在職全職

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆:你寧願有兩個女, 定係得一個仔

兩個女

男爵府

中國人傳統重男輕女觀念,某程度上仍然存在。
生仔,對女人來說可免除6299及c6給自己帶來更多壓力。不過,我覺得係先甜後苦,因為會好擔心個仔唔夠叻、唔夠本事,在栽培佢的過程中,係有較大壓力。再者,自己老左,唔使旨意仔可以無微不至地照顧自己……
相反,生女先苦後甜,初期可能會受男家壓力,但栽培方面無咁大壓力。女仔唔一定要勁叻勁有本事,可以照顧到自己就ok, 但男仔,最好有本事養得起老婆,否則有機會遭受女家白眼!
仲有,女通常可以對年邁父母提供多一點貼身照顧。
如果自己嗰個係仔,都希望佢事業有成,唔會有太多時間陪我睇醫生囉……
講講吓,忽然有点心酸……

大宅

回覆:你寧願有兩個女, 定係得一個仔?

我鐘意小朋友,但是現實是cruel.

一個仔。

(1)人地話窮養仔,富養女。
(2)我efford唔到生2個。
(3) 養女好貴,我已經買好野俾啊仔,生囡可能要破產。
(4)生囡要擔心好多野,怕女被騙,emotions unstable, rape....

男爵府

回覆:你寧願有兩個女, 定係得一個仔

人地話窮養仔,富養女。乜嘢意思呢?

大宅

仔女上天恩賜,有得俾我,仔女一樣咁歡喜。

大宅

回覆:你寧願有兩個女, 定係得一個仔?

當初我生第一個時,所有人知道是仔,就嚟恭喜妳生仔唔洗煩啦,一個就攪掂,我都唔知攪掂咩,屋企又唔係有地有錢分比我,跟著有咗第二個又問妳係咪想追個女可以有個好字,唔洗我比錢養就好,到最後知妳又生仔,就話再追啦,下個一定係女架,發神經咁叻去開舖頭睇相啦。我一路都係想生兩個,希望我走咗都有個伴,咁當然佢地都要好感情先得,但呢樣已經唔再由我選擇啦。

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

Why is your question "2 girls" or "1 boy"?
Do you mean a boy is better than a girl?
Some people would like to have more children than others, no matter boy or girl. Personally I like girls, but I wouldn't mind if I have a boy.
And I like having more children than only one child.
一切順其自然。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

都鐘意,如果可以揀就一囝一囡。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

一定要咁揀, 就揀兩個女, 因為大家有伴成長.

現實就仔女都冇所謂, 最緊要健康. 身邊有幾位朋友既小朋友不幸有問題, 令我感受更深.

首頁

尾頁

跳至