自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

高級餐廳講英文, 英文係國際語言, 我應該識.

我試過去百佳, 個收銀同我講普通話, 我叫佢:「講廣東話, 唔該!!!」

我唔係唔識, 不過唔會同佢講.

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

birdbird 發表於 14-3-20 13:47
subway ,普通三文治店,要講英文!
呢間真係痴線,上次去買野我講廣東話,佢堅持講英文,
我都唔明,明明係香港店扮乜鬼野高檔,
我買過一次以後都唔幫襯佢!!

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

照講廣東話, 如果聽唔明, 咪講多幾次 !

禁止訪問

回覆:如果你去快餐店幫襯,個收銀唔識廣東話,你會點呢?

公爵府

回覆:如果你去快餐店幫襯,個收銀唔識廣東話,你會點呢

同佢地講,佢地d鄉里去到外國要做鬼佬生意咪又係要講英文.黎到香港連廣東話都唔識聽唔識講

水晶宮

2018復活節勳章 15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

照講, 唔明講到明!

珍珠宮

畀面勳章

回覆:如果你去快餐店幫襯,個收銀唔識廣東話,你會點呢?

佢既論點無錯
不過我認為只講普通話既餐廳應該係只賣中國特色菜館
唔係大眾食堂

珍珠宮

專講單一語言嘅食店係因為佢賣特式食品,好似你去日本餐廳,佢同你講日文,當然好正常啦!咁港大快餐店只講國語,咁係咪依家港大已經唔再係香港大學,變成大陸大學?定係果間食店專賣大陸餐?

首頁

尾頁

跳至