自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

kapobo123 發表於 24-5-1 17:55
就係無車無$!
送兩條老爺返去就搭的士, 跟住同我同細路返屋企就搭地鐵!闊佬兩條老嘢自己慳餐死!大伯一家 ...

其實可唔可以同你奶奶講話老公冇做嘢,或者最近搵少咗,家用要扣一啲?

例如比開$10,000 ,依家得$7000
咁你哋咪至少慳咗$3000,到月尾奶奶要claim其他錢,未攞呢$3000出嚟俾佢claim囉!

珍珠宮

D..D 發表於 24-4-30 18:48
如果我係你奶奶角度
有子如此,夫復何求
擔米恩, 抖米仇

比d 多, 人哋會開心, 比得多, 人哋開始有期望
期望落空, 就成仇人

珍珠宮

回覆樓主:

係你老公縱容佢父母,大伯都無錯,佢唔似你老公要爭做大好考順愚忠仔,做返應做就算,點解奶奶只問你老公,當然啦,一開聲幾千幾千咁比,提款機都無咁易。
要鏟鏟你老公,佢自己唔可以同佢媽講,成頭家要養,唔比得咁多,仔女大啦開支都大。

大宅

nobodyfool 發表於 24-5-1 16:45
仲有,雖然我知你好討厭兩老,但又唔需要叫人老野呀??佢哋點計冇係冇血緣既親人,你媽咪若果俾新抱嗌老 ...
首先, 我媽乜都自己做為仔女孫撲心撲命, 唔似6299乜都麻煩人乜都唔做,
我媽我俾唔俾$佢都無所謂寧願自己慳, 唔似兩條老嘢俾完$仲要乜都同你claim乜都要你買只顧自己理得你死!
6299係廢老老嘢係事實!

20170101    發表於 24-5-1 19:02

子爵府

kapobo123 發表於 24-5-1 18:25
首先, 我媽乜都自己做為仔女孫撲心撲命, 唔似6299乜都麻煩人乜都唔做,
我媽我俾唔俾$佢都無所謂寧願自己慳, ...
你只有同自己老公着手,你唯有自已cap 多呢$,佢自己慳就由佢啦

珍珠宮

kapobo123 發表於 24-5-1 17:55
就係無車無$!
送兩條老爺返去就搭的士, 跟住同我同細路返屋企就搭地鐵!闊佬兩條老嘢自己慳餐死!大伯一家 ...
你地要有個戶口幫仔女儲蓄,讀書,生活費,另自己有工作既人工自己keep起唔好過老公手,起碼佢翹起你,你同仔女都可以繼續生活,唔洗咁擔心,
孝順係必需,但孝順到要委屈自已仔女同老婆,真係唔係好男人,唔應該結婚

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

唉,怨氣太大,建議你應該同老公認真傾下

公爵府

kapobo123 發表於 24-5-1 12:32
老公幾十蚊都度住度住, 交學校雜費又牙痛咁聲, 我帶小朋友去上ST又話亂洗$, 自己老母一嘈就幾千幾千咁俾完 ...

你依種情況只有二條路行,一係繼續忍,只要你老公有俾足家用,佢啲錢點洗話之佢,冇眼屎乾淨盲,一係就離婚,反正日日都頂住條氣,咁樣生活落去只會情緒越來越差,你老公同佢家人唔會改變任何野,你亦唔會妥協,何必繼續落去?自己冷靜啲唸下前路點行,你老爺奶奶唔係殺你全家,何必開口埋口想人快啲死?如果你老公咁樣咒你父母,你感覺如何?

大宅

yauki921 發表於 24-5-1 16:14
唔知點講你先明

人地個仔幫呀媽比電話費幾廿蚊係自願 人地個仔請呀媽食飯等呀媽食完拍拍蘿柚走人 有咩問 ...
唔知點講你先明

99呢啲人老奉面皮幾尺厚, 陰啲陰啲逼人就範!
個孫生日乘機叫埋啲無謂親戚逼個仔請埋佢哋, 其實老公都唔鐘意有話99, 不過99當然藉口多多笑笑口又話我係你阿媽嚟㗎哩!

你估我老公開金礦好鍾意請人食飯!?之前62要做檢查99又想問老公攞$, 我老公話佢點解你寧願啲$請人食飯都唔俾佢做檢查?

你有你話佢, 99繼續面皮幾尺厚隔一排又問你攞$, 隔一排又陰啲陰啲屈你請人食飯.

我見佢哋個group99話“仔想約你哋食飯, 唔係問你哋攞$, 唔係要你哋請”你話幾肉酸?結果梗係請佢啦!

男爵府

回覆 kapobo123 的帖子

樓主,完全明白你苦況,但係呢度全部都係99,你要圍爐都係去第二度啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

你媽你媽你媽
你媽還你媽
又唔係你老公個呀媽
憑咩要同你呀媽一樣?
你媽有無幾層樓比你繼承呀將來?
你老公可能謀緊你6299副身家先成隻狗咁聽話
你又乜都唔知
小財唔出大財點入丫
咁唔中意就咪揀個咁既人做老公啦

男爵府

回覆樓主:

同情樓主,同你老公傾下啦。
傾唔掂就管好自己的錢,俾個仔用治療方面。

伯爵府

english1221 發表於 24-5-1 19:03

樓主,完全明白你苦況,但係呢度全部都係99,你要圍爐都係去第二度啦 ...

呢度唔係多99

呢度係多聖人啫

大宅

你同你老公商量咗屋企嘅開支,如果佢比足夠你,你就唔好理佢點樣對佢阿媽同佢阿爸,咁樣可以減少磨擦

大宅

你唔好理佢阿哥點樣對佢阿媽啦,呢啲嘢唔關你事,因為佢阿媽都唔出聲,點樣到你出聲啊?

大宅

回覆 qpalzm 的帖子

其實又唔關聖人事嘅,只不過佢嬲得滯,講嘢口沒遮攔
佢而家喺新抱嘅角度,如果將來佢係奶奶嘅話,就未必咁講

大宅

你冷靜啲先啦,可能第日你個仔都咁孝順你呢
可以孝順都係一件有福嘅事

有啲人想孝順,但佢啲父母已經唔喺度

子爵府

kapobo123 發表於 24-4-30 18:28
奶奶死好命, 老爺爺奶奶兩條老嘢一早退休跟住乜都唔做, 老公讀大學都要自己賺錢讀.兩個仔個個月夾埋俾兩萬 ...

其實如你 C6睇清,你就唔會咁辛苦

子爵府

wingyaumama 發表於 24-5-1 19:53
其實如你 C6睇清,你就唔會咁辛苦

孝順都要睇自己能力!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊