基督家庭

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

引用:Quote:waterfall+發表於+14-4-19+08:19+Cho

原帖由 Chow2435 於 14-04-19 發表
可以話依個人滿口大話,我自己都比佢昆過幾次借野出去永遠返唔到嚟,我好憎佢。但你地一味就識叫我原諒佢點 ...
弟弟唔好勞氣住,大家都想幫你,雖然大家同你三唔識七,不過你應該睇得出大家嘅心意,深呼吸,平靜下先,再慢慢同我地講

大宅

引用:Quote:jess007+發表於+14-4-19+02:14+你嘅

咁係咪每一次傷害完都要原諒呀!你唔知就收聲啦
旁人當然唔知你有咩經歷,希望你早日明白\'\'原諒他人係便宜左自己\'\'啦

禁止訪問

公爵府

引用:Quote:蝴蝶皇后+發表於+14-4-19+13:20+弟弟

不好意思,一諗起就生氣
無論做唔做基督徒,要一個人控制到脾氣都係好困難的,最緊要係千萬不要放縱脾氣,克制!

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:waterfall 發表於 14-4-19 08:19 Cho

可以話依個人滿口大話,我自己都比佢昆過幾次借野出去永遠返唔到嚟,我好憎佢。但你地一味就識叫我原諒佢點 ...
其實做基督徒,也要懂得保護自己㗎;唔通基督徒要一味被人搵笨咩?怎能被惡人濫用我們的善良,任人魚肉?

Chow2345, 我們的 神是很重視守約的 神,祂也是很尊重個人財物/產業權的 神, 衪豈會任你守欺壓而不理會呢?

你要先祈禱,強壯自己,用愛心說誠實話,起來告訴他,你不能接受他怎樣怎樣對你,怎樣怎樣濫用你的物資,你需要他怎樣尊重你………

起初,你會不習慣,他也一定會反抗,反擊,因他是既得利益者,他只喜歡你像往常一樣逆來順受,任他攜取。但,你要堅定。

仍然祝福你,Chow2345.

pyjess  對!  發表於 14-4-20 01:07

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

引用:Quote:waterfall+發表於+14-4-19+20:42+其

原帖由 Chow2435 於 14-04-20 發表
不好意思到今天我都冇看見神會重視守約的

琴日有牧者打嚟叫我返,我講完自己既問題都係一句返教會啦!唔好唔 ...
你想要什麼幫助?在這裡,大家都已經好努力地安慰你了
如果你真係唔想再和哥哥一起生活,努力讀書/工作,到有錢時就搬開囉!
路係人行出嚟,主只是輕輕扶你一把,無人講過走人生呢條路容易,但喺苦日子更需要一個心靈支柱,而呢個支柱就係你心裡面嘅「主」呀!
放棄主即是放棄自己,當你拋開人性,你還算什麼?照鏡時你有面目面對自己嗎?
唔好誤會我喺度鬧你,低潮每人都遇過,基督徒遇過嘅可能會更大更深更黑暗,誰帶比我們光明?是光之子---耶穌!就讓光照進你心啦,不要抗拒!

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:waterfall 發表於 14-4-19 20:42 其

不好意思到今天我都冇看見神會重視守約的

琴日有牧者打嚟叫我返,我講完自己既問題都係一句返教會啦!唔好唔 ...
親愛的Chow2345, 其實你認為 神怎樣才是幫助到你呢?

我依稀感到,你要哥哥自行改變,你才會相信 祂是幫助你的,是嗎?

侯爵府

弟兄, 大道理我唔識講, 樓上各位亦講咗好多, 但請容姊妹向你分享放低仇恨嘅經歷.

小學嗰陣我初信, 日日向上帝禱告, 因為當時同學同老師都欺壓我, 我亦曾自殺三次. 同父母申訴過, 但佢哋唔識處理件事, 亦因為嗰間係區內甚至全港有名學術好嘅學校, 佢哋唔同意我轉校. 上帝冇帶我脫離嗰個咁惡劣嘅環境, 但佢俾我面對逆境嘅勇氣. 我喺嗰間學校升埋中, 讀到中六入中大, 喺中學先至識到幾個到今日都仲KEEP到嘅好朋友.

後來結婚, 99同姑仔千方百計針對抽秤我, 只因我唔係一畢業就即刻揾到工作, 當時金融風暴, 百業蕭條, 佢哋唔理, 99一日去我屋企煩我好幾次, 乜嘢都點我做, 做慢少少就當我唔係人咁鬧, 姑仔又加埋把口用粗口相向. 丈夫當時性格懦弱, 我孤軍作戰, 父母叫我離婚, 但因着喺上帝面前許下誓約, 我哋堅持, 直到婚後九年, 我患上鬱躁症.

上帝藉呢件事改變咗我嘅世界: 老公明白到佢坐視99同姑仔嘅氣焰令我崩潰, 佢終於忍無可忍, 唔駛我再去見嗰兩個人, 我亦發現自己一直以嚟對呢個世界, 我自己嘅遭遇, 我身邊嘅人, 甚至上帝, 有一股好大嘅怨恨! 呢種恨, 令我情緒崩潰, 不似人形, 我一係就打人, 一係就自殘! 我向上帝禱告, 我要放低仇恨, 求佢幫我.

曾經我十分痛恨老公, 佢冇喺我需要嗰陣保護我. 但當我放低仇恨, 上帝俾咗另一副眼鏡俾我, 冇一個人係該死嘅, 每一個人都有佢嘅難處:老公當時就好似"斯德哥爾摩症候群"患者一樣, 已經麻木, 甚至會同情加害者. 佢都係好慘, 但我病後, 佢向公司請求在家工作, 陪咗我大半年, 我哋感情大進, 呢幾年家父癌病, 老公俾我好大支持, 仲有時會陪家父覆診.

至於99, 真係"伸寃在我, 我必報應"! 去年姑仔做家務嗰陣發生意外, 從此不良於行, 99又百病纏身: 3高, 子宮問題, 仲有嚴重骨質疏鬆; 如無意外佢明年就會癱. 佢到今日都冇放低對我嘅仇佷, 咁多年我一句重話都冇對佢講過, 但佢去年仲同老公講死咗都唔放過我. 老公極嬲, 唔理咗佢半年. 當時老公同我講返件事, 我話, 99死咗嘅話, 上帝與我同在, 佢唔信嘅話魔鬼與佢同在, 佢同我之間隔住一條無法跨越嘅鴻溝, 佢冇得唔放過我. 如果佢信, 佢一定要放低仇恨上帝先會與佢同在, 真係咁嘅話, 佢唔會唔放過我.

喺嗰一刻, 我知道我自由了.

弟兄, 你而家當務之急係搬走, 唔好再同你憎恨嗰位見面, 聖靈嘅問題, 下一步再算啦! 願你早日脫離苦海.

joetreemo  姊妹, 願主恩主陪伴你...  發表於 14-4-22 09:12
pyjess    發表於 14-4-20 18:33

禁止訪問

公爵府

引用:我要睇到報應先會再信但可惜既係佢生活得比

我要睇到報應先會再信但可惜既係佢生活得比我仲好,做人欺騙別人反而生活得仲好。佢一日冇報應我都不會再返 ...
你這樣做就等於試探主,你在用自己靈魂來賭,仲要贏面好細呀!值得嗎?

別墅

回覆:不信了,如何放棄聖靈

弟兄你並不孤單,可不一定說要放棄你嘅信仰。我也試過逃避,就試試放下你說的聖靈,看看吧!

禁止訪問

公爵府

引用:Quote:蝴蝶皇后+發表於+14-4-20+17:53+你這

我依家都生不如死了!無所謂吧!反正都就算再信而我依家既環境都唔會有心想返,到不如做個自由人好過,同埋 ...
願主祝福你

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁
12345...7

尾頁

跳至