自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由 mrhappy123 於 14-05-18 發表

原帖由 木土土 於 14-05-18 發表
係呢到學到野,有機會做租/買賣約,我會將要求寫入臨約,自己keep起一個copy,唔比對方之後更改,可保障自 ...
我試過簽左臨約因為風水問題唔住得要撻訂連佣要賠2個月租.. 不過個業主係街坊係咁而收我少少就算,但經紀佣冇得走.. o個次俾老公話左好耐..

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+14-05-18+發表係呢

原帖由 mrhappy123 於 14-05-18 發表
我試過簽左臨約因為風水問題唔住得要撻訂連佣要賠2個月租.. 不過個業主係街坊係咁而收我少少就算,但經紀佣 ...
咁你以後要睇完風水先租/買樓嗎?

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

etoile 發表於 14-5-18 17:33
而家希望攞番訂,拥金就冇硬。但係成件事搞成咁,經紀好大責任,佢可能兩邊都又呃又拖,未傾清楚就先簽臨約 ...
個經紀係咪傻架,單deal一日未完成,更何況佢係中間人,有持平同保障雙方既責任,你問下佢知唔知有EAA既存在,佢個牌點得黎架如果佢同你拗雙方已經簽好臨約,咁你就影印你手頭上果兩份比佢睇下,叫佢玩下photo hunt啦

男爵府

引用:Quote:原帖由 mrhappy123 於 14-05-18 發表

原帖由 木土土 於 14-05-18 發表
咁你以後要睇完風水先租/買樓嗎?
一向租樓都冇理呢d 剩係睇地點裝修, 只係咁岩我個陣剛大肚,又咁岩朋友幫我睇風水,叫我千祁唔好租,當破財撞災.. 朋友苦口婆心講到好嚴重.. 老公都唔想有事我會入佢數,好肉赤咁幫我賠左畢$..

男爵府

引用:Quote:etoile 發表於 14-5-18 17:33 而家希

原帖由 chunchunbb 於 14-05-18 發表
個經紀係咪傻架,單deal一日未完成,更何況佢係中間人,有持平同保障雙方既責任,你問下佢知唔知有EAA既存在,佢 ...
據我所知簽左臨約應該冇得走,因為其他細節野唔會影響到租客搬入去"住"呀..

不過樓主間屋租金咁貴,撻訂+賠佣實好金,希望有得傾啦..

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

mrhappy123 發表於 14-5-18 17:50
據我所知簽左臨約應該冇得走,因為其他細節野唔會影響到租客搬入去"住"呀..

不過樓主間屋租金咁貴,撻訂+ ...
我理解係樓主手頭上果兩份臨約,一份係業主已刪改條款先比樓主簽名同加簽,而另一份係雙方已經簽好但業主私下再刪除某D條款,雖然係同一份臨約,但被刪改既兩份內容唔同.合約既基本精神,必先為業主同租客雙方同意下先生效的~樓主同你情況唔同,你同業主雙方已經同意晒臨約入面既條款,但最後無論邊一方面履行唔到,都要比佣同當撻訂計的

伯爵府

2018母親節勳章

木土土 發表於 14-5-18 17:40
做唔成都有佣收?地產未經雙方同意改臨約,張臨約應該無效,地產憑咩收錢,叫地產同地監局傾啦!

...
一簽臨約就雙方都要俾拥金,如一方違約就違約方俾晒拥金。

男爵府

引用:Quote:etoile 發表於 14-5-17 22:05 簽咗臨

臨約如果業主單方面更改條款而未經租客同意(例如冇响更改條款隔離雙方加簽確認同意),你單方面簽完之後,地產 ...
呢樣反而有得抝,如果業主o個邊係臨約刪減/另加條款而租客未有加簽以示同意,份臨約未必有效

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+14-5-18+17:40+做唔成

原帖由 etoile 於 14-05-18 發表
但雙方有簽名既臨約,係地產未約你同意改咗,告佢偽造虛假文書都得啦!

男爵府

引用:Quote:mrhappy123 發表於 14-5-18 17:50 據

我理解係樓主手頭上果兩份臨約,一份係業主已刪改條款先比樓主簽名同加簽,而另一份係雙方已經簽好但業主私下 ...
agree, 呢到反而有得抝..

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

etoile 發表於 14-5-18 17:58
如果雙方同意晒臨約上既內容條款而最後其中一方唔履行合約,違約絕對要比晒雙方佣金兼撻訂計,但你而家唔係咁既情況.

伯爵府

2018母親節勳章

chunchunbb 發表於 14-5-18 17:58
我理解係樓主手頭上果兩份臨約,一份係業主已刪改條款先比樓主簽名同加簽,而另一份係雙方已經簽好但業主私下 ...
臨約係我地先簽,雖然一早表明唔會要業主嘅窗簾布,但係個紀經將窗簾同電器一齊寫埋落去,所以我哋要加簽,我哋係經紀面前簽,佢一直知道發生乜事。到業主簽嗰陣就刪走咗修理門鐘,同時將租約生效期提前,將免租期包含响2年租約期內,而唔係一般嘅免租期後先開始柤約生效。佢咁做係保障自己,免租期內租約已生效咁間屋有乜事就租客負責。呢點我哋可以接受但佢係改咗簽完先同我哋講,地產有冇同佢打龍通我哋就唔知啦。
所以我手上只有我老公簽名嘅臨約副本同有齊兩家簽名嘅臨約係有出入,而傾唔掂嘅維修責任臨約冇提。之後我同地產講要寫係業主負責但係業主份律師合約寫係租客負責。

chunchunbb  搵個熟悉租務法既律師,會幫到你的  發表於 14-5-18 18:48

伯爵府

畀面勳章

回覆:極品業主篇(有D長)

我差啲以為你租左我上次租嗰間,情況極似,業主又係極品

男爵府

引用:Quote:chunchunbb 發表於 14-5-18 17:58 我

臨約係我地先簽,雖然一早表明唔會要業主嘅窗簾布,但係個紀經將窗簾同電器一齊寫埋落去,所以我哋要加簽, ...
剩係生效期日子改左但未得你地同意應該都有得抝.. 等你好消息!

子爵府

引用:Quote:chunchunbb 發表於 14-5-18 17:58 我

臨約係我地先簽,雖然一早表明唔會要業主嘅窗簾布,但係個紀經將窗簾同電器一齊寫埋落去,所以我哋要加簽, ...
:個地\產甘唔老實,比我實產到佢上天!
一於R番d$!一:lover

男爵府

開頭都咁痲煩, 我想你走時仲慘, 因我試過

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

mrhappy123 發表於 14-5-18 19:05
剩係生效期日子改左但未得你地同意應該都有得抝.. 等你好消息!
我好憎有d經紀,為求目的不擇手段古古惑惑,我早幾年試過有單買賣,個經紀whatsapp我出言恐嚇咁滯,佢地痴痴地我回佢2個電話號碼,一個係999,另一個係EAA

男爵府

哩啲嘢我唔識
不過睇到頭都大
希望你早日解決件事
另收藏學嘢!

伯爵府

2018母親節勳章

bkmimi 發表於 14-5-18 19:57
開頭都咁痲煩, 我想你走時仲慘, 因我試過
介唔介意講嚟聽下?

侯爵府

引用:各位租人屋嘅JM有冇遇過D極品業主?租咗十

原帖由 etoile 於 14-05-17 發表
各位租人屋嘅JM有冇遇過D極品業主?租咗十幾年樓,今次終於俾我哋遇上一個。

佢人不在香港,話要上佢指定 ...
點解仲要租?

etoile  唉!有早知冇乞E,所有問題都係簽咗臨約先出現。  發表於 14-5-18 22:00

首頁

尾頁

跳至