過mama見到話你知啦..哈..
不過屙榮廚唔係平d..定無貨?
...

麻煩晒你啊, 我想買450g 有蓋吐司模. thx .

柒子  好呀..行過留意. 不過我行IFC個間多一d.  發表於 12-3-1 10:47

珍珠宮

醒目開學勳章

柒子 發表於 12-3-1 10:43
呢個山型包計..係唔夠高的..
但如我用吐司模.就good fit.
係, 白手切仲好,
費事洗多樣

珍珠宮

醒目開學勳章

我見有啲麵包食譜, 會加啲低筋粉,
有咩作用架

子爵府

http://item.taobao.com/item.htm?id=8908444788&ref=http%3A%2 ...

D朋友仔話, TAOBAO D平貨係唔得...佢最後都係用返CITYSUPER 個日本貨..

柒子  夠高就得..日本貨都分2隻...有隻得17cm高便唔夠切山型包.  發表於 12-3-1 13:20

水晶宮

我見d外國人用過, 佢地個包死實實咁, 切得爽d....

我地 d 包太軟....唔可以咁拖法....

柒子  鬼佬同東洋鬼子d推銷魔法好叻的..嗚...  發表於 12-3-1 12:23

伯爵府

COCOKUNSUISUET 發表於 12-3-1 10:45
麻煩晒你啊, 我想買450g 有蓋吐司模. thx .

等我毒下你先.

剛工事行過IFC citymama..見有貨呀.

有2個有蓋...152皮..無蓋的..98皮..仲有隻細d有蓋..118皮.

快d去睇下或留貨俾你啦.

呢隻係方型個隻喎..唔係再大一d隻長型..你要留意一下.

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

COCOKUNSUISUET 發表於 12-3-1 09:57
thx .
二記同上海街我都去睇過了, 好肉酸都要几十元, 但 ...
南豐 7 樓都有得賣, 你打去問下有無貨先過去~~

COCOKUNSUISUET  thx , 等我打去問下先.   發表於 12-3-1 12:50

子爵府

大廚勳章

柒子 發表於 12-3-1 12:19
等我毒下你先.

剛工事行過IFC citymama..見有貨呀.
好衰架你, 真係好毒啊.
但我要星期六, 日先至得閒去睇,
因為要返工, 又要湊女.

珍珠宮

好媽媽勳章

我想請教有用開吐司模的姊妹, 如果吐司模不是易潔的, 要點樣至可以讓吐司不黏模?

因為我用過一次公仔吐司模(焗出來的吐司是小熊頭型), 已經搽了油(兩次)在吐司模, 但焗完都黏到拎唔到吐司出來. 最後要用筷子"推"吐司出來, 但用完筷子"推", 小熊頭型都變了K型.

首頁

尾頁

跳至