懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:放心,孫醫生好專業,如果你有需要佢應該幫

原帖由 jjc101 於 14-10-05 發表
放心,孫醫生好專業,如果你有需要佢應該幫你上左托,如果未上應該係你未有必有嗽。一齊等下次覆診,再上來 ...
多謝你安慰我!我會努力,你都加油

大宅

引用:明白。我而家都盡量訓床同坐sofa,+沖涼都坐

原帖由 jjc101 於 14-10-05 發表
明白。我而家都盡量訓床同坐sofa, 沖涼都坐係度。佢有開黃體銅同抗宮縮藥,其實抗宮縮藥我晚上會食1粒,我 ...
多謝你的祝福
其實我同你一樣唔係好識分宮縮, 所以安全起見,我跟足指示,早晚各半粒抗宮縮藥....我一直keep住食直至35週才停藥

伯爵府

回覆:宮頸短...做咗環托-環扎孕媽媽打氣區

加油,我之前都係宫頸短要瞓床,而家BB三個多月啦,各位努力呀!

別墅

引用:加油,我之前都係宫頸短要瞓床,而家BB三個

原帖由 casscassy 於 14-10-05 發表
加油,我之前都係宫頸短要瞓床,而家BB三個多月啦,各位努力呀!
你好,可否分享你個陣係幾週發現,宮頸幾多cm? 上環托?謝謝

別墅

引用:Quote:原帖由+jjc101+於+14-10-05+發表明白

原帖由 honey_bun 於 14-10-05 發表
多謝你的祝福
其實我同你一樣唔係好識分宮縮, 所以安全起見,我跟足指示,早晚各半粒抗宮縮藥.... ...
Okok我都覺得係,所以跟住食。其實孫醫有冇講你咩原因宮頸短?我就因為工作性質成日要周圍去,佢話行得多會咁

大宅

回覆:jjc101 的帖子

Dr孫無講特別原因,每次孕程都唔一樣,呢次係我第二胎,但第一胎完全無事,健步如飛...

伯爵府

我好遲先發現,36w,好似1.7定1.8cm,, 係瞓左二星期床就開刀啦,係因為有少少見紅去check 先知咋

大宅

引用:回覆+chungchungmama+的帖子http://www.bab

原帖由 chungchungmama 於 14-06-11 發表
回覆 chungchungmama 的帖子

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2709727
chungchungmama,你條link好有用,多謝分享

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆:宮頸短...做咗環托-環扎孕媽媽打氣區

我係宮頸短,由8w開始睇孫醫生,後尾搵孫醫生接生,睇緊佢既媽媽,食藥,托都係輔助,最緊要聽話休息,一定要訓床唔好周圍走! 我38w生左啦,囡囡8個月大啦,好健康! 信任醫生同自己!

大宅

引用:Quote:原帖由+jjc101+於+14-10-05+發表明白

原帖由 honey_bun 於 14-10-05 發表
多謝你的祝福
其實我同你一樣唔係好識分宮縮, 所以安全起見,我跟足指示,早晚各半粒抗宮縮藥.... ...
我都唔識分,但點解你食半粒既?孫醫生叫我早晚一粒,如果扯得滯仲可以食多粒

大宅

回覆:sumsumlaw 的帖子

孫醫生先叫我早晚各半粒,但如果宮縮嚴重就每次一粒...應該每個人情況唔同,唔使擔心

大宅

引用:我係宮頸短,由8w開始睇孫醫生,後尾搵孫醫

原帖由 wong898 於 14-10-06 發表
我係宮頸短,由8w開始睇孫醫生,後尾搵孫醫生接生,睇緊佢既媽媽,食藥,托都係輔助,最緊要聽話休息,一定 ...
Agreed, 瞓床才是最有效treatment

別墅

回覆:honey_bun 的帖子

請問你係咪2x 開始放病假到而家?孫醫生會一直開假紙架?

別墅

引用:我係宮頸短,由8w開始睇孫醫生,後尾搵孫醫

原帖由 wong898 於 14-10-06 發表
我係宮頸短,由8w開始睇孫醫生,後尾搵孫醫生接生,睇緊佢既媽媽,食藥,托都係輔助,最緊要聽話休息,一定 ...
謝謝你回復。請問可否分享你幾週發現宮頸短?幾多cm?有上托嗎?要停工嗎?

別墅

honey_bun 發表於 14-10-6 23:33
Agreed, 瞓床才是最有效treatment
同意,我都係睇孫醫生,除了藥物和環托,最重要唔好走來走去,多訓床,因為個肚愈來愈墜,會令宮頸再縮短,捱到34周安全,各位jm為BB努力啊

別墅

回覆:Woodtaitai 的帖子

想問下咁多位都有宮頸短既媽媽,你地會落下街嗎?我困在家個幾星期,就顛

大宅

我搵劉教授做左環扎手術佢就話26週後無變化就安全!可能自由活動

大宅

引用:想問下咁多位都有宮頸短既媽媽,你地會落下

原帖由 jjc101 於 14-10-09 發表
想問下咁多位都有宮頸短既媽媽,你地會落下街嗎?我困在家個幾星期,就顛

...
我除左覆診都冇出街,發晒霉!
有時瞓得多頭暈,會坐下sofa

大宅

引用:想問下咁多位都有宮頸短既媽媽,你地會落下

原帖由 jjc101 於 14-10-09 發表

...
Yes, 除咗覆診,一直留在家,大部分時間在床上直到32週先落下街

By the way, 我前晚生咗喇,總共用咗2小時生咋,孫醫生接生的,佢真係好專業,因為我係痛到完全失控,尖叫,無力push情況下,孫醫生好似用咗神奇魔領咗BB出嚟,零傷口....真心感激(申報唔係打手)

大宅

引用:Quote:原帖由+jjc101+於+14-10-09+發表想問

原帖由 honey_bun 於 14-10-10 發表
Yes, 除咗覆診,一直留在家,大部分時間在床上直到32週先落下街

By the way, 我前晚生咗喇,總共用咗2小時 ...
恭喜你!bb幾週出世呀?

首頁

尾頁

跳至