跳至

首頁
12345...22

尾頁

洋房

Re: 徵 孫方中小學 夏季及冬季校服

Hello! 各位媽咪:

我都有問校車公司, 我屋企要7點上車, 但是都覺得早, 頭一個月會試試自己送, 如果真是好趕, 才考慮校車.
不過亞仔日日都是7點10才起身,遲d真係唔知點算?
係呢,唔知其他媽咪, 會唔會比小朋友帶食物小息時間食, 我怕亞仔唔夠時間食早餐,甘早又無胃口,會肚餓? 知唔知幾點食飯?

別墅

winkdex
嘩,妳小朋友要咁早上校車架!

軒軒世界
我諗都會好似妳咁, 唔撘校車,自己同小朋友返,而且又可以睇埋佢地早會.
小息我會預俾D食物俾佢,肚餓就食,上次個職員話,上午校放學,全日班就食飯, 約12:30到,妳自己送飯定係學校訂呀?

大宅

Re: 07年度-孫方中小學*人氣*集中地 ....

baby.baby,

嘩!換咗甘正嘅Topic嘅!

Happy媽�軒軒世界,

根據依家嘅時間表,上午應該有兩個小息,
9.50 同 11.10。
食飯就會係12.30。

係呀!要預備食物盒,等佢地可以帶d零食小息食呀,
佢地會好開心,一小息就打開個盒,交換零食架!

洋房

Happy媽,

奶奶話自己整飯盒送去學校, 因為她在附近住,而且她覺得亞仔一定唔會食完,與其浪費,不如自己整,老公和姑仔也覺得比奶奶有些工作做,唔會無聊.
但擔心(一)奶奶一定會整亞仔鍾意嘅食物,即是唔是均衡飲食,好想亞仔試試其他食物 (二)亞仔見同學仔個飯盒多元化,即是日日唔同,難免比較下去,我覺得佢會要求食學校飯, 驚奶奶唔開心. 都幾麻煩

洋房

Marco-ma,

hi! 妳通常會預備什麼小食, 妳小朋友會不會在屋企食完早餐才返學?

別墅

係ar
如果遲下再多d人又換名
催旺個場佢 .. xdxd

Marco-ma 寫道:
baby.baby,

嘩!換

大宅

軒軒世界 寫道:
Marco-ma,

hi! 妳通常會預備什麼小食, 妳小朋友會不會在屋企食完早餐才返學?
我通常會帶D面包,蛋糕,餅餅,有時會帶D水果,我個仔朝早起身唔係好肯食野,所以都會預備多少少,有時佢會請D比同學食

baby baby,
你個topic名愈來愈正

別墅

baby.baby
個名又幾正喎!

軒軒世界
妳就好啦!有奶奶送飯,我諗住俾佢自已帶,

marco-
妳地小朋友考完試,可以嗎?

上午巳經有2個小息,唔知下午有冇呢?
我諗住俾D生果,麵包,餅乾........佢食咋!當然耐不耐俾D零食佢啦!

男爵府

各位你地好,

嘩!!好耐無上來,
多左咁多家長上來交流,
仲開多左個topic添
我有2個仔在sfc,多多指教

大宅

kfwong,
真係好耐冇見你啦!得閑多D上o黎啦!好熱鬧呀!

大宅

呀!kf wong, 你終於返嚟啦 .....

winkdex / happy媽 / 軒軒

你地俾小朋友d零食好正氣喎,
生果/蛋糕/ 包 / 餅 ~ 我果兩隻實投訴!

佢地真係帶零食架:樂b薯條 / 蝦條 / 朱古力熊仔餅 /
麥提沙 / 薯片 / 糖 .....
我會拆開哂d包裝,就甘放落個食物盒度,
佢地一打開就食得囉!

我就好堅持,小朋友一定要食早餐先返學!
真係食唔落 ~ 食兩塊餅仔都好過無,慢慢培養佢食多d囉!

聽過有d媽咪講:有d小朋友午飯時,餐餐都成盒飯唔食扔咗去,佢阿媽都唔知!

如果安排到,梗係自己送飯好d,起碼知佢每餐食餘幾多,
到第時佢真係想訂學校d飯,我先再考慮囉!

至於均衡飲食呢個問題,你當佢食哂學校個盒飯就均衡囉,但小朋友要揀起上嚟,咪一樣會唔食!都係要自己跟多d,
平時你對住佢果陣做功夫架啦! :lol:

大宅

Happy媽 寫道:
marco-
妳地小朋友考完試,可以嗎?

Happy媽,

哈哈!Marco 仔d成績“可以”架啦!

我收貨啦 ∼ 因為大家都有努力過,
睇得出佢做份卷時係有盡力囉!

你唔駛太擔心嘅 ... :-P

洋房

各位媽咪,

您好! 請問大家點樣幫小朋友學習講普通話? 我自己也不靈光, 怎辦呀? 請大家賜教.

男爵府

Marco-ma,
我個小豆漿同marco仔一樣,
要帶樂b薯條 / 蝦條 / 朱古力熊仔餅 /
麥提沙 / 薯片 / 糖 .....咁喇,

要佢帶生果/蛋糕/ 包 / 餅,佢一定唔食。

講返7月7日個家長會,我果日咁arm輪到要返工,唔可以放假,
我去唔到聽喇,我老公會去,
但佢份人唔會收料,都唔知聽到幾多,
麻煩你聽完,有d乜特別同我講呀!!唔該!!

呀,唔知會唔會講同書院結龍一事呢
咁你有無收到風話結龍後書院有機會轉直資呢
再麻煩你幫手收集下情報呀
唔該晒呀,高級情報員。

別墅

kfwong, marco-ma
七月七日個家長會妳地都有份呀!我以為凈係升小一D家長,
到時見!

男爵府

Happy媽 ,
系呀,7月7日我地收左通告要去開家長會,
二年級都要返全日,所以咪要聽囉。
但我個日唔得閒,要返工,去唔到
到時見唔到lu :cry:

大宅

kfwong 寫道:
Marco-ma,

呀,唔知會唔會講同書院結龍一事呢
咁你有無收到風話結龍後書院有機會轉直資呢
再麻煩你幫手收集下情報呀
唔該晒呀,高級情報員。

啱啱先結龍 ~ 點轉直資呀?中小學要一樣架!

有料實話你知, check PM 啦 :mrgreen:

大宅

大宅

大宅

軒軒世界 寫道:
各位媽咪,

您好! 請問大家點樣幫小朋友學習講普通話? 我自己也不靈光, 怎辦呀? 請大家賜教.

軒軒世界 ,

你問點幫小朋友學普通話 ~ 諗咗好耐,真係答你唔到!

我身邊嘅媽咪10個有9個都唔識普通話,包括我自己!

我諗你由得小朋友靠自己啦!
入得孫小,小朋友遲早d普通話都叻過媽咪架啦,
唔駛甘擔心喎 :-P

首頁
12345...22

尾頁

跳至