時政擂台

跳至

首頁

尾頁

公爵府

引用:Quote:原帖由+tinlong22+於+13-04-25+發表

原帖由 ning.. 於 13-04-25 發表
揭穿辛酸背後的.....另一個故事

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+tinlong22+於+13-04-25+發表

原帖由 我係c奶 於 13-04-25 發表
我Fd同我講,舊時d工人仲好高人工時,好多,都去大6包二奶,所以深圳有個二奶村

...
咁又唔止佢地嘅

裝修,地盤,運輸都好

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 我係c奶 於 13-04-25 發表
我Fd同我講,舊時d工人仲好高人工時,好多,都去大6包二奶,所以深圳有個二奶村

...
29串

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:tinlong22+發表於+13-4-25+20:41+htt

原帖由 DoReMi媽媽 於 13-04-25 發表
唓~佢哋初初夠話冇2萬啦, 得萬零之o麻, 而家又話有2萬呀? 咁到底邊個一直講大話, 資方定工人?
...
罷工愈耐市民就愈知道真相,前言不對後語!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20130426/51372364

貨櫃碼頭工潮其中一間外判商高寶,剛剛發表一封致勞工處處長卓永興的公開信,表示遣散全體員工涉及170人,總遣散費達到1,100萬元,最高一筆遣散費最高39萬元。高寶負責人劉國安在信中形容是「足見我們克盡己任、務求讓員工在這轉變中拿到應得福利之心」。
劉國安稱4月22日已向全體員工以掛號信及電話短訊通知結業安排,而員工加入其他公司,仍會照付遣散費。
高寶貨運服務有限公司結業通知全文:
卓處長:
我司決定於本年4月30日正式結業,並遣散全體員工共170人。我司營運十數載,向來奉公守法,敬業樂業;如今結業,也將按勞工法例遣散所有員工,包括其應得工資、遣散費、強制性公積金等。估計遣散費總數約港幣1,100萬元,而最高單一遣散費款額高達港幣39萬元。足見我們克盡己任、務求讓員工在這轉變中拿到應得福利之心。
我司已於4月22日向全體員工以掛號信及電話短訊通知有關公司結業的安排。我司亦已通知員工可由即日起隨時加入其他公司,其遣散費仍照數支付。
對於我司僱員,他們大部分在公司已工作多年,經驗豐富。我們將會盡力替他們謀求其他僱主的僱用和出路,我們得悉香港國際貨櫃碼頭亦已積極協助聯絡其他外判商,鼓勵招聘這批員工 。
多謝勞工處在這段艱難的期間一直從中斡旋協助,雖然我們最終未能與罷工工友達成共識,但大家的努力應該是有目共睹的。
能夠在香港港口發展最輝煌的歲月作出過貢獻,我們深感自豪。我們期望員工早日投入新工作,繼續安穩生活。
高寶貨運服務有限公司 劉國安

好彩班工人仲有遣散費

天朗氣清

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

WChan 發表於 13-4-26 02:23
罷工愈耐市民就愈知道真相,前言不對後語!!
正如霍建寧話,公司發的聲明具有法律效力,不能作假,大家選擇信邊個?

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

tinlong22 發表於 13-4-26 14:25
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20130426/51372364

貨櫃碼頭工潮其中一間外判商高寶,剛剛 ...

睇以上聲明, 人地唔似有打算借屍還魂, 真係一心結業落得清閒.

如果好似之前有d人講到咁好搵咁好賺, 高寶就唔會情願賠錢都唔玩啦!!

希望班工人醒下啦!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

WChan 發表於 13-4-26 15:09
睇以上聲明, 人地唔似有打算借屍還魂, 真係一心結業落得清閒.

如果好似之前有d人講到咁好搵咁好賺, 高寶 ...

如果有人用1100萬黎借屍還魂的話
個個人一定係傻既...

天朗氣清

公爵府

回覆:tinlong22 的帖子

你好攪笑

首頁

尾頁

跳至