時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

kimmama 發表於 19-11-23 08:32
我無講過個d自殺/死人係警察做。但警方決定無可疑就令人好可疑。

另外,我一早表明我係黃絲,但理大件事 ...

點解一定要有可疑?

無任何一個家人走出嚟搵仔搵女,全家被滅口?

大宅

榮盛 發表於 19-11-23 10:42
「不割席」「缺一不可」即講到明
「盲撐」「唔會傾」,
所以成日話「沒回應」係笑話,係要指定答案,

這些口號根本就系弱智,竟然話出自自稱受過高深教育的人。

大宅

回覆 kimmama 的帖子

要澄清一下:我只會反省自己會否變得偏激仇恨,因為我見到黑衣人眼神兇狠好恐怖,但我相信自己永遠唔會變成黃絲,除非有藥物令我無咗分析能力。每個人都可以有自己政治立場,但因為政黨嘅謊言而被誤導決定錯誤,是不公平的。

珊瑚宮

Yeungirene 發表於 19-11-23 11:16
回覆 melisa 的帖子

一向覺得黃人比較情緒化粗暴,藍人比較理性冷靜,但最近發現其實藍人已忍無可忍,輕則 ...

又唔可以咁講
以往只係破壞, 學黃話齋是死物
現在已經去到燒人, 死人
黃c仲講雙方有錯, 被燒的扮野, 自己仲行到
正常人點會嬲呀
唔嬲, 唔正常添
反而就唔好學暴徒咁, 以暴易暴
唔好令香港更亂就真
美國想要係中國出解放軍, 武警鎮壓, 香港股市賺一大筆
香港死唔死人, 邊會理會呀
係班無腦學生仲覺得美國會幫佢地啫

子爵府

kimmama 發表於 19-11-23 10:49
做邊一邊既人都唔可以唔清醒。興幸你都係其中一個肯討論既人。

你睇下d回覆,对立既都唔係個個理性,d人 ...

你有冇睇6,7月時其實好多jm肯理性同你們黃絲討論的,但過咗咁耐,大家承受咁多壓力,聽了黃人大量謊言歪理,受黃人不斷挑釁恐嚇起底,今天黃人居然要求他人理性討論?係咪太自私,太自我,太過份?
我自己而言,我已與深黃人士絕交unfriend,淺黃唔向我講太多都可以吹水食飯,但唔會深交,我自己轉捩點係我認識嘅一個朋友被人渣私了,當自己接近嘅朋友受暴力傷害嗰種衝擊真係好大,唔係乜理性討論嘅文宣可磨滅

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

對於罪行,並冇中立, 道理就係咁簡單。

話日警察濫用暴力,冇捕暴, 就冇暴力。 比人拉覺得比人濫暴, 唔該用正常途徑去投訴, 好肯定講, 係暴力現場, 已經係暴力的一群。

至於濫捕, 一樣, 係暴力現場, 被補係應該,被捕並沒有判罪, 冇罪行拍咩被捕。

仲講得出呢班邪惡的暴徒稱呼為“示威者”, 本身已經做唔到中立。 因為事實係呢班係一群不節不扣的暴徒。

子爵府

邊度見到赤裸跳樓/浮屍/棄屍?我淨係見到伯伯比暴徒用石頭掉中死咗,開解你?我都想你開解下我地,點解可以指鹿為馬,黑白事非不分?

大宅

回覆 cbeyond 的帖子

係,無論背後政治理念對或錯,佢哋d謊言及卑劣嘅行為令人好討厭,尤其文宣成日侮辱人係豬,我真係忍唔住。

珊瑚宮

Yeungirene 發表於 19-11-23 12:09
回覆 cbeyond 的帖子

係,無論背後政治理念對或錯,佢哋d謊言及卑劣嘅行為令人好討厭,尤其文宣成日侮辱人 ...

當然明白, 我都經常鬧爆曱甴
呢期學人講因果, BK黃c幫手傳緊
好心啦, 連咩係因果都唔知就傳, 好多黃c真係心盲
因果, 係你自己因, 結自己果
豬噏到政府是因, 迫佢地做出結果來。
除了低智, 搵唔到其他形容到

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

其實大我相信大部份你地口中所謂嘅藍c本來都應該係沉默的一羣,如果黃人只係和平遊行,什至乎靜坐,絕食,唔破壞,唔影響一般市民,講真,我地係唔會出聲,仲或者可能支持你,你地所講警察冇編號,蒙咗面,所以揾唔番係邊個,其實,理智小小都知道只要你有證據,根本冇可能揾唔番,每一個警員要喺乜位置全部有紀錄,至於,你地所謂嘅屍體發現,好老實,香港經常性都會有,只係平時冇事發生,冇可疑嘅傳媒唔會點報道,如果真係有可疑,換轉你係家屬,我相信比任何利益你,你都唔會唔出聲,15歲少女事件,人地媽咪已經講咗個女唔係被自殺,但黃人仲不斷利用呢件事去搞事,

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

kimmama 發表於 19-11-23 08:19
認同。亦唔可以將全部個案推哂落黑警到。只係有某一些特別可疑,例如全裸跳樓個自殺手法好不尋常。

周同 ...

咁其實有冇諗過人地媽咪感受,當然,佢地唔會啦,因為佢地覺得個阿媽都係假,我可以話比你知一樣嘢,就係呢幾個月嘅事件已經觸發咗好多人嘅情緒病,我所知嘅我朋友個女真係因為咁而跳樓,當然,亦都係其中一位你地話被自殺嘅人,不過,澄清嚟都冇用,因為連阿媽出嚟你地都可以覺得係假嘅,咁仲有乜好講,同埋,講真,如果真係你地所謂嘅被自殺,我相信根本唔須要多此一舉去令條屍出現,如果真係咁黑暗,政府一車車上國內,呢啲人只會係當失蹤人口,洗乜搞。咁多嘢出嚟比你地咬住唔放

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

kimmama 發表於 19-11-23 11:25
多謝你有句中肯說話。

仲有,我想話比你知你地成日話唔對等嘅武力,咁其實你又知唔知暴徒用緊啲咩去襲擊警察,磗頭,汽油彈,漒水呢啲直播出哂街已經唔須要講,你又知唔知佢地啲手套同鞋全部都加咗刀片,你地喺畫面見到佢地用傘陣去抵抗警察,我又話比你知,傘陣下面佢地係用鐵通,利器插緊警察隻腳,或者,你可以唔相信,但我可以好肯定話你知呢個係事實,其實點解唔諗吓5個月之前,乜你地會話警察係黑警咩,當然,可能有時有某啲警員真係用力咗,但將心比己,每一日工作最小都起碼12-15個鐘,最長試過4,50個鐘,每一分鐘都比人辱罵,挑釁同襲擊,請問你地仲想警察同你地講唔該,講多謝嗎?

珍珠宮

好媽媽勳章

03poshan03 發表於 19-11-23 12:45
仲有,我想話比你知你地成日話唔對等嘅武力,咁其實你又知唔知暴徒用緊啲咩去襲擊警察,磗頭,汽油彈,漒 ...

有d人有事實都唔信,係要選擇懷疑一d未經證實嘅嘢,仲覺得自己好有見地

嗰班「人」徹頭徹尾都係暴徒,即使用武力拉佢哋亦係天經地義

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

kimmama 發表於 19-11-21 04:01
呢排好攰, 去到邊身邊都係講香港發生緊既事..
老老實實, 我係一個黃絲但同時亦會不斷抽離自己既角度去理解 ...

我從來都冇試過咁好心機打咁多嘢去回覆,只係我見你真係舊bk會員,而你起碼都仲有一絲會反省,我先希望可以盡我嘅能力去令你嘗試跳出黃人嘅思想世界再去睇呢件事,唔期望你撐警,我只係知道如果冇咗警隊守護住香港七百萬人,香港早就沉淪,什麼有案底只會令你人生更精彩,什麼犯法係為了守法,什麼有案底唔會影響你揾工,你又覺得呢啲係乜道理,我地要嘅嘢好簡單,出街唔洗驚邊度又搞事,驚返唔到屋企,講自己想講嘅嘢唔會被起底,唔會被私了,唔想見到一個廢墟嘅香港,犯法就要接受法律制裁,唔理你係幾多歲,咩身份都好,都要為自己做過嘅嘢負責

tammy_my    發表於 19-11-26 10:25
yuenheimama    發表於 19-11-23 16:45

大宅

呢到好多Jm都分析得好好

我另外想講下年青人
我係一個好中意睇奇案既人
其實世界上一直都係有咁多失蹤,每一日!
香港都唔例外,大部分年輕,好多係離家出走,而家d人攞黎講攞黎關心,做籌碼?

而家世界個潮流好似就係sell年青人救世界咁!
香港班人專搞市民,你估佢地真係欺善怕惡咁簡單?佢地根本覺得係我地d廢中廢老搞成佢地今日咁,要打救我地呀!

tammy_my    發表於 19-11-26 10:26

男爵府

我都講咗冇一邊係個個都無錯,點可能個個理性?呢個貼係未大部分姐妹都同你講道理?你如果喺街同堵路嘅黑衣人講道理會點?你有無睇到有幾多平民只係移下路障就俾人砸車俾人打?你都承認違法人應該坐監,大部分警察都係打份工,拉違法嘅人,你睇下其他國家警察拉人,分分鐘暴力過香港警察。

都係果句,睇big picture,而家上街做緊違法嘢嘅究竟係邊個?唔好講乜政府迫佢d,佢d害緊市民呀!

侯爵府

人從來都係有情緒,點解大家咁反對細路出場,就係知道細路年紀細更加難控制自己,
到今日,成個香港全部我唔妥你你唔妥我,,我都有post過同d老友反面,,咁其實有意思?,,
你會見到,
黃人直接同暴力破壞一早出現,群眾運動過界打爛嘢其實好正常因為群眾人數多激情下好難控制實會有破壞,不過個問題係見到破壞,組織者唔係反省而係軟銷,甚至美化,,我7月完全轉態,因為見到衝入立法局打爛曬然後個焦點係「放低20蚊買汽水」,,唔好咁低b啦,
挑釁說話係個先開始講?咪有真道書院助理副校囉,,
邊個抹黑先呢?咪有盲眼女同鋸燈柱囉!
邊個郁手先呢?挑釁還挑釁,話人蟲類咒人還咒人,一邊得個講,,當然要好道德咁講咒人都唔啱,不過黃人真係郁手掉磚,掉汽油彈入警察宿舍啊,,咁邊邊暴力d邊邊衰d呢?
咁多資訊,我而家唔多理,淨係信我親身見到o既嘢,同事實,我經歷d嘢我自己知道,
汽油彈,阻路,唔比人翻工,燒小巴,襲警,打爛商舖,襲擊市民係真實出現
一直以來,我點睇唔重要,我一定支持同我唔同意見人士出聲,,平衡制衡先至最好,
2012我唔同意不過我支持
2014我唔同意見但仍然支持,
2019june我唔同意見我仍然支持,
2019july,,我轉態,,因為暴力,因為不擇手段,,如果人民支持何須不擇手段何須暴力

nannanma    發表於 19-11-27 13:03

大宅

2021可愛聖誕B勳章

kimmama 發表於 19-11-21 04:01
呢排好攰, 去到邊身邊都係講香港發生緊既事..
老老實實, 我係一個黃絲但同時亦會不斷抽離自己既角度去理解 ...

好簡單,香港地少人多,做過d咩必定有人知,你諗下點解暴徒燒人掉死人會有証據,你所謂嘅警察打人一樣會比人影到,但死左成過千個人一d証據都冇?暴徒打人掟汽油彈,係民居樓下放火嘅片必定多過你所謂嘅警察打人,但你有冇心去睇?仲要佢地禁止人拍攝都咁多片流出,有心嘅一定睇到
仲有如果你真係想係中立角度諗,我唔知你會唔會同我諗到同一樣野,示威者搞亂香港最大問題係當警察唔得閒時,d隱藏嘅罪犯就會走晒出黎,明顯小罪嘅就周街泊車,重罪嘅我諗你都會諗到...,所以點解多左咁多人“自殺”

tammy_my    發表於 19-11-26 10:34

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

mononoke 發表於 19-11-23 13:11
呢到好多Jm都分析得好好

我另外想講下年青人

講得啱,而且香港有一個好奇怪嘅現象,就係如果嗰期興火警嘅,就會不停有火警新聞,好似而家,除咗多謝某一啲((良心傳媒))刻意去報導呢啲新聞之外,更加要多謝一啲有份去煲大新聞嘅((聽說學家))

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

YuFei 發表於 19-11-21 19:47
而家問題就是世界各地的政府都是不變的,英國美國只可以兩個政黨,二者選其一。可見每個國家都是以穩定為重 ...

多謝你的分享,可以睇到運動觸及更深層嘅問題

哩位姐姐,算罷啦~另一個post佢話「中共唔會聽人意見……因為中國的內政不容別人干涉……」我有請教過佢:邊一個國家嘅內政,想要被他國干涉?因為唔係佢想要嘅認同,被略過了

首頁

尾頁

跳至