自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:fungwongphie+發表於+14-5-11+23:01+

原帖由 alicemic 於 14-05-11 發表
我睇開個醫生係兒科聖手,但因為佢好細心,好多成年人都會睇佢,試過預約埋都仲等咗成2個鐘,忍唔住問姑娘 ...
正常囉。我睇過個婦產科專科,預約了等了4個鐘,因為醫生突然有急症。呢D情況可以了解。

不過已經話BB高燒都要3日後真不能接受

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

回覆:對於劉美娟事件的少少想法

BFG blacklist至今? 發表於 2014-05-11 22:55:30

當有其它更好選擇時,為何不繼續blacklist??

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

BFG blacklist至今? 發表於 2014-05-11 22:55:30

當有其它更好選擇時,為何不繼續blacklist??

何謂不誠實使用電腦??

子爵府

引用:Quote:原帖由+alicemic+於+14-05-11+發表我

原帖由 fungwongphie 於 14-05-11 發表
正常囉。我睇過個婦產科專科,預約了等了4個鐘,因為醫生突然有急症。呢D情況可以了解。

不過已經話BB高燒 ...
話急症比佢插睇,咁插隊就梗要等啦,點知等得耐又嘈;排緊嗰d比個急症打咗尖,自然又等耐咗啦,又嘈話預約咗都安等... 好人難做呀,真係唔想診所日日嘈嘈閉

男爵府

正常bb發燒發燒醫生一定會優先,無得walk in真係太過分了。

伯爵府

環保接龍勳章

引用:我覺得佢都有責任!無人要求佢一定要救番個

原帖由 JO_100 於 14-05-11 發表
我覺得佢都有責任!無人要求佢一定要救番個BB但做左咁多年兒科医生, 佢应該有輕驗判定BB是否危險, 私家医院 ...
同意!覺得佢好兒戲囉!乜野叫「醫生」?
如果好似佢咁求求其其,呀豬呀狗都做倒啦!

大宅

睛靈勳章

這位兒科醫生平時是否細心我不大清楚.
但獨立今次事件, 他一定有失職.
因醫療錯誤是一次也不能發生的. 跟他平時細心不細心我覺沒有關係.

Shellley  Agree  發表於 14-5-12 08:47

伯爵府

劉美娟信錯佢

吾雖不殺伯仁,伯仁由我而死!

佢幾時識反省?被問話時仲笑出聲!??

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+fungwongphie+於+14-05-11+發

原帖由 nama 於 14-05-11 發表
真係急就要睇急症,一個醫生滿就去睇第二位啦,點靠姑娘係電話同你分流呀,D病人一聽到話今日滿哂就個個都 ...
我唔知你係我添,可以估話我同你想象中既\'一聽到話今日滿哂就個個都話急\'既病人一樣喎。不過,我強調一點既係寫我個人真實經歷,係有跟有據既,根本係高燒就係高燒,並唔係作故仔,唔怕人告誹謗。

作為一個有公民責任既人,係急症但又未到去急症室既情況底下,搵私家醫生就梗係啦,如果你真係一個醫療工作者,真係咁都鼓勵人去睇急症?

何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+fungwongphie+於+14-05-11+發

原帖由 nama 於 14-05-11 發表
話急症比佢插睇,咁插隊就梗要等啦,點知等得耐又嘈;排緊嗰d比個急症打咗尖,自然又等耐咗啦,又嘈話預約 ...
咁講,如果唔係先俾D預約book滿哂,就唔會出現呢個情況囉,係咪

何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

fungwongphie 發表於 14-5-11 23:31
我唔知你係我添,可以估話我同你想象中既\'一聽到話今日滿哂就個個都話急\'既病人一樣喎。不過,我強調一點 ...
係啦, 佢講到佢好似係醫生咁嘅, 如果係嘅話, 真係有啲

子爵府

引用:劉美娟信錯佢吾雖不殺伯仁,伯仁由我而死!

原帖由 Melody_BB 於 14-05-11 發表
劉美娟信錯佢

吾雖不殺伯仁,伯仁由我而死!
邊個笑出聲? 婦產科定係兒科個個?

珍珠宮

引用:Quote:fungwongphie+發表於+14-5-11+23:31+

原帖由 芝麻街 於 14-05-11 發表
係啦, 佢講到佢好似係醫生咁嘅, 如果係嘅話, 真係有啲
同埋,我聽到既係唔止今日已滿,仲係聽日都已滿

何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+Melody_BB+於+14-05-11+發表

原帖由 bopui0607 於 14-05-11 發表
邊個笑出聲? 婦產科定係兒科個個?
兒。

報紙仲話佢俾麥教訓

何謂不誠實使用電腦??

禁止訪問

熱血勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

fungwongphie 發表於 14-5-11 23:44
同埋,我聽到既係唔止今日已滿,仲係聽日都已滿

...
唔係講笑, 我睇開個家庭醫生, 有bb係發燒嘅, 係唔洗等, 即睇, 貼左出嚟, 係人都睇到, 無得糟

珍珠宮

引用:Quote:fungwongphie+發表於+14-5-11+23:44+

原帖由 芝麻街 於 14-05-11 發表
唔係講笑, 我睇開個家庭醫生, 有bb係發燒嘅, 係唔洗等, 即睇, 貼左出嚟, 係人都睇到, 無得糟 ...
其實我響香港睇過既咁多個醫生,專科、普通科,得2個醫生會唔理BB發高燒、或大人發高燒而要你預約既唧呢個係其中之一,唉,見到張生張太咁好令人傷心

何謂不誠實使用電腦??

子爵府

引用:婦產科醫生好有問題是肯定的,但兒科醫生都

原帖由 Shellley 於 14-05-11 發表
婦產科醫生好有問題是肯定的,但兒科醫生都有責任。就算婦產科醫生刻意誤導,佢斷症係應該基於當場BB嘅狀況 ...
cant agree more

子爵府

引用:Quote:原帖由+nama+於+14-05-11+發表真係急

原帖由 fungwongphie 於 14-05-11 發表
我唔知你係我添,可以估話我同你想象中既'一聽到話今日滿哂就個個都話急'既病人一樣喎。不過,我強調一點 ...
睇唔睇急症唔係鼓勵或唔鼓勵就得,病人或家人絕對係可以選擇,私院亦有急症同門診之分,唔使以為下下去公立濫用,亦冇咁多時間等候。
私家診所睇唔到Dr A,可以睇Dr B,我哋全部即日早上book, 滿晒睇唔到就話唔好意思,冇話叫你明日後日之類,唔拖廷病人時間

水晶宮

I have nothing to say about this case......

涙,囡囡最近好嗎?add oil and take care
And a Happy belated Mother\'s Day to urself

首頁
12345...7

尾頁

跳至