少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:仔仔2歲仲係咩都唔肯講...點算...1

我有朋友兒子四歲多才說話
檢查當然要做
但不要太擔心
加油

我兒也是19個月仍未說話

大宅

引用:我有朋友兒子四歲多才說話檢查當然要做但不

原帖由 海獅媽媽 於 15-04-12 發表
我有朋友兒子四歲多才說話
檢查當然要做
但不要太擔心
我仔26.5個月講話都好差,2.5歲都要返健康院,但近呢個月開始學我們講話,有d 問題如:食5食飯,佢会答: 饭饭5食,咁我問佢食乜,佢会答: 食烏冬!
希望日日進步,期待佢有句子出現

男爵府

但我個已經2歲10個都仲講單字最多講下巴灬士,吾靚,吾好,吾比。去街成日比人眼望望。有D就好直接話咁大個仲未識講野!我個心都好痛。有時候我都會好憎個仔點解會吾講野。有時候會問是否自己年紀太大生佢所以BB有點問題攪到自己好大壓力。明天仲要返幼稚園預備班,好驚會老師知道佢吾講野要求去轉校。

大宅

引用:但我個已經2歲10個都仲講單字最多講下巴灬

原帖由 Shirleychansl 於 15-04-12 發表
但我個已經2歲10個都仲講單字最多講下巴灬士,吾靚,吾好,吾比。去街成日比人眼望望。有D就好直接話咁大個 ...
Add oil....返學好d, 我仔都是playgroup+ 多左出街,說話先有改善

男爵府

我囡22個月唔肯講野,我近排比港版巧虎佢睇,開始講多左BB話同單字

大宅

係咪太少出街同太少同佢講野或睇書呢d活動,我仔依家20個月,13個月前我99湊,都只識講爸爸媽媽,後來我辭職自己湊返,每天定時間同佢睇書,好快就識鴨鴨豬豬花花之類,同佢玩果時會成日撞頭,講左幾次撞頭頭啦,又學識左,呢幾個月識左好多,呢個星期訓練佢食野講媽媽比比,雖然未可以連貫,都識講比比同要。陪伴真係好重要

大宅

引用:我囡22個月唔肯講野,我近排比港版巧虎佢睇

原帖由 mingcat 於 15-04-13 發表
我囡22個月唔肯講野,我近排比港版巧虎佢睇,開始講多左BB話同單字
我都有比巧虎睇,不過台灣板,陪佢一齊睇,解釋佢聽,一樣學到講到好多,同埋多d出街見到乜同佢講乜。唔好指意佢一下學識,自己唔好嫌煩,講多幾次,佢唔知邊日就會up乜出來

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我覺得樓主放心,小朋友會識講野架,自閉都明白其他意思,都識講野,只係唔多講,我聽過,知道愈早願意講野既小朋友既學習能力係比較好d,曾幾何時睇過篇文章都係咁講,所以我想講,真係要鼓勵小朋友講野,唔好唔理呀!我有個鄰居個小朋友友,唔係自閉,但2歲都唔肯講野,佢就帶佢去check,而家6歲,講野啦!但學習能力相對班中小朋友低,呢個係其中一個例子,case by case 可能係特別例子,但父母真係要留意呀!

大宅

我早幾日問過沙田協康會言語治療要排半年,快d做個評估先

複式洋房

唔好太担心, 我囡囡兩歲都係咁上下, 而家4歲講野有文有路.

過來人身份..小小sharing:
1) 大部分都係發展先後問題, 完全正常.
2) 避免語言混亂, 用母語溝通.
3) 唔好睇電視\\ 手機
4) 多陪佢玩, 製造機會講多d
5) 唔講野就唱下兒哥. 有時有d 小朋友係性格比較沉默
6) 相信佢得, 佢就得. 千祈唔好label 佢. 聽你講日常反應,了佢唔似自閉. 只係對説话無乜信心.

珍珠宮

引用:我覺得樓主放心,小朋友會識講野架,自閉都

原帖由 misscare 於 15-04-25 發表
我覺得樓主放心,小朋友會識講野架,自閉都明白其他意思,都識講野,只係唔多講,我聽過,知道愈早願意講野 ...
我唔知你係邊道睇嗰D文章,寫嘅人有無專業資格?無乜理據!小朋友發展可能性不知有幾多變數,就咁睇一樣嘢就能判斷?愛因斯坦就係一個高智力但遲講嘢嘅人,唔講名人,我姨甥仔,三歲先講嘢,而家係Y3大學生,我仔兩歲先講嘢,K1開始老師已經話佢學習能力高,而家小學,成積理想!人人見到佢都話佢聰明!亦見過兩歲先講嘢,後來發現係資優兒,例子有好多,亦好普遍!
其他媽咪請唔好太擔心嚇親自己,當然要諗方法去幫助小朋友進步,但天生我才,每個小朋友都有強項優點!

大宅

Thanks wan_sosin for the encouragement. my boy is 22 months, but can only speak single words. but can't say sounds like bear bear, bye bye or fa fa. i am very worried and think he takes longer time to learn things e.g. he knows how to turnover at 7 months + a few days, crawl (with tummy not touching the floor) at 1 (he knows how to crawl with tummy touching the floor earlier), and started to walk at 14 months (can walk better at 15 or 16 months).

i read with him almost eveyday, he can recognize many things (in chinese and english), except colours, alphabet or shapes. i don't play vcd to him, perhaps i should do more. other kids with vcd every day can recognize alphabet very well.

the comment from his teacher, he doesn't speak much, but she thinks he is lazy as he can speak car car whenever he can see cars. but he understands everything, and sometimes the first one to respond to the teacher's question by pointing at the correct thing when the teacher asks "where is xx".

i don't want to be a monster parent, just don't want him to be too behind when other kids can say a sentence.

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:wan_sosin 的帖子

呢位媽咪,妳文字中帶點質問既語氣,感覺唔禮貌呢!我講既亦係我身邊真實發生,好與壞亦都應該參考,那篇文章我亦真實看過,學者名我真係唔記得啦!係journal黎既,跟蹤一個由1歲至3歲既外藉兒童個案,或者妳覺得其他媽咪會擔心,我相信每事都要分析既

大宅

引用:我仔仔今日18個月大,今日去埋健康院,結果

原帖由 mollybach 於 14-04-22 發表
我仔仔今日18個月大,今日去埋健康院,結果兩歲要去多次做評估,我都好擔心…

之前13、14個月都好似肯講下 ...
我同你一樣
前幾日去打歲半針
唯獨不說話
其實係我無教過眼耳口鼻。。
但個仔教係不開口,但明大人指領
中英都明白

洋房

回覆 dandelion886 的帖子

咁可能佢唔係唔識講,而係唔想開聲講多d。可以比多誘因佢,例如同佢重覆講d疊字,eg,糖糖先比粒糖佢

大宅

我仔都一直唔多說話,肯定佢係聽得明白,性格開朗,就只係唔講,一直擔心,但到差不多2.5歲,突然學說話,你講佢跟,學得好快,雖然仲未完全表達得好,但有極大進步,放下心頭大石,

大宅

MommyPanel勳章

試下俾小朋友咀嚼多d唔同質感既食物,平時俾佢既食物唔好剪太細,香港有好多小孩照顧者太錫小朋友,怕佢食唔到又怕唔消化,其實咀嚼對小朋友學習運用口部肌肉好重要!餵母乳亦有幫助!

多d同小朋友傾計,逐句教!慢慢加長!俾佢聽下廣東話歌~有幫助架~

大宅

MommyPanel勳章

引用:試下俾小朋友咀嚼多d唔同質感既食物,平時

原帖由 sinam 於 15-05-15 發表
試下俾小朋友咀嚼多d唔同質感既食物,平時俾佢既食物唔好剪太細,香港有好多小孩照顧者太錫小朋友,怕佢食 ...
我以前最中意俾佢食生菜、蘋果同橡皮糖!我仔可以係個口度將粒糖碌柂碌去~佢15個月講單字,未夠2歲已經講句子,2歲半講到短故事!

首頁

尾頁

跳至