自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我之前都睇過一個舊公屋單位係差唔多咁嘅
但比例有別 個度有28.9 平方米
佢個露台比例係大D嘅
可以響露台間到間房架
珍惜生命 ~~ 上帝還讓你活著  就肯定有祂的安排

大宅

回覆:ocy912 的帖子

大慨咁樣可以嘛,用衣柜間房,細房熨門向床,主人房都係,綠色係鞋柜/雜物柜窗旁放摺台

複式洋房

yoma75 發表於 15-13 23:42
比我會咁放,可夠位同時放兩張床在一邊,只能放L型.

厠所牆不主張放床,因為自己試過,公屋夜晚靜時厠所 ...
非常十分感激多謝您yoma1975!!!好詳盡幫左我好大個忙
您好有idea, 好豐富 我好鐘意
不過照你甘樣設計布置 應該夠位吧?!怕唔怕好逼

複式洋房

pigpigpat 發表於 14-5-13 23:56
我之前都睇過一個舊公屋單位係差唔多咁嘅
但比例有別 個度有28.9 平方米
佢個露台比例係大D嘅
你講得冇錯 個露台浪費哂 想間多間房又好似冇路行

複式洋房

BB_Baby 發表於 14-5-14 00:01
大慨咁樣可以嘛,用衣柜間房,細房熨門向床,主人房都係,綠色係鞋柜/雜物柜窗旁放摺台

...
精簡得黎有應用到 整體上睇落舒服 like 爆

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

ocy912 發表於 14-5-14 00:19
非常十分感激多謝您yoma1975!!!好詳盡幫左我好大個忙
您好有idea, 好豐富 我好鐘意
不 ...
都可以把,除非你們都身型較大.或有啲角位暗位,無計到入去.因為係看住自己間屋,當看實物容易啲分配.

你間己好好了,有大窗又多了大門個邊位,個大門又在最邊位,算實用了.

我間個大門開位,右邊牆得2尺多啲啲,左邊剛好6尺.右邊放不到上下格床比個電箱左了也放不了床比電制位頂咗.左邊也放不了上下格床,像圖橫放,剛好比水管頂住想拉出啲比燈制頂住.想放直去又比下方個電制位頂住.唉~上次房處上來看維修,忍不住話他們,全屋4個電制位(不計廚房),燈制位,水管位,安裝啲位置令間屋4個角位牆身都不能放床放櫃,起碼都留番最少3尺比人放床放櫃呀,電制位唔好離地14寸呀,E+幾難找到床底離地16寸四柱床呀.

最慘又無咁多錢訂做傢C.

子爵府

引用:比我會咁放,可惜唔夠位同時放兩張床在一邊,

原帖由 yoma1975 於 14-05-13 發表

複式洋房

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆:求公屋格局設計意見

呢度D jm好勁

珍珠宮

回覆:求公屋格局設計意見

大家的設計好掂

我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

男爵府

yoma1975 發表於 14-5-13 23:42
比我會咁放,可惜唔夠位同時放兩張床在一邊,只能放L型.

厠所牆不主張放床,因為自己試過,公屋夜晚靜時厠所 ...

首頁

尾頁

跳至