時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

yyh08 發表於 19-11-21 09:48
錯,藍C著重穩定生活,也着重一國兩制,和司法獨立,更加尊重法治。另外,藍C嘅憤怒係因為黃C歪曲左道德價 ...

//藍C嘅憤怒係因為黃C歪曲左道德價值和公義//
你呢句講得好中我心聲呀

我不嬲唔覺得我係藍絲,我只係反黃,最初就係黃絲將人分成黃藍,而佢哋當中好多人覺得反對佢哋既人就只係得一種世界觀,就係搵食同穩定大曬,或者就覺得人哋係五毛,自己先係正義,人哋就係豬,完全係冇諗過人哋係唔認同佢哋既道德價值觀,眼光淺窄得很

nannanma    發表於 19-11-27 12:40
榮盛    發表於 19-11-23 08:21

男爵府

花生蘿蔔 發表於 19-11-22 00:27
你呢句講得好中我心聲呀

你每一句都同我想法一樣

男爵府

Yeungirene 發表於 19-11-21 16:03
回覆 cbeyond 的帖子

黃絲令人反感的特質其中一個係鐘意代表別人,部分醫護就代表醫護界,部分香港人就話 ...

黃絲鍾意代表別人呢下嘢真係反感×10000

搞到而家“香港人“三個字臭晒朵

伯爵府

irischowys 發表於 19-11-21 07:36
我偏向支持警方:
1. 從來唔信太子死人,無名無姓太可笑

講起粗口橫飛呢樣野,我覺得呢場運動發生後真係厳重左好多話說家住大學宿舍附近,停學前經常遇見大學生,佢哋三唔埋兩句就夾隻粗口字,男男女女都係咁。。

伯爵府

花生蘿蔔 發表於 19-11-22 00:27
你呢句講得好中我心聲呀

Me three!!!
嗰種完完全全的歪曲簡直以為自己入左第三度空間

男爵府

kimmama 發表於 19-11-21 10:47
以我之前既認知。你以上所講既行為係後果,前因大至都係個d。

燒人個下係真係好過分。

我唔係好同意你嘅因果論,你有無睇台灣資深媒體人士果個視頻?我好同意佢,對政府有唔滿,可和平上街可投票選議員來改變。從砸立法會、向警察開戰之時,示威者已做錯。我六月就有對視頻,真係有人掟嘢警察先開槍,所以我認為暴力的源頭都係示威者。

退一步講,即使你覺得政府或警察係源頭,打砸商鋪、毀壞港鐵、堵路、掟汽油彈等等都係好錯,係違法嘅。別人做錯嘢都唔係我哋犯錯嘅理由,係未?三萬警察,一定都有人有錯,但你睇下國際慣例,警察執法邊有斯文方式呀?香港警察都好克制啦,所以先放走好多人,到而家都咁亂。

(未完,見下貼)

男爵府

五大訴求真係缺一不可?你哋反修例都係為維護香港法制。如果特赦暴徒,咁仲有法治嗎?如果一群人有要求就都要滿足,咁即係人治唔係法治,係好可怕。你幾個月你都見到啦,人性有幾可怕,個個覺得自己有良知,咁就私了,點可接受?

而家社會咁分裂就係以為藍黃雙方溝通唔到,個個都覺得係對方錯。其實點會自己無錯?無人肯認呀。如果都好似你咁會自我反省,會去了解對方想法咪天下太平?

我寫咁多都係希望能幫到你,希望你都可幫手溝通,希望大家幫到香港。攬炒最傷嘅一定是平民,唔好繼續做傻事。

水晶宮

BOLOOIL 發表於 19-11-21 23:56
哈哈哈,我好想答,可惜你只問樓主。

始終有人此地無銀三百兩,恨恨兜巴星咗佢自己一下

侯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

我睇晒廿幾頁。。。好多jm 同你講道理。。如果你都係覺得所有問題係警察的錯。。我諗無野需要同樓主再講

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

cbeyond 發表於 19-11-21 12:22
只係唔明,現在破壞到香港咁是誰?
放火燒活生生的人是誰?
黃c有出聲說句暴徒錯嗎? BK唔見到

嗰啲所謂和平嘅member…………以佢哋嘅思維
人哋嘅錯,係大錯特錯
佢哋嘅錯,要別人「一笑而過」

所有嘅破壞同欺凌滅聲,都俾佢哋美化成「違法達義」
完全無視大規模破壞設施(焚燒垃圾雜物,搵食車釋出嘅二噁英會隨風飄散),影響生計(佢哋自己又唔罷工),以至視人命如草芥,只要佢哋喜歡就為所欲為…………都仲盲撐,只可以講,那些「孩子」要入獄的話,佢哋嘅罪過俾「孩子」更大

複式洋房

回覆樓主:

個盲點就係你自己係甲甴,自己都唔知

珊瑚宮

hohinmama 發表於 19-11-22 13:05
嗰啲所謂和平嘅member…………以佢哋嘅思維
人哋嘅錯,係大錯特錯
佢哋嘅錯,要別人「一笑而過」

認同
呢個post交過手的個3件黃c, 是要你講出警察錯。
話反暴力, 但只係認同佢自己認為的暴力, 就是警察。
3件都唔敢直接答學生是暴徒, 問多2句就發難渣(3件都係)。
個事實講俾大家知, 黃c係心盲, 冷血, 自私自利。
暴徒學人講因果, 暴徒&黃c孽一定唔小 因果循環, 大家放眼將來

大宅

其實唔係不同政見問題係關乎到人性,黃絲聲稱追求係民主,但就要求攬炒,呢個係咩民主,暴徒所做既全部都係破壞,要用破壞去達到自己既訴求。

伯爵府

2018復活節勳章

cbeyond 發表於 19-11-21 20:04
黃c真係無恥
又要扮有理, 但永遠是歪理
永遠唔敢講出事實

up to u as u are MI

珊瑚宮

大肉兒 發表於 19-11-22 19:31

黃c無恥 黃c無恥 黃c無恥 黃c無恥
黃c無恥 黃c無恥 黃c無恥 黃c無恥

伯爵府

而家科技真係好發達,如果你想知道一件事嘅來龍去脈,睇多啲聽多啲不同意見,不要偏執一面倒的資訊。
我覺得其實視乎你心中有冇一個原則/底線,人人都有不同,在良心道德及法律上應該係大同小異。無論你嘅政見係如何,希望都唔好極端化就可以。
我有個朋友當佢睇到暴徒打市民時,佢覺得市民好悲好慘,點解暴徒要咁做;當佢睇到警察嚴正執行拉暴徒時又話最終嘅幕後黑手係班黑心人,年輕人係無辜的,點解要班年輕人受罪。佢就是極易被騙被影響的人,沒有主見之人。
香港變成咁原因好複雜好難一時三刻徹底解決到,但我們的生活也必須努力繼續下去,不要被負面/仇恨情緒影響生活。

大宅

大肉兒 發表於 19-11-22 19:31

200幻又發作

男爵府

回覆樓主:

樓主,我只想回應一下對「多人自殺」既睇法。
其實香港最少有100萬人既精神是不健康的(呢個你可以上網搵吓啲新聞)。
而精神有問題加上近呢幾個月社會既氛圍所影響,多左人自殺,其實一啲都唔奇架。
唔好人地send出黎就信,自己睇完都要過一吓,再作思考。

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

kimmama 發表於 19-11-21 04:01
呢排好攰, 去到邊身邊都係講香港發生緊既事..
老老實實, 我係一個黃絲但同時亦會不斷抽離自己既角度去理解 ...

其實每一個行業都有枯枝,但咁係咪代表3萬警察都係你地口中嘅黑警?我深信香港嘅法治,如果警察犯法,亦難逃法律責任,但暴徒嘅破壞,私了係影響緊民生,影響緊全香港嘅人,你地口中嘅民主係順我者昌,逆我者亡,一個咁嘅民主自由你接受嗎?呢一件事根本已經比有心人騎劫咗,變哂質,我地唔須要你撐警,但最起碼唔好做幫兇,就係有太多人口裡說不,身體卻很誠實,什麼齊上齊落,罷工罷課,我所知所見嘅只有口裡,網上去煸動人而又好勤力咁返工嘅黃絲,希望你可以抽身去睇清楚事實,佢地口中所謂嘅強姦,性侵,被自殺,射爆眼。。。

yan513    發表於 19-11-23 11:32

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

kimmama 發表於 19-11-21 04:01
呢排好攰, 去到邊身邊都係講香港發生緊既事..
老老實實, 我係一個黃絲但同時亦會不斷抽離自己既角度去理解 ...

有邊一樣係有確實證據,相反,上水伯伯同馬鞍山李生就係鐵一般嘅事實,希望幫到你

首頁

尾頁

跳至