論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

都唔知講咩好~

如果個姐姐打我D細路,我寧願冒住被炒的危險,甚或辭工,都會再留呢個工人多一刻

工人姐姐見打埋你D細路、扯頭髮都無事,一定會變本加厲

我無四大長老、亦無人可以幫我湊細路,我上手工人只係借錢,我哋都即炒,寧願過兩個月無工人的日子,都唔想D財仔嚇到我D細路

或許樓主真係有好多難處,就祝你早日可以炒咗呢個工人,俾你的小朋友一個交代

大宅

完全明白樓主冇人幫的處境和無奈心情! 深表慰問! 你個工人好差勁,又冇安全意識,不負責任,大膽妄爲!

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

加油, 樓主. 好彩你小朋友都算大.
等個工人走左, 寄信去入境處投訴個工人. 你有埋警察報案編號,
應該可以釘死佢.

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

回覆:年廿九搞到報警

香港僱主比外國報紙話當人slave, 但點解咁多extreme case係個外傭攪出黎既事就冇人報導? 個政府真係癈

lovableem  我都有同感,點解無人重視香港僱主的慘況,好多都要吞聲忍氣去忍個d不稱職工人  發表於 14-2-5 01:22
carol878  係香港人真係慘,啞子吃黃蓮,有苦自己知  發表於 14-2-2 01:02

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

wanyan 發表於 14-1-30 00:14
除左年廿九,岩岩30號我生日
但依家老公同個仔去醫院驗傷中,因為我地發現個仔隻手,三條兩吋長既魚痕
工人 ...
樓主住邊頭呀?
我覺得香港仲有好多好人
可以守望相助一下
你新工人都係3月到
仲有1個月o者
如果近近地
睇下有冇野幫到手

別墅

請勿孤息養奸.....

別墅

樓主,今日是你生日,祝你心想事成。唔開心的事好快會過去,開心迎接新年!

大宅

我於上年年中都有發生類似既事情, 但並冇樓主咁嚴重.

我買好D魚要工人整比3歲大囡食, 結果佢自己食左仲要講大話唔知條魚去左邊.
其實, 我真係唔介意佢食左, 但係佢要認. 每日午餐囡囡只食白飯+一隻蛋. 做在職媽咪既我冇意中發現左心都痛晒, 喊住返返工公司, 又不可能抄佢.

不過, 由於佢兩次唔小心跌左當時6個月既妹妹落地(都係從大囡口中先知), 及大囡同我講有一次打我大囡仲要佢一個企係廳到大喊, 自己入左房....我就同公司唔做, 原因係以上既情況, 幸好公司體諒, 比我放冇薪假慢慢去揾工人...

感謝上天, 今次比我揾到個我認為90分既工人, 佢已經做左6個月, 我2個囡囡明顯開心左, 特別係大囡, 有時姐姐放假, 佢會問姐姐去左邊, 話掛住佢...

樓主, 我明白妳既感受及顧慮. 我地工作都係想搵多D錢, 目的相信係希望小朋友有好D既生活同開心.

之前個工人成日當我D囡透明, 佢地一D都唔快樂. 當時我就決定都係要小朋友行先, 所以就同公司講唔做...想自己慢慢揾個"好工人"

樓主, 妳既工人真係好差, 我個人認為真係要小朋友行先. 妳要記住點解自己要返工, 目的係咩...

伯爵府

其實警察果邊, 可否先KEEP住個CASE, 遲D唔用佢先告佢.....工人都可以有6年追索期, 點解僱主冇???

工人受虐, 即刻日日上報, 工會攪事借題發揮, 點解僱主受欺, 卻要吞聲忍氣???

做香港人已經好無奈, 做香港僱主更無奈, 有邊個可以幫我地 ??

樓主, 見你情況真係好心痛, 希望你下個工人會好, 加油 !

伯爵府

樓主, 我都好同情你, 不過有D野無得返轉頭, 工人可以唔理少主獨留家中開門出走收埋電話當街鬧主人, 我真係不敢想像如果佢湊細D既唔識講野真係分分鐘打到斷骨無命, 我仲點信佢帶小朋友去上興趣班?

如果係我, 都會同公司傾下可唔可以帶D野返屋企做, 無論如何也會有解決方法, 但小朋友要keep住同呢個危險人物一齊一定no way.

你點對工人, 會影響到小朋友的價值觀, 對工人得信任, 和親子關係.

唔好俾機會自己後悔, 工人可以換, 工作可以再找, 親生骨肉無可替代.

大宅

完全明白你的感受。做女人又要爲頭家、又要教仔……我工人10月放假回鄉我已經開始頭痕

子爵府

樓主,而家事態嚴重到唔係諗"忍唔忍"嘅時候嘞。
試諗吓,佢今次可能打到你小朋友自己走落街求救,下次你唔知佢會做D咩架!!!因為佢你個工人知道你無左佢唔得,所以佢唔會怕你。
為左對仔嘅安全,報驚拉佢啦!!!咁做亦可以防止佢之後再出嚟搵食再害人。

大宅

回覆:darichie 的帖子

樓主我都請過工人,兩個女上咗小學後就無請啦,你既心情我明白亦理解,但係,你地請工人都係想有人幫你地照顧小朋友,但現在個工人唔係照顧佢地,係害緊佢地,無論發生咩事,都要以小朋友為先,其他野唔重要,最緊要係一家人齊齊整整,開開心心,唔好為咗d外人,影響咗自己既家庭,尤其是家人既安全

kalonice    發表於 14-1-30 19:45

公爵府

引用:我明但接受唔到如果個個僱主係咁姐姐就會越

原帖由 melomame 於 14-01-30 發表
我明但接受唔到
如果個個僱主係咁姐姐就會越見囂張!
我之前也請過姐姐,黑我面唔show我,我即炒,我也要番 ...
sorry, sent 錯比你

公爵府

引用:除左年廿九,岩岩30號我生日但依家老公同個

原帖由 wanyan 於 14-01-30 發表
除左年廿九,岩岩30號我生日
但依家老公同個仔去醫院驗傷中,因為我地發現個仔隻手,三條兩吋長既魚痕
工人 ...
你的諗法就好似有d剛落來香港投靠老公的女人咁 ,明知自己老公非禮或有机會性侵個女

為左唔失去依靠而不報驚拉佢 無盡你的能力去保護小朋友!
唔好怪我比喻衰 ! 若小朋友因你的軟弱而受更大的傷害的話 ,我相信你必定後悔一世
jm,這世上無顧主會比員工當狗咁鬧的 ,請做返個人!

珍珠宮

好明白,但姐姐虐兒,一定唔會忍,會即炒。你大仔已經嚇到要走出街,仲要留個炸彈在家?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

嘩...我實會嬲到想C了

伯爵府

引用:事情係甘:1.今日上午10點,收到一個唔識既

原帖由 wanyan 於 14-01-29 發表

事情係甘:
報警拉左佢!!! 真係好憎d傷害小朋友既人!!
四大長老可否幫忙睇住先?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

報左警斬甘惡! 點解唔拉佢?

大宅

回覆:kiukiu330 的帖子

首頁

尾頁

跳至