自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:頭先落街見到個細路女指揮佢家個菲傭幫佢賣

原帖由 littlecarey 於 14-05-24 發表
頭先落街見到個細路女指揮佢家個菲傭幫佢賣旗
個細路女無著校服的,如果佢有著校服,我一定打去佢學校 ...
樓主,我支持你。工人照顧小朋友無問題,但係被指揮賣旗就好有問題。

HELLOCOFFEE  岩。  發表於 14-5-24 16:19

珊瑚宮

引用:Quote:alik+發表於+14-5-24+12:09+乜工人做

原帖由 sheung1126 於 14-05-24 發表
係囉,我都正想問?
D錢唔係工人袋落袋,佢幫手做義工係咪都唔得?
...
唔係家務呀!

方方媽媽  工人職責包括照顧小孩嘛.  發表於 14-5-24 14:08
sheung1126  OIC,THX!!!  發表於 14-5-24 14:04

大宅

香港的怪現象,工人(萬能的僱員)可以替代家長/監護人

InkCartridge  其實—D勁有錢的人真係請—D管家專責照顧小朋友,包括選擇學校以及同學校聯絡,甚至係見家長  發表於 14-5-25 07:16

大宅

畀面勳章

回覆:minikin 的帖子

學校應該唔會迫小朋友參加… 回簽回條架!

伯爵府

回覆:好心D怪獸家長無時間陪個囡,就唔好比個囡賣旗啦!

指揮工人賣旗,不要得義工行為

翡翠宮

好媽媽勳章

指揮。。

子爵府

引用:頭先落街見到個細路女指揮佢家個菲傭幫佢賣

原帖由 littlecarey 於 14-05-24 發表
頭先落街見到個細路女指揮佢家個菲傭幫佢賣旗
個細路女無著校服的,如果佢有著校服,我一定打去佢學校 ...
因為賣旗要有大人先得,但唔係個個家長都可以放星期六,唔想小朋友無左學習賣旗幫社會的機會,所以迫於叫姐姐陪啫,咁都睇唔過眼,香港人壓力真大

baby_chu  都話左唔係陪,而係小主指揮工人姐姐去賣!  發表於 14-5-24 15:07

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

其實成件事錯在小朋友指揮個工人去賣自己就企埋一邊 我女k3時都試過賣 我要佢自己賣我都係陪佢 企係身邊望住炸 如果只指揮人地去做咁賣既意義去左邊

大宅

父母作為照顧兒童的人,萬一不幸離世。
委任監護人正能符合兒童的最佳利益。《未成年人監護條例》(第 13章)規管關乎兒童管養和教養事宜的法院程序,另亦對監護人的委任和罷免作出規管。

政府已根據香港法律改革委員會的建議,修訂相關法例。《2012 年未成年人監護 (修訂) 條例》已於 2012 年 4 月 13 日開始實施...

我覺得除了"親人“(姨媽姑姐祖父母),唔係菲傭做監護人囉。

珍珠宮

好媽媽勳章

sheung1126 發表於 14-5-24 12:50
係囉,我都正想問?
D錢唔係工人袋落袋,佢幫手做義工係咪都唔得?
...
得既話, 個個顧主都話工人姐姐落舖頭幫手都係做義工, 咁仲得了?

sheung1126  OIC,THX!!!  發表於 14-5-24 14:03

珍珠宮

好媽媽勳章

細路仔賣旗, 係要個細路仔體驗下生活, 無父母從傍輔導, 又點得呢? 除非就只為多張證書, 唔理過程囉.... 係賣旗既時間, 有各色各樣既人, 小朋友亦會面對各色各樣既新體驗, 所以父母既角式相當重要, 好簡單, 你叫人買旗, 人地拒絕, 應即時輔導好小朋友情緒, 遇上多人拒絕, 小朋友不免會有'錯'敗感, 應當即時輔導, 試問工人又點可以代替父母, 如果父母係咁容易被代替, 真係要好好諗下自身價值係邊度?

karenlyk  Totally agree  發表於 14-5-24 19:14
Jordan_2006  意義就在於此!  發表於 14-5-24 14:24
kit2004  Total agree!講出我心聲!  發表於 14-5-24 14:04

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

估唔到原來咁多人類覺得冇問題
呢個問題仲嚴重!

miemiemie    發表於 14-5-24 22:00
Sindy    發表於 14-5-24 14:44

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實樓主無講錯喎!先唔講係咪犯法,賣旗呢啲活動係俾家長教小朋友做義工的意義,我就順便教埋阿仔被人拒絕要如何處理情緒,學習被拒,教佢體諒別人,呢啲工人未必做得到,而家個妹妹指點工人幫佢買旗,咁妹妹從中係完全無得着,咁當然係家長自己做返係最好

我要記得幸福......

公爵府

畀面勳章

工餘時間做義工當然可以, 但賣期果幾個鐘佢係咪受薪?? 佢無收人工又仲係唔係小妹妹的"監護人"
又真係有人搵工人姐姐做"監護人"??

珍珠宮

好媽媽勳章

wonderlulu 發表於 14-5-24 12:52
唔係家務呀!
合約中, '家務' 都有指明係咩, 唔係既話都可以唔做.. 不過工人多數唔過份就唔計較.. 如果合約係寫明照顧老人, 要湊細路都可以唔做架, 不過而家D合約好醒目, 乜都寫定先... 好似' 家務 ' 係唔包括幫顧主揼骨, 有次我膞頭扭親好痛, 我都用好客氣既說話, 叫佢幫我揼兩野, 真係兩野就叫佢停, 因為唔係佢地份內事, 不過我工算好好, 佢話揼多陣啦...

禁止訪問

珊瑚宮

引用:綜合大家的意見,一句講晒,星期六要開工嘅

原帖由 H2O100 於 14-05-24 發表
綜合大家的意見,一句講晒,星期六要開工嘅父母冇資格比小朋友去賣旗,要辭職唔做,或者即刻離婚,揾過個有 ...
唔好話綜合,起碼我從頭到尾最反對嘅係位「公主」自己唔做好義務工作,「指使」個工人去完成,咁自己領功\\Cert,同出貓一樣噃。

講完

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:綜合大家的意見,一句講晒,星期六要開工嘅

原帖由 H2O100 於 14-05-24 發表
綜合大家的意見,一句講晒,星期六要開工嘅父母冇資格比小朋友去賣旗,要辭職唔做,或者即刻離婚,揾過個有 ...
工人賣旗,小孩領功不如唔做好過~價值觀錯晒~

珍珠宮

好媽媽勳章

H2O100 發表於 14-5-24 14:54
咁你想個小朋友去賣旗意義係邊先?

子爵府

引用:Quote:H2O100+發表於+14-5-24+14:54+綜合大

原帖由 Sindy 於 14-05-24 發表
咁你想個小朋友去賣旗意義係邊先?
其實係呢個例子小朋友唔賣旗俾工人賣先有問題,如果工人係旁邊睇住小朋友而唔係幫手賣旗,就只係照顧角色,要小朋友賣旗係想佢學習幫助別人,同埋學習和人接觸

首頁
12345...8

尾頁

跳至