跳至

首頁
12345...64

尾頁

大宅

毛媽, 請問蘆根可以在那裡買呢?

原文章由 mrsmcdull 於 07-7-5 08:29 發表
pinkyhsy

雪梨 2個
薏米 2錢
蘆根 2錢

水蓋過材料 煲45mins

打針前後各飲 1-2次。

男爵府

bb86

打針最好在病好才打啦,even係幾聲咳。 因為打完針仲有1.5日會發燒,到時你好難分清BB有冇唔舒服。

不過你帶俾醫生judge其實BB好番未也可。

湯水、燉蘋果、燉雪梨都可隨時飲,有咳冇咳都得。

[ 本文章最後由 mrsmcdull 於 07-7-9 08:56 編輯 ]

男爵府

tifpat

去沙巴可能比教難買到鮮奶,如果是buffet table的奶,我又唔係好敢俾BB飲。

我提議:
1) Buffet 的未開乳酪可吃,any favour冇果仁蜜糖都得。
2) 粟米片可吃,溝乳酪or少少鮮奶OK。
3) 你可先在港俾鮮奶佢飲,飲一兩次冇問題後,in case你在沙巴找到紙盒鮮奶,也可用來代一餐奶粉。
4) 豆漿可代奶,不過在沙巴又未必有喎。
5) 寶礦力也可渴大人既,不過要溝水,你點解問既?? 驚佢肚痾? 不如帶定粉去沖會唔會易D?
6) 去醫生處取定平安藥喎。

[ 本文章最後由 mrsmcdull 於 07-7-9 09:06 編輯 ]

男爵府

yf

燕窩可吃,不過雪蛤糕最好大D先,因為激素荷爾蒙很多。

男爵府

jammylau

你的首要任務不是轉豆奶,是要在1045改早小小至1000-1030吃生果及小食(如麵包/蛋糕),1230-1300才吃飯+菜+肉+湯。 如果飯既份量足夠,那1500就不會要吃那麼多了。

慢慢加大午餐同早餐份量,下午的奶便可減小或不吃了。

男爵府

Belami/車莉

透明狀的液體只是消化過程的一些酵素,問題不大。

有冇發覺BB最近出緊邊隻牙,係咪咬手指/東西時間多了? 以上兩件事也會令BB的便便不同了,因為佢地食左好多菌落肚仔呢。

如果唔係出牙,就可能真是腸胃炎未好番。 藥物一般能打低在消化系統中既病菌,不過同時亦擊退埋益既。所以之前你地可能有見到peter太推介了probiotics俾BB吃,我個人都覺得可以係一種幾好既產品。因為而家D bb吃得太多藥。 不過如果唔食probiotics,食下yogurt也可。

另亦可把BB的餐單寫低,每天幾點食過咩,要詳細一點,連續看2-3天,你會了解多一點是否有某些食物令BB的poo poo不同了。

男爵府

johnny_falcon

在中藥店。

原文章由 johnny_falcon 於 07-7-9 08:52 發表
毛媽, 請問蘆根可以在那裡買呢?

男爵府

mom2006

1. 一天份量,肉是1-2兩,即有2隻麻雀左右大。菜沒有限量的,通常是肉的2倍。
2. 可飲果汁、食果蓉、食多幾款試下。
3. 鮮榨果汁當然更好,有工人不如勞煩下佢。不過紙盒也冇所謂。
4. 你要咩link?? 相??
5.銀魚味or 雞肉味麥片,好鹹,大人細佬都應該小食。

男爵府

毛毛都未有入學打算,所以答唔到你,暫時只會一星期一次playgroup。

另打針後有1-2天時間會發燒在99-100.5度之間,持續三天或發燒高過100.5就要看醫生了。

複式洋房

去澳洲

hi 毛媽:
記得您之前帶毛毛去左 Melbourne10days,有無行程可以參考?我打算11月去,會凍d,老豆話唔知有咩好玩…
thanks!

男爵府

mom2006

頭三天我們在CBD, 去左victoria market, aquarium, bontanic garden。

之後去過philips island睇penguiun & seal,仲有去左一個動物園,唔記得係邊。 同埋去左strawberry farm,又有一日去淘金。

你可在album再睇下,然後search點去。

http://www.fotop.net/eatlover/momomelbourne

原文章由 mom2006 於 07-7-11 10:02 發表
hi 毛媽:
記得您之前帶毛毛去左 Melbourne10days,有無行程可以參考?我打算11月去,會凍d,老豆話唔知有咩好玩…
thanks!

複式洋房

毛媽,

又想請問你bb食得沙律嗎?

Thank you!

男爵府

vinchoy

沙律很多款,你指邊D?

原文章由 Vinchoy 於 07-7-11 17:46 發表
毛媽,

又想請問你bb食得沙律嗎?

Thank you!

別墅

多謝你的詳細回應,另想問多大才不用霎奶咀及奶樽,可否只用清潔劑洗,再用熱水過一過?

子爵府

毛媽,
毛毛係咪仲食緊eq魚油丸,我都想試下比囝囝食,邊度可以訂到呢?
呢排阿囝好熱氣,可以推介煲d咩解熱燙(最好簡單的)唔該晒

男爵府

Jomei

係,一日一粒。

可以直接打去代理訂或者去three sixty 買。

另7月尾我地會再group order 一次。

毛毛這幾天渴西瓜皮煲薏米、夏枯草、蘿白豆腐煲鰂魚。

原文章由 Jomei 於 07-7-12 00:11 發表
毛媽,
毛毛係咪仲食緊eq魚油丸,我都想試下比囝囝食,邊度可以訂到呢?
呢排阿囝好熱氣,可以推介煲d咩解熱燙(最好簡單的)唔該晒

男爵府

毛毛自16個月後就沒有再烚奶樽,18個月後就不再用奶樽。

可以用清潔劑洗,再用熱水過一過,不過有些媽咪覺我橫豎有個煲,不如繼續烚直至BB唔用樽。

原文章由 tifpat 於 07-7-11 21:49 發表
多謝你的詳細回應,另想問多大才不用霎奶咀及奶樽,可否只用清潔劑洗,再用熱水過一過?

別墅

毛媽,
Can my daughter eat yoghurt (Baby YOPLAIT) everyday ?

大宅

毛媽,
---請問而家煲俾亞B既飯仔, 水同米比例係點呢?如果用電飯煲1/4杯米應該落幾多水?(因為份量少, 比較難控制, 所以成日變左粥仔, 煲吾成飯)請指教 , D餸切碎之後落埋飯煲內一齊焗熟, 可以嗎?你平日既做法又係點呢?

---我一星期約煲三次(蘋果/雪梨)南北杏蜜棗水/青紅蘿蔔湯/蕃茄薯仔湯俾亞B飲(吾煲果日99同我老公就會沖葡萄糖水俾亞B, 我湊就會俾水亞B飲囉, 佢有時5,6安一次飲哂)咁既湯水亞B又足夠嗎?

---平日晏晝99會俾1/4蘋果/橙/啤梨俾亞B, 夜晚亞B就跟我地食西瓜/哈密瓜/提子etc....咁亞B又足夠嗎?

---而家亞B一日3-4支奶(6-8安), 1-2餐粥, 1-2次生果,可以嗎?我想同佢轉一日2支奶, 可以點做呀?

原文章由 mrsmcdull 於 07-7-9 13:29 發表
mom2006

1. 一天份量,肉是1-2兩,即有2隻麻雀左右大。菜沒有限量的,通常是肉的2倍。
2. 可飲果汁、食果蓉、食多幾款試下。
3. 鮮榨果汁當然更好,有工人不如勞煩下佢。不過紙盒也冇所謂。
4. 你要咩lin ...

男爵府

klam

1) 除非你個飯煲好細,如果唔係一般飯煲唔會煮到1/4杯米呀。
毛毛吃米:水=1:1既,如果你而家開始煮,可由1:1.5開始。 用明火煮會方便D,水就收就加菜/肉。

2) 唔飲湯就飲水啦,而家好小會俾glucose bb飲啦。 湯份量通常都係1碗左右,冇乜所謂話夠唔夠。

3) 水果OK呀。

4) 要看你全日餐單同時間先答到你點開始喎。

首頁
12345...64

尾頁

跳至