美容扮靚

跳至

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

引用:Quote:原帖由+amber-darling+於+15-01-19+

原帖由 cbeyond 於 15-01-19 發表
我個d叫小學雞水準,唔算有咩研究,只係平日比較八,會問吓有專業知識既朋友們,佢地又唔怕我煩佢 ...
hahaa我呢D初哥真係要叫jm一聲師姐㗎 我其實都有唔少佢哋嘅油,好多都的確好香,但又隱隱覺得有D精油唔natural,真係完全感覺,因為我又搵唔到佢哋嘅成分,又見唔到有認證,所有資料都好似廣告式吹噓,但又久唔久都見用開精油嘅人會話佢靚,所以我真係好想瞭解多D

jm師姐點睇Florihana,我上次去tw時喺佢shop玩咗好耐,效用未知,但聞落、搽落個感覺似返精油嗰種天然舒適感,加上佢嗰堆認證& organic,我真係好鐘意,師姐對呢個brand又點睇呢

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 cbeyond 於 15-01-19 發表我

原帖由 amber-darling 於 15-01-19 發表
hahaa我呢D初哥真係要叫jm一聲師姐㗎 我其實都有唔少佢哋嘅油,好多都的確好香,但又隱隱覺得有D精 ...
Florihana我一向有用花水,不過已經越用越少,花水品質下降左好多,大馬士革玫瑰花水一早已經唔用,最近買左其他花水,品質都變差埋,現在都諗緊轉用邊隻。
至於精油,用過小量,感覺係比起普通牌子係好d, 但比起其他芳療級精油,做出來既效果佢較遜色。Florihana用既蒸餾精油方法跟其他牌子有分別,精油味道都跟大家聞開既會有唔同,接受到就ok, 唔係都覺幾難聞吓。花水品質下降,精油品質如何,唔敢講,近排聞過佢既rose otto精油,明白點解買得咁平,我寧願俾貴d,買隻靚d用。

珊瑚宮

回覆:Young Living 查詢

講過young living 我有故事,舊年大年初一我係病到死吓死吓,去左睇醫生,我仲記醫生叫我千萬唔好離港外遊,心諗病到咁,過到海關至奇。返到屋企,食藥瞓覺,開住香薰機,young living 藍膠尤加利&另外朋友幫我買既野生羅文沙精油輪流用,第2日好返大半了,病得咁嚴重都只睇左一次醫生,對我來講真係好少有既事。
嗱,我無叫大家咁癲唔睇醫生用精油醫病,只係講出有幫助啫。現在咁既天氣我氣管唔好,我都多用Oshadhi杉樹類精油。

侯爵府

引用:Quote:原帖由+amber-darling+於+15-01-19+

Florihana我一向有用花水,不過已經越用越少,花水品質下降左好多,大馬士革玫瑰花水一早已經唔用,最近買 ...
請問jm介唔介意講下你認為靚的精油牌子呀我認同Florihana D味有時唔好聞,原來係關於個提煉方法,咁我都無聞錯hehee~

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 cbeyond 於 15-01-19 發表Flo

原帖由 amber-darling 於 15-01-19 發表
請問jm介唔介意講下你認為靚的精油牌子呀我認同Florihana D味有時唔好聞,原來係關於個提煉方法, ...
我自己覺得又唔係去到治療階段,我用香薰最重要係我喜愛,我認嫁,精油香味對我來講重要的,唔鐘意隻味,效果都會打折。
我係心多既人,好多牌子我都鐘意,想試,不過係香港精油買得唔平。香港買覺得抵用的,florihana, 但我唔鐘意,另外Oshadhi都抵用,香港又有代理,買都方便。

侯爵府

我自己覺得又唔係去到治療階段,我用香薰最重要係我喜愛,我認嫁,精油香味對我來講重要的,唔鐘意隻味,效 ...
謝謝分享,我對芳療級精油好有興趣

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 cbeyond 於 15-01-19 發表我

謝謝分享,我對芳療級精油好有興趣
其實芳療級精油都有唔少牌子,無可能全部用晒,試晒我應該破產了。我自己覺得去到這個級數精油,某程度上有一定質量保證,但唔代表隻隻油都係最靚最頂級,好似demeter係歐洲最高級cert., 但就算幾靚牌,都唔係隻隻精油都攞到這證書。
我自己鐘意用純(高山)薰衣草精油,令我認識純薰衣草精油是什麼的,只係一隻好普通既牌子,這個牌子什麼精油都極一般,唔出色,但純薰衣草就超晒班,用出來效果真係唔比大牌子差。
自己用緊的茶樹精油,唔見佢有乜野證書,但佢標榜的就係成份,比起澳洲所定出茶樹油成份標準更高。真的,比起一般茶樹油,這個牌子清香得多。茶樹精油本身係隻正氣精油,這個牌子用時,我真係feel到了(可能係我心多卦),難怪佢地只有茶樹一種精油都可以起家。

大宅

cbeyond 發表於 15-1-20 09:05
其實芳療級精油都有唔少牌子,無可能全部用晒,試晒我應該破產了。我自己覺得去到這個級數精油,某 ...
有邊D 好既BRAND 係香港又易買到呢?因為唔係下下可以去旅行買....

珊瑚宮

引用:Quote:cbeyond 發表於 15-1-20 09:05 其實

原帖由 amanda613hk 於 15-01-20 發表
有邊D 好既BRAND 係香港又易買到呢?因為唔係下下可以去旅行買....
Florihana, Primavera, Osahsdhi, Fleur, Penny price這些牌子香港都可以買到。

侯爵府

原帖由 cbeyond 於 15-01-20 發表
其實芳療級精油都有唔少牌子,無可能全部用晒,試晒我應該破產了。我自己覺得去到這個級數精油,某 ...
jm 講到人心癢癢邊隻高山薰衣草&茶樹啫,對隻正氣茶樹好感興趣,點正氣法jm可否share下 jm jm 其實芳療級精油有邊D牌子㗎,我真係好想知,感激

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 cbeyond 於 15-01-20 發表其

原帖由 amber-darling 於 15-01-20 發表
jm 講到人心癢癢邊隻高山薰衣草&茶樹啫,對隻正氣茶樹好感興趣,點正氣法jm可否share下 ...
上面講過既牌子都可以考慮吓,基本上我現在買香薰,牌子唔係首選,係品質,不過唔可以否認,好多時芳療牌子既精油係靚d。
個隻薰衣草精油香港無得買,想靚,去beyond organic聞吓primavera 純薰衣草就知咩係靚,primavera係fb有網上代理,會平過shop,至於買咩價錢,我就唔知了。
茶樹油係正氣精油,書都有提及。點樣感覺,咪就係感覺囉,正如大家成曰講正能量,負能量,都係感覺啫。精油對心靈情緒都有幫助,我都幾鐘意用精油來輔助。注意只係輔助,唔好覺得精油係神油,乜都可以,好多事情最後結局如何,要靠的係你自己

大宅

cbeyond 發表於 15-1-20 10:12
Florihana, Primavera, Osahsdhi, Fleur, Penny price這些牌子香港都可以買到。
tks.

男爵府

好開心有呢個post可以學吓野。其實我都用緊yl starter kit,講真,唔会好似人地講到咁神化喎。或者真係會好瞓左之類,但介紹我用嘅朋友講到10秒鈡冇左黑眼圈,同埋要食葯嗰啲情緒病都能夠不葯而愈。。。呢啲講法太離譜掛

侯爵府

引用:Quote:原帖由+amber-darling+於+15-01-20+

原帖由 cbeyond 於 15-01-21 發表
上面講過既牌子都可以考慮吓,基本上我現在買香薰,牌子唔係首選,係品質,不過唔可以否認,好多時芳療牌子 ...
多謝jm分享我呢一刻對精油產生好大興趣,主要就係jm講嘅靈性治療方面,我希望可以輔助到自己建立更正面嘅思維、氣場,同埋做護膚品美容

jm 其實我係唔會只買一隻牌子,不過我只係想知道多D therapeutic grade essential oil尚有咩牌子可以選擇、留意,咁從中對比、研究一下

侯爵府

引用:好開心有呢個post可以學吓野。其實我都用緊

原帖由 niu 於 15-01-21 發表
好開心有呢個post可以學吓野。其實我都用緊yl starter kit,講真,唔会好似人地講到咁神化喎。或者真係會好 ...
講到可以開運通財要乜有乜添我都有買YL,亦有用,但我真係好抗拒傳銷手法,亦好唔明白佢好似無提供D咩資料 (定係我搵唔到,我真係好想知) 或認證,但又被吹捧到靚油靚到食得落肚又治療級咁,究竟我有無miss anything..? I don\'t get it..

btw 我都好想有個eo交流區,多D jm可以無私開心分享,唔想推呢個YL post

珊瑚宮

引用:好開心有呢個post可以學吓野。其實我都用緊

好開心有呢個post可以學吓野。其實我都用緊yl starter kit,講真,唔会好似人地講到咁神化喎。或者真係會好 ...
都係果句,真係有咁神奇效果,新聞一早已經報導晒,仲邊會係d forum揾打手賣廣告。
黑眼圈形成,首先搞清楚自己係邊種情況先,自己日日三更半夜都唔瞓,神仙都救唔到你,何況只係精油,你估真係神油咩
仲有,若果有鼻敏感,香港好多人都有,根本就會影響左眼部血液循環,用咩都無用。當你鼻敏感舒緩時,會見到黑眼圈淺色左,當然按摩都有d效,起碼加速血液循環。所以見到所謂分享DIY eye cream, 話用咩材料有效淡黑眼圈喎,真係得啖笑。
情緒病要幫病人解開病人心結,真係1,2支精油可以做到,咁,專業人士讀咁多書為咩,就算香薰治療師佢都要讀書呀。

侯爵府

講到黑眼圈,其實關乎得一樣嘢,就係血液循環,10秒鐘唔見咗,我知有隻產品仲快,叫concealer

男爵府

引用:Quote:原帖由+niu+於+15-01-21+發表好開心

原帖由 cbeyond 於 15-01-21 發表
都係果句,真係有咁神奇效果,新聞一早已經報導晒,仲邊會係d forum揾打手賣廣告。
黑眼圈形成,首先搞清楚 ...
Cbeyond jm, 不如你開個分享post 吖

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 cbeyond 於 15-01-21 發表都

Cbeyond jm, 不如你開個分享post 吖
no la。
未夠班,唔夠料,我一定唔得啦。
平日已經好厚多士,忍唔住搞砸d seller扮分享揾生意,我開post, 容乜易成日有人上來鬧交,家嘈屋閉就唔好。
仲有,我d懶蟲,搭吓咀就可以,點主持大局

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 cbeyond 於 15-01-21 發表上

原帖由 amber-darling 於 15-01-21 發表
多謝jm分享我呢一刻對精油產生好大興趣,主要就係jm講嘅靈性治療方面,我希望可以輔助到自己建立更 ...
要正面思維,氣塲,最主要既係你自己,thinking positive,正人正念先最幫助自己. 係我來講,精油只會幫助我短暫提升,好似精油可以助放鬆情緒,但若果你依然不斷諗野,腦根本唔停,用乜精油都無效啦。
護膚,我自己DIY左好幾年,會覺得simple is good。有時見到所謂DIY 分享,都唔係太明,用一大堆材料,大堆頭大制作去做護膚品就叫好,話大牌子都係這條配方。自己DIY真係可以同大牌子比,起碼我無咁既財力做咁多產品test。 我自己DIY原則就係睇自己皮膚狀態,去制作番適合我當時皮膚既護膚品。仲有,我唔係開舖做生意,唔需要買到咁多不同種類既原材料。我自己由頭用到腳,來來去去都係用10種,8種原材料。當然精油另計,我鐘意試新油啫

首頁
12345...9

尾頁

跳至