少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

或者了解下個仔做M記原因,有野想買想換(eg.手提電話),陪朋友做定點?同佢傾下,只比佢試下做M記暑期工,佢知搵錢辛苦,可能過左暑期,佢會努力讀書.
如果唔係,再睇情況

大宅

回覆:阿仔要做M記唔返學, 點算

let him do then he will recognise how hard work is. if he wants to study or work other job later, just support him. dont blame, sometimes words id useless and experience makes him grow.

tsangling    發表於 14-8-5 15:23

子爵府

BK Milk勳章

個人見解,呢一刻你講咩要讀書,將來搵份好工,佢都唔會聽入耳,加上可能有朋友一齊做,寧願返工扮大個仔,如果已考完試,又不妨俾佢試下,等佢知搵食艱難,讀書好緊要,辛苦下包走夾唔抖,好過你講一萬句

子爵府

wilkar8 發表於 14-5-3 18:31
她可能在那裏已認識了一些要好的朋友了, 故她有很大興趣在那裏工作, 但她有否考慮其他行業?或她認為那些人 ...

Yes, she already satisfy with her income. And she make close friends with the colleagues. But we are still worrying her future career even she think Macdonald
will become her long term work in the lifetime.

複式洋房

回覆:wtfa 的帖子

或許多了解她的情況,保持良好關係,慢慢分析利害,她會聽的,她是聰明女,是嗎?

子爵府

wilkar8 發表於 14-5-5 16:51
或許多了解她的情況,保持良好關係,慢慢分析利害,她會聽的,她是聰明女,是嗎?

Yes, hope she will quit her job someday when she grows older. But other job is difficult to her without qualification. Interuppted at Form 4 without professional training.
Thks.

...

男爵府

我覺得, 可以比啲細路暑假去下做M記, 等佢地知道揾錢有幾辛苦。唔係話佢想返工就返唔想返就唔返嗰種。而係同佢玩計數,佢target有幾錢洗先叫合理? 有冇諗過去旅行? 要去邊樹? 大約用幾錢;總共呢個暑智要揾幾錢? 即要返幾多個鐘M記? 要佢堅持跟住target 做足成個暑假,佢應該會明白一二。除非佢話乜都唔洗,只要有三幾千夠打機就算,咁我就唔敢多說點攪好了!!

複式洋房

有可能係同學影響如果唔係唔會無啦啦話想做m記
可以同學校溝通下睇下佢d同學做part time既情況嚴唔嚴重再同學校一齊諗辦法
始終學生大部分時間都係係學校,學校既環境會好有影響

複式洋房

細路仔覺得返M記可以搵3,4千蚊, 好過返學靠父母
試下同佢傾下唔好咁早出黎做野, 遲下大把錢比你搵

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

ShermaneWong 發表於 14-3-5 20:41
阿仔16歲, 話要做M記唔返學, 返來叫我簽家長同意書, 都唔知點算, 大家有無試過? ...
比佢做PT 條件係要佢至少讀完中學

首頁

尾頁

跳至