嬰兒食譜

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+stepzbabi+於+14-04-16+發表

原帖由 RWBABY 於 14-04-24 發表
買新鮮淮山?點處理?
要帶手套,切皮,切粒,放入去一齊煮

水晶宮

引用:Quote:原帖由 RWBABY 於 14-04-24 發表買新

原帖由 stepzbabi 於 14-04-25 發表
要帶手套,切皮,切粒,放入去一齊煮

珍珠宮

點睇都唔似7,8個月可以食...

大宅

引用:點睇都唔似7,8個月可以食...

原帖由 BIGPAT 於 14-04-27 發表
點睇都唔似7,8個月可以食...
請問你講緊邊樣嘢七八個月唔食得呢?如果你唔鍾意俾嘅咪唔好俾你bb食囉,就係咁簡單!咩叫做點睇都唔似7,8個月可以食?唔食呢啲咁食乜?

複式洋房

回覆:7~8個月BB的食譜分享

請問粟米係罐頭還是買一碌刨哂粟米粒出來呢?

大宅

我囡囡就快九個月大,得半隻牙仔,而家比魚蓉呀,軟飯佢食,佢都唔似有咬,成日就咁直吞。見佢食得好滋味,但都擔心佢消化不良。我未敢切到你咁大粒比佢食呀

大宅

引用:請問粟米係罐頭還是買一碌刨哂粟米粒出來呢

原帖由 OilamBB 於 14-04-28 發表
請問粟米係罐頭還是買一碌刨哂粟米粒出來呢?
是一條自己切出來的新鮮粟米粒,要磨走衣先容易消化的。

彤情天使    發表於 15-5-14 15:39

大宅

引用:我囡囡就快九個月大,得半隻牙仔,而家比魚

原帖由 ting_ting_ma_ma 於 14-04-28 發表
我囡囡就快九個月大,得半隻牙仔,而家比魚蓉呀,軟飯佢食,佢都唔似有咬,成日就咁直吞。見佢食得好滋味, ...
其實我看很多育兒書,上面有寫佢牙床係有力的,想佢出牙出得好就要訓練咀嚼,唔係就會延誤佢出牙同學習語言的進度。而且切粒後要煲到好腍。

Point1、攝取多元營養
利用牙齒磨碎食物是咀嚼最基本的解釋,咀嚼除了能夠將食物磨碎,容易下嚥之外,咀嚼也能使得食物與唾液充分結合,幫助食物消化,就是咀嚼的第一作用;也能讓食物本身的味道充分釋放出來,進而品嚐到食物的真正味道,讓寶寶品嚐到食物的天然美味。此外,透過咀嚼才能讓寶寶進食的食物種類更多元化,攝取足夠營養。

如果在副食品添加期,爸媽不重視寶寶的咀嚼能力,忽略糊狀與固體食物的給予,而一直提供流體食品,讓寶寶的口腔沒有粗食物的刺激,將可能造成不良的進食行為,進而影響營養攝取。最常見到1歲多的寶寶吃一口飯,要花上10多分鐘,含在嘴裡不咬也不吞;或是只會吃糊狀食物,遇到稍微硬一點的東西,就馬上吐出來;有些寶寶吃東西,隨便咀嚼幾下,吞下去了。

Point2、有助口腔健康
咀嚼對於寶寶的牙齦也能產生按摩功效,當齒齦受到食物的按摩刺激,促進血液循環,有助於牙周健康。而附著在齒面和牙齦上的殘渣也會因咀嚼分泌的唾液和肌肉的運動而得以清除。

Point3、間接影響語言
  孩子咀嚼時,臉部肌肉不斷動作,可使流向大腦的血液量增多,腦細胞間信息往來頻繁,間接促進大腦發育。若有良好的咀嚼能力,增加舌頭、嘴唇等口腔器官的靈活度,也能幫助未來學習語言的發展。另外,當孩子練習自己進食的過程之中,提高手眼協調的能力。
6~9個月
通常6個月以後寶寶會萌發出第一顆小乳牙,加入牙齒幫忙咀嚼,就能夠嚼碎有一定硬度和彈性的食物,而舌頭也能夠上下移動,可以將食物推到上顎弄碎,這是建立咀嚼習慣的好時機!而且,寶寶主動進食的慾望也增強,有時看到爸媽在吃東西,可愛的小嘴巴也會跟著動,做出想要嚐一嚐的表情。

Holidaykiki  謝謝你寶貴既育兒資料。   發表於 14-7-30 17:18

禁止訪問

複式洋房

引用:Quote:原帖由 OilamBB 於 14-04-28 發表請

原帖由 stepzbabi 於 14-04-28 發表
是一條自己切出來的新鮮粟米粒,要磨走衣先容易消化的。
成碌攞去煲係咪要煲耐啲?

大宅

回覆:stepzbabi 的帖子

仔仔快九個月,可用肉碎嗎?佢一隻牙都未有⋯如可以肉碎要出水嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由+stepzbabi+於+14-04-28+發表

原帖由 OilamBB 於 14-04-30 發表
成碌攞去煲係咪要煲耐啲?
係呀,煲耐啲就會有味啲同捚腍啲。

大宅

引用:仔仔快九個月,可用肉碎嗎?佢一隻牙都未有

原帖由 Tacomama 於 14-04-30 發表
仔仔快九個月,可用肉碎嗎?佢一隻牙都未有⋯如可以肉碎要出水嗎?
肉碎當然唔洗出水,肉碎一放去滾已經好快熟,同埋要買水𦟌肉碎,冇肥膏的,又腍啲。同埋買肉碎返黎要再剁碎,之後放入去煮前加少少水令肉碎散開,咁煮肉碎就唔會一舊舊。

大宅

回覆:stepzbabi 的帖子

Thank you

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

三文魚係超市冰果D?有沒有相,我想買,thanks

大宅

引用:三文魚係超市冰果D?有沒有相,我想買,thank

原帖由 amytabo 於 14-05-01 發表
三文魚係超市冰果D?有沒有相,我想買,thanks
超市喺魚檔有得賣,煮食用的,有些是切粒無骨的。

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

stepzbabi 發表於 14-5-1 01:31
超市喺魚檔有得賣,煮食用的,有些是切粒無骨的。

Thank You!^^

禁止訪問

大宅

我試過字母粉煮稔,佢呑得唔好,啃親咁,吃了兩口我開始驚。想問是否一開始由粥轉字母粉或烏冬都會啃幾啖, 之後會ok

複式洋房

引用:Quote:原帖由 zoekayan 於 14-04-23 發表想

原帖由 stepzbabi 於 14-04-25 發表
都係普通大人食嘅烏冬
普通十蚊兩包那些?唔怕有防腐制?

首頁
12345...7

尾頁

跳至