時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

回覆樓主:

我係呢個主題問左幾個問題

暴徒若是學生
去破壞社會, 擲汽油彈, 放火燒人, 燒舖, 圍毆市民

是否有錯?
是否要接受法律制裁?
要坐監?

呢個post去到27頁了, 話自己反暴力, 中立的人, 唔該出來答答
麻煩直接答
yes or no

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

csnkennis 發表於 19-11-21 17:30
其實唔好分黃藍,你睇到香港宜家變成咁樣,當你以後會比一啲唔啱佢心意就開人拖,打爛晒啲嘢,放火燒車,你會點 ...

係,平民百姓,只想好好過生活
我媽咪拜神,每次聽佢第一句:天下太平,風調雨順,國泰民安
以前不解……心諗使唔使咁誇,而家明白,佢哋經歷過戰亂(日侵,雖然好細個,但艱辛日子歷歷在目),珍惜和平繁榮得來不易,更不甘再遭外侮

學生唔明,點解校長老師唔教
仲可恥嘅係,居然仲有x奸乞求國際幹預自己國家內政

子爵府

cbeyond 發表於 19-11-23 09:11
大家見到暴徒咁破壞香港, 傷害市民, 激動咁講啫。
專登就去襲擊警察, 圍毆市民, 呢d就真係想人死
上得暴亂 ...

多謝你係一個唔會一心挑釁人既藍絲。

好几個一黎就塭交嘈都無野好講。

佢地根本唔會試下了解另一d諗法。真係難免惹起紛爭。

珊瑚宮

kimmama 發表於 19-11-23 10:13
多謝你係一個唔會一心挑釁人既藍絲。

好几個一黎就塭交嘈都無野好講。

我接受每個人有自己選擇權, 係藍, 係黃都無問題。
但前題下唔可以違法, 傷害別人。
現在香港的暴徒就正正做緊呢些事
錯的, 唔係話你係咩顏色就盲撐下去。
既然講得大家都係香港人, 點解暴徒可以去傷害其他香港人, 破壞成個香港
邊個俾權暴徒去執行呢?
有人話200幻, 咁餘下的500萬贊成嗎?
依然有人覺得無錯, 不斷幫暴徒搵籍口, 去美化暴行。
真係愛自己居住的地方, 唔會想去破壞, 亦唔會鼓吹/贊成別人去破壞的。

tammy_my    發表於 19-11-26 10:56
yan513    發表於 19-11-23 11:43

大宅

kimmama 發表於 19-11-21 04:47
回覆 ada.sfng 的帖子

原帖係咪講得唔清楚?
其實妳唔想嗌交,咪唔好回應囉。又要回應又話人唔認同妳,咁即係只有認同先可以覆啦?咁開 post 做咩呀?

珍珠宮

2024年龍年勳章

CC1965 發表於 19-11-23 09:48
樓主帖內就有屈人,浮屍香港從來都有,你話警察暴力,唔該看看這幾日自己從理大行出來的暴徒,邊個被警察 ...

對!

侯爵府

cbeyond 發表於 19-11-23 10:26
我接受每個人有自己選擇權, 係藍, 係黃都無問題。
但前題下唔可以違法, 傷害別人。
現在香港的暴徒就正正 ...
顏色立場大家自由啦,你鐘意點你唔好影響人你自己搞掂,
難聽d講你鐘意叫雞,比足錢,有人願意,我雖然唔鐘意你咁做不過都覺得你有自由,,
家陣個問題係黃人霸道,
強加自己意願逼人,
用暴力手段比逼其他人,
相對,雖然藍人可能老土平庸,不過佢平庸老土唔阻人,最多煩仲比人笑,,同暴力拍埋,你話邊d得人驚,,,

侯爵府

「不割席」「缺一不可」即講到明
「盲撐」「唔會傾」,
所以成日話「沒回應」係笑話,係要指定答案,
「不割席」係沒打算反省,,
所以,你估你自己真係黃人?

子爵府

cbeyond 發表於 19-11-23 10:10
我係呢個主題問左幾個問題

暴徒若是學生

我答。

是否有錯? 有
是否要接受法律制裁? 要
要坐監? 要

呢個post去到27頁了, 話自己反暴力, 中立的人, 唔該出來答答

子爵府

榮盛 發表於 19-11-23 10:42
「不割席」「缺一不可」即講到明
「盲撐」「唔會傾」,
所以成日話「沒回應」係笑話,係要指定答案,

做邊一邊既人都唔可以唔清醒。興幸你都係其中一個肯討論既人。

你睇下d回覆,对立既都唔係個個理性,d人根本接納唔到人哋會想多了解多討論。我作為一個黃絲睇到嘅嘢梗係根據我所相信嘅事寫出嚟。佢地劈頭一句叫你去死叫你曱甴話你扮中立,咁仲有咩好講。社會嘅分化唔多唔少都係靠呢啲人所賜。而呢d人黃藍都有。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

hohinmama 發表於 19-11-23 10:13
係,平民百姓,只想好好過生活
我媽咪拜神,每次聽佢第一句:天下太平,風調雨順,國泰民安
以前不解…… ...
同意,天下太平,國泰民安,是所有市民所想

歷代都是天下漢奸何其多,
捉完一個又一個

珊瑚宮

kimmama 發表於 19-11-23 10:43
我答。

Good, JM仲分到是非黑白。
我會講, 需要太介意其他人言語, 最重要自己識得分析什麼是正確。
守法, 反暴力, 係正常人要做, 要知的

yan513    發表於 19-11-23 11:44

大宅

回覆 melisa 的帖子

一向覺得黃人比較情緒化粗暴,藍人比較理性冷靜,但最近發現其實藍人已忍無可忍,輕則在Bk自衛反擊開始侮辱黃人(包括我自己),更甚者街頭互擲磚塊,是否睇得暴力場面太多被感染?係時候反省檢討一下自己,否則以為yc被人洗腦嘅同時,自己可能成為另一隻棋子,因為美國只想香港亂,無論藍絲打死黃絲,抑或黃絲殺死藍絲,對金主而言已大獲全勝。

yan513    發表於 19-11-23 11:45

子爵府

muimui2 發表於 19-11-21 09:05
讀書時曾經讀過:「人係傾向相信自己相信嘅嘢」。即係如果一開始已經take side, 好容易只會相信對自己嗰邊 ...

從6月開始,因為我不太信傳媒,所以就兩邊都睇,包括:東方、文匯、環球時報、01、連登、各行各業罷工telegram 谷........綜合來考慮。
但很快,我已得出結論,黃人那邊基本上是構建在謊言之上。

最初黃人都好有道德底線,譴責衝得太暴力的同路人,後來可能見效果唔好,想升級,但升不了。就推志鐵跳閘,務求打破守法香港人的道德底線,破窗效應下,自始暴力節節升級。

複式洋房

其實有班香港人唔願做中國人,鍾意做美國狗英國狗咪去移民做二等公民囉,點解係都要用盡所有方法去反中亂港,仲要迫其他人一齊做外國奴?

子爵府

Jone_kuok 發表於 19-11-23 11:19
從6月開始,因為我不太信傳媒,所以就兩邊都睇,包括:東方、文匯、環球時報、01、連登、各行各業罷工tele ...

我目睹的第一個謊言是:有學生示威者回家和媽媽吵起來,衝動下打了媽媽,媽媽報警。其離家出走。上連登哭訴,有人安慰。有人安排主所,有人話準備文宣,話是藍絲打媽媽。

結果,第二日新聞,真是各報都出藍絲少年政見不同打媽媽......

子爵府

Yeungirene 發表於 19-11-23 11:16

一向覺得黃人比較情緒化粗暴,藍人比較理性冷靜,但最近發現其實藍人已忍無可忍,輕則 ...

多謝你有句中肯說話。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Yeungirene 發表於 19-11-23 11:16

一向覺得黃人比較情緒化粗暴,藍人比較理性冷靜,但最近發現其實藍人已忍無可忍,輕則 ...

會反省的自會反省
不願意的,說萬次都徒然

珍珠宮

好媽媽勳章

melisa 發表於 19-11-23 11:26
會反省的自會反省
不願意的,說萬次都徒然

樓主只會認同同佢一樣意見嘅人,反省,呵!

大宅

回覆 kimmama 的帖子

我相信大部份人只想將犯法既人繩之以法!

首頁

尾頁

跳至