想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

原文章由 chibihamu 於 07-9-14 11:59 發表
一次卵巢鑽孔手術費用和做一次IVF差不多﹗
做完手術後,如果大吉利是又無BB,會不會翻發呢?

應該唔會番發, 不過卵泡會少左, 再做ivf唔知有無影響.

複式洋房

sorry~恕我白痴.. 呢個症有無先兆??特徵等....thx~~

子爵府

原文章由 R.T結晶品 於 07-9-15 16:48 發表
sorry~恕我白痴.. 呢個症有無先兆??特徵等....thx~~

唔好咁說..大家對呢個症狀認知好低係正常.但影響都幾深遠..

其實最basic 既症狀係月經長期唔準(但也有人周期好準都會患上)
仲有係手毛較長,易肥胖等..呢d症狀其實唔係好明顯,好多人都有,所以最準都係去驗血同照下有沒有水泡.

仲有,係天生既...不過肥胖都會影響到.

大宅

呢個症冇先兆o架,要驗血同照us,先會知....

原文章由 R.T結晶品 於 07-9-15 16:48 發表

Mama: Janice (楠ma)    卓楠bb~

大宅

SOPHIAWMY0103

你個b真係好得意,得閒換相,等我o地開心吓啦~~
你係咪開刀生o架,手術費大約幾多?我知蕭醫生開刀手勢幾好o架喎,而家仲有冇痛呀?

原文章由 SOPHIAWMY0103 於 07-9-14 11:41 發表

Hi 豬豬bb,
佢已經好番啦, 多謝關心:loveliness:
手術費好貴, 要成6萬幾蚊, 因為係微創手術. 我都希望你好快會成功. 加油
我一樣要每日食metformin, 不過沒有不良反應. ...
Mama: Janice (楠ma)    卓楠bb~

複式洋房

thx~~:-P :-P

別墅

原文章由 豬豬bb 於 07-9-15 17:10 發表
SOPHIAWMY0103

你個b真係好得意,得閒換相,等我o地開心吓啦~~
你係咪開刀生o架,手術費大約幾多?我知蕭醫生開刀手勢幾好o架喎,而家仲有冇痛呀?

OK我得閒會換相比大家睇.:loveliness:

我係開刀的, 出院要大約$35,000. 我第三日就唔痛還健步如飛.

複式洋房

thx~~

複式洋房

等左一年有多,今日終於Bingo啦!
我有多囊卵巢症,週期極混亂,可以成80幾日先m一次。
3年前有第一胎時好幸運,好快就成功左。
生完之後多囊卵巢症冇好過,加上工作壓力大,等左成年(當中得6個週期)成日計住體溫同用住D仔都未有,攪到個人都幾緊張。
我有試過食2次排卵丸,週期係短左,但唔排卵(從基礎體溫得知),所以停食。
我有食過血糖丸Metformin,副作用太勁,又痾又作嘔,所以又停食。
有想過做 iui,但唔係幾夠膽。
上個月開始冇做工留係屋企照顧小朋友,冇工作壓力,多左休息,人都精神好多。
今日知道可以自然地懷第二胎好安慰,我深信上帝是賜生命的唯一真神,希望一切平安順利,有多一個陪大仔玩。

各位姊妹努力,唔好灰心,最緊要兩公婆都放鬆!

之前買落好多D仔,依家可以送出,將好「孕」都送出。有興趣姊妹可以pm我,先到先得

複式洋房

Dear redbird,
首先恭喜你呀! 我都係有多囊卵巢, 可唔可以分享多啲呀, 因為我已經試咗9個月都未成功, 祝你同家人&BB都健健康康! Thanks!

原文章由 redbird 於 07-9-19 14:16 發表
生完之後多囊卵巢症冇好過,加上工作壓力大,等左成年(當中得6個週期)成日計住體溫同用住D仔 ...

大宅

redbird,
真系恭喜你啊。要注意休息﹐生個健康肥BB

原文章由 redbird 於 07-9-19 14:16 發表
生完之後多囊卵巢症冇好過,加上工作壓力大,等左成年(當中得6個週期)成日計住體溫同用住D仔 ...

別墅

SOPHIAWMY0103,

恭喜你!照顧 bb 一定好攰了,你都要小心身體,保持身心健康,知道嗎?

醫生都話我係多囊,但係係一個特殊的多囊,啲卵泡唔識大,好似由 21 歲開始無經期,現在醫生話我唯一希望是 IVM .

另,想問一問,有無甚麼方法可以使著床順利呢?

大宅

你而家幾多歲? 我就2年前 (25) 正式閉經...之前都almost 8 months 先一次...

你食多d花膠....好多人都話好...我每次plan / start treatment都開始食...所以一次就著床....but 小產jor

我刮宮後至今都食jor 一個月la...

原文章由 o_cat2005 於 07-9-20 22:18 發表
SOPHIAWMY0103,

恭喜你!照顧 bb 一定好攰了,你都要小心身體,保持身心健康,知道嗎?

醫生都話我係多囊,但係係一個特殊的多囊,啲卵泡唔識大,好似由 21 歲開始無經期,現在醫生話我唯一希望是 IVM .

另,想問一問,有無甚麼方法可以使 ...

別墅

原文章由 galic 於 07-9-20 22:39 發表
你而家幾多歲? 我就2年前 (25) 正式閉經...之前都almost 8 months 先一次...

你食多d花膠....好多人都話好...我每次plan / start treatment都開始食...所以一次就著床....but 小產jor

我刮宮後至今都食jor 一個月l ...

謝謝!
我 28 歲了!

別墅

請問什麼叫 ivm?

複式洋房

請問點解食血糖丸Metformin對生bb有幫肋??????

別墅

原文章由 abby123 於 07-9-20 23:12 發表
請問什麼叫 ivm?

IVM 其實同 IVF差不多,只是開始時有分別.

分別之處:
IVM~開始時,在你卵巢中抽取一些未成熟的卵子,之後將未成熟的卵子在實驗室中培養至成熟.

IVF~開始時,醫生會畀一啲藥你食或給你注射一啲藥,目的是希望可以另你的卵子在你的卵巢中快些成熟,卵子成熟後便抽取出來.

**之後的程序便一樣了

別墅

o_cat2005,

你開始了IVM的療程未?
其實著床順利與否LEE家野真係無辦法控制,我相信都是要有足夠休息,不操勞,以及很多姊妹的經驗都說要RELAX。你只得28歲真係好後生﹗好有機會﹗祝早孕﹗

別墅

原文章由 o_cat2005 於 07-9-21 11:11 發表

IVM 其實同 IVF差不多,只是開始時有分別.

分別之處:
IVM~開始時,在你卵巢中抽取一些未成熟的卵子,之後將未成熟的卵子在實驗室中培養至成熟.

IVF~開始時,醫生會畀一啲藥你食或給你注射一啲藥,目的是希望可以另你的卵子在你 ...

o_cat2005
多謝你解釋。
咁你會幾時做ivm? 療程費用相信會貴過ivf ?

別墅

原文章由 chibihamu 於 07-9-21 12:03 發表
o_cat2005,

你開始了IVM的療程未?
其實著床順利與否LEE家野真係無辦法控制,我相信都是要有足夠休息,不操勞,以及很多姊妹的經驗都說要RELAX。你只得28歲真係好後生﹗好有機會﹗祝早孕﹗ ...

chibihamu,

謝謝!祝大家都順順利利!
IVM我未開始,24/09先去覆診見醫生,我都希望快啲開始

首頁

尾頁

跳至